Gasztro

Baktériummal szennyezett magyar ásványvizet hívnak vissza

Ha vettél mostanában Hírös szénsavmentes természetes ásványvizet, ne idd meg!

Kivonja a forgalomból a Hírös szénsavmentes ásványvizet és a fogyasztókhoz eljuttatott termékeket is visszahívja az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, miután Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenlétét mutatták ki a műanyag palackos ásványvízben.

A baktériummal fertőzött vizet ne idd meg! Képünk illusztráció. (Fotó: Pexels.com)

A baktériummal fertőzött vizet ne idd meg! Képünk illusztráció. (Fotó: Pexels.com)

A Hírös-Vitál Zrt. által palackozott termékek több tételében baktériumra bukkant a Nébih laborja. Mint közleményükben írják, a Pseudomonas-félék egy viszonylag nagy, szabadon élő baktériumcsoport (nemzetség), fő előfordulási helye a talaj, a tengervíz, illetve az édesvíz. Növényeken és állatokon is képeznek telepeket, valamint a háztartásokban és kórházakban is megtalálhatóak.

A baktériumcsoport meglehetősen sokoldalú, élőhelyéhez széles körben alkalmazkodik, és még desztillált vízben is képes szaporodni. A Pseudomonas filmszerű bevonatot képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le, így előfordulhat, hogy nem minden palackban található meg.

Olvass még az ásványvízről:

Mit igyunk? Csapvíz vs. ásványvíz
Kánikulában rengeteg ásványvizet fogyasztunk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top