Mindenkivel megesett már, hogy a konyhai produkciója csúfos fiaskóval végződött. Ráadásul az a bizonyos Murphy sosem pihen, úgyhogy az sem kizárt, hogy a már ezerszer tökéletesen elkészített recepttel épp akkor sülünk fel, amikor nagyközönség előtt szeretnénk tálalni: pont mikor az anyósunkat szeretnénk lenyűgözni a konyhai tudásunkkal, vagy egész vendégsereg előtt kívánjuk megcsillogtatni a főzőtudományunkat. Na, olyankor nem jön fel a szuflé, csiriz lesz a mártásból, és szétfolyik a tortakrém. Ott állunk a konyhában, az ideg-összeroppanás szélén és átkozzuk magunkat, hogy miért akartunk valami látványossal előrukkolni, miért nem értük be valami egyszerűbb fogással.
Nos, a jó hírünk az, hogy van egy életmentő ötletünk az ilyen alkalmakra, méghozzá egy isteni desszert, a vaníliás kosárka formájában, ami nemcsak hogy remekül mutat, de pofonegyszerű elkészíteni, és természetesen nagyon finom is. Egy könnyed desszert, ami egyszerre ropogós és krémes, és minden évszakban az éppen szezonális friss gyümölcsökkel tehetjük még színesebbé és élvezetesebbé. Ideális desszert egy több fogásos vacsora zárásaként, de akár egy könnyed koktélparti falatkái között is remekül mutatnak a látványos kosárkák, a siker mindenképp garantált. Lássuk a receptet!
Vaníliás kosárka
Hozzávalók
- 1 csomag réteslap (a 6 lapos elég)
- 10 dkg vaj
- fél liter tej
- 4 tojássárgája
- 3 ek. cukor
- 2 ek. vaníliakivonat (vagy fél teáskanál vaníliaőrlemény vagy 2 cs. vaníliáscukor)
- 2,5 ek. liszt
- szezonális, friss gyümölcsök
Elkészítés
- A réteslapokat kiterítjük egy nyújtódeszkára, és egy éles késsel 3 részre vágjuk őket hosszában és 4 részre keresztben, így kisebb kockákat kapunk.
- Előveszünk egy tapadásmentes muffinsütő tepsit, egy lyukba 3 szelet réteslap kerül majd egymásra egyengetve.
- Ehhez megolvasztjuk a vajat és egy ecsettel a réteslapocskákat egyesével megkenjük egy kevés vajjal, majd a muffinformák aljába helyezünk egyet-egyet, szinte kibélelve vele a lyukakat. A második réteg lapot 45 fokkal elforgatva helyezzük az elsőkre, és a harmadik sarkai is 45 fokkal kerülnek majd odébb.
- Így minden muffinformában 3 darab réteslap van, egymáson elcsúsztatva, ettől lesz a végén olyan látványos a desszertünk. Akik a precizitás megszállottjai, azok tehetnek a kosárkák aljába sütőbabot, ami lenyomja a tésztát, hogy a végén tökéletes formájúak legyenek, de enélkül is szépen megsülnek.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 10 perc alatt aranybarnára sütjük a kosárkákat. Kivesszük őket a sütőből, és félretesszük hűlni.
- A krémhez a tojássárgákat a kristálycukorral kikeverjük, hozzáöntünk két deciliter tejet és belekeverjük a lisztet is. Az egészet csomómentesre keverjük.
- A maradék 3 deci tejet egy lábasba tesszük, és hozzáadjuk a vaníliát, felforraljuk . Ezután lehúzzuk a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett apránként beleöntjük a tojásos keveréket.
- Visszatesszük a lábast a tűzre, és alacsony lángon, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük a krémet, de nem forraljuk fel. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt kosárkákat kiszedjük a muffinformából és a szoba-hőmérsékletű krémmel megtöltjük őket, majd betesszük a hűtőbe tálalásig, hogy a krém kissé megszilárduljon.
- Tálalás előtt friss gyümölcsökkel díszítjük a vaníliás kosárkákat.