Hétvégi menü: csináljunk tavaszt, legalább a konyhában!

Belső Olga | 2020. Február 07.
Tavaszi zöldborsólevest főzünk, hogy legalább az illúziót megteremtsük, utána omlós bugaci pecsenye jön tarjából, majd egy egyszerű, de annál finomabb süti flódnitésztából.

Nem tudom, más hogy van vele, de én lassan a fél karomat odaadnám, hogy jöjjön már a tavasz… na jó, legyen inkább fél vese. Nem szeretnék ugyan jóslásokba bocsátkozni, sem pedig népi bölcsességeket pufogtatni (hogy ugyebár nem eszi meg a kutya a telet), de emberi számítás szerint hátra van még jó pár hét az értékelhető időjárásig, amikor szívesen kint töltjük az időnket a szabadban.

Nem baj, ha kint nincs is még tavasz, a konyhába nyugodtan behozhatjuk. Úgysem szüretel ma már szinte senki borsót a kertből, a fagyasztóból viszont bármikor előkaphatjuk, és máris főzhetünk egy jó kis tavaszi borsólevest. Nem teszünk most bele semmiféle flikk-flakkot, pont az a cél, hogy meglegyen az érzés, és ahhoz ismerős ízekre van szükség.

A főétel finom, fűszeres tarjából készül, omlósan puha és ízletes bugaci pecsenye lesz, a tetején sok-sok sült hagymával. Ezt az ízvilágot is jól ismerjük, és szeretjük, bízhatunk benne tehát. A desszert pedig diós-lekváros párna lesz, ami flódnitésztából készül. Szerencsére ebben az egyszerűsített verzióban már egyáltalán nem bonyolult és időigényes, cserében viszont nagyon-nagyon finom.

Tavaszi zöldborsóleves

Három trükkje van: a hagymát vajon dinszteljük meg, a zöldségeket kicsit megpirítjuk, a sűrítést pedig lisztszórással oldjuk meg. Egyszerű, finom, és erre vágyunk hónapok óta. 

Borsóleves (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy fazékban vajat forrósítunk, közben apróra vágjuk a hagymát, és elkezdjük dinsztelni. Megtisztítjuk a gyökereket, karikára vágjuk, és amikor kész a hagyma, azokat is beletesszük a fazékba.
  2. Pár percig hagyjuk sülni, akkor jó, ha már illatozik. Ekkor lehúzzuk a tűzről, meghintjük a fűszerpaprikával, jól elkeverjük, hogy fel tudjon oldódni a vajban, majd rászórjuk a lisztet is, eloszlatjuk.
  3. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, beletesszük a borsót is, és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  4. Ha hiszel a csipetkében, akkor tehetsz bele azt is: egy tojásba belekeverünk 10 dkg lisztet, jól összegyúrjuk, hogy kemény tésztát kapjunk és belecsipkedjük a forró levesbe. Nagyjából 2-3 perc alatt fő meg. Ennyi csipetkére valószínűleg nem lesz szükség a levesbe, a maradékot kiszáríthatjuk és eltehetjük későbbre.
  5. Tálaláskor szórhatunk rá apróra vágott petrezselyemzöldet.

Bugaci pecsenye

Ezen a néven számtalan, egészen eltérő ételt találhatunk a nagy interneten, szóval nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk, amikor bugaci pecsenyéről beszélünk. Ez a verzió tarjából készül, amit először bepácolunk (mondjuk annyi időre, amíg megpucoljuk a krumplit a körethez és elkészítjük a süteményt), majd paprikás lisztbe forgatjuk, és zsírban kisütjük. Nagyon megéri fáradozni vele.

Bugaci pecsenye (A szerző fotója)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először kikeverjük a pácot: az olajat, a majoránnát, a fokhagymát, a mustárt és a borsot összekeverjük és megkenjük vele a kiklopfolt hússzeleteket. A szalonnát feldaraboljuk és azt is a szeletek közé tesszük. Lefedjük és betesszük a hűtőbe.
  2. A pihenőidő után elővesszük a húst, megsózzuk és paprikás lisztbe forgatjuk. Közben disznózsírt forrósítunk, majd kisütjük benne a szeleteket. A füstölt szalonna is nyugodtan beleeshet a zsírba, csak finomabb lesz tőle.
  3. Amikor a hús készen van, lisztbe forgatott hagymakarikákat is sütünk a zsírban, amit a hússzeletek tetejére halmozunk. 
  4. Egyszerű főtt krumplit készítünk hozzá, másra már nincs is szükség, legfeljebb egy kis savanyúságra.

Diós-lekváros párna

Ezt a süteményt egy baleset folytán találtam fel: az úgy volt, hogy a karácsonyi flódni tésztáját rosszul osztottam el és véletlen kimaradt egy 45 dekás darab. A tészta a mélyhűtőben szunnyadt, egészen mostanáig, amikor is eszembe villant, hogy milyen finom volt az a flódni, de jó lenne megismételni, de nincs az az isten, hogy egy egyszerű hétvégén nekiálljak háromféle tölteléket készíteni. Szerencsére itt ez a darab tészta, töltsük meg gyorsan valamivel, ami van itthon, és legyen belőle aprósütemény! Isteni lett, nem azért, mert én csináltam, de ami jó, az jó, nincs mese.

Diós-lekváros párna flódnitésztából (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

A töltelékhez

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit robotgépbe vagy tálba tesszük, és gyorsan összegyúrjuk. A tojásból tartsunk vissza annyit, amennyivel megkenjük a párnákat. Viszonylag kemény tésztát kell kapnunk. 
  2. Ha van időnk, tegyük a tésztát a hűtőbe egy éjszakára, ha nincs, akkor csapjunk bele, nagyobb bajunk is volt már, mint hogy nem pihent a süti.
  3. Készítsük el a tölteléket: daráljuk meg a diót, majd keverjünk bele annyi lekvárt, hogy jól kezelhető masszát kapjunk, ami nem folyik, de nem is esik szét.
  4. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán 2-3 milliméter vékonyra, majd fánkszaggatóval (vagy egy pohárral) szúrjunk ki belőle köröket (a maradékot természetesen összegyúrjuk és újra nyújtjuk). A körök közepére tegyünk fél-fél kiskanál tölteléket, majd hajtsuk félbe és a szélüket zárjuk le egy villa segítségével.
  5. Rendezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, kenjük meg a maradék tojással, majd 200°C-ra felmelegített sütőben süssük pirosra.

Jó étvágyat az ebédhez!

Exit mobile version