Gasztro

A tavaszi medvehagyma, az orvost szintén távol tartja

A „mindennap egy alma az orvost távol tartja” analógiájára a 17. században létezett egy mondás, mely szerint kiváló gyógyító és betegségmegelőző hatása révén a medvehagyma is távol tartja az orvosokat.

Mielőtt!

Ha nincs most otthon medvehagymád, és a kertbe sem tudsz kimenni érte, akkor a jelenlegi válsághelyzetre való tekintettel ne most indulj el medvehagymát keresni a boltban. Ha alapvető élelmiszerek beszerzése miatt mégis boltba kell menned, húzz kesztyűt, viselj maszkot, tartsd az egy méter távolságot.

A medvehagyma mindig is népszerű volt nemcsak a mackók, hanem az ínyencek körében is. Mindez nem véletlen, hiszen nem csupán egészséges, vitaminban és karotinban gazdag, hanem a konyhában is számtalan formában használható fel – salátákhoz, hús- és halételekhez, gyakorlatilag mindenhez, amihez a fokhagyma. Előbbit egyre többen részesítik előnyben, mert még több a jótékony hatása, és ráadásként még a kellemetlen szájszagot is elkerülhetjük. Arra azonban oda kell figyelnünk, hogy a medvehagymából ugyanazért az ízhatásért többet kell tennünk az ételbe, mint fokhagymából tennénk.

Lássuk, mi érdekli az embereket a legjobban a medvehagymával kapcsolatban!

Amire a legtöbben keresnek: medvehagymaszezon 2020

A hagyma népszerű vadon növő rokona idén is március elején jelenik meg először az erdőkben, jellegzetes, fokhagymára emlékeztető illatával megtöltve a levegőt. Van azonban egy-két dolog, amire oda kell figyelnünk, ha gyűjtőkörútra indulunk. Fontos, hogy össze ne tévesszük a medvehagymát a gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel, mert bár hasonló növények, de az utóbbiak rosszullétet, mérgezést okozhatnak. A mennyiségekkel is csak óvatosan, ugyanis egy 2009-es törvény értelmében egy ember egy nap legfeljebb két kilót szedhet, kizárólag saját fogyasztásra.

Itt a medvehagyma szezon (Fotó: Getty Images)

Itt a medvehagyma szezon (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: medvehagymaleves és -pesto

A levelek és a hagymák is ehetőek, a medvehagyma rengeteg receptben szerepel. Tökéletes hozzávalója leveseknek, szószoknak és pestónak. Ha nem azonnal akarjuk felhasználni, 1-2 napig eláll a hűtőszekrényben, alaposan lezárt dobozban, de ha ennél hosszabb ideig szeretnénk tárolni, nyugodtan le is fagyaszthatjuk. Friss leveleiből ínycsiklandozó, üdezöld levest készíthetünk. A maximális ízhatásért a főzés vége felé, nagy mennyiségben adjuk hozzá az ételhez. Lehetőség szerint használjunk szezon eleji zsenge leveleket.

Leves is lehet belőle

Egy nagy serpenyőben pirítsunk meg egy fej apróra vágott vöröshagymát kevés repceolajban kb. 10 percig, majd adjuk hozzá 250 gramm kockára vágott burgonyát, és folyamatosan kevergetve pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá egy liter zöldséglevest (kockából), majd pároljuk nagyjából tizenöt percig, amíg a burgonya puha nem lesz. Adjuk hozzá a medvehagymát, és kevergessük néhány percig, amíg meg nem fő, de még élénk színű. Fűszerezzük sóval, egy kanál citromlével és egy kevés csilipehellyel. Melegen tálaljuk.

Medvehagyma krémleves (Fotó: Getty Images)

Medvehagyma-krémleves (Fotó: Getty Images)

Ha medvehagymapestót készítünk, akkor sem árt szemfülesnek lenni és már márciusban beszerezni a még friss alapanyagot. Ez az akár tíz perc alatt elkészíthető finomság nemcsak a tésztaszószként, hanem a hús- és halételek mellé kínálva is megállja a helyét.

Pestóreceptötlet

Durván aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, majd egy negyed csokor bazsalikomot, hat gerezd fokhagymát és egy fél csokor petrezselymet turmixoljunk össze vele, és fokozatosan öntsünk hozzá 90 ml repceolajat. Ízesítsük sóval és borssal.

Medvehagyma pesto (Fotó: Getty Images)

Medvehagyma pesto (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: medvehagymatea

A medvehagymát régóta használják a gyógyászatban az egész világon, és mint gyógynövény, teaként is fogyasztható. Az ókori görög orvos, Dioszkoridész már az első században megírta, hogy a medvehagyma meggyógyíthatja a kígyóharapást. A kelták és az ókori rómaiak körében is ismert volt: herba salutaris-nak,  „gyógyító növény”-nek tartották. Gombaellenes, gyulladásgátló, fertőtlenítő, antimikrobiális és antioxidáns hatása van. Segíti az emésztést és enyhíti a gyomorpanaszokat. Szívvédő és vértisztító, javítja a keringést, illetve értágító hatásának köszönhetően kiváló vérnyomáscsökkentő. A lista hosszú: a bőr rendellenességeitől az immunrendszer erősítésén át számtalan jótékony hatása ismert.

5-10 percig áztassunk a leveleket, nagyjából 3-4 dl vízben. A napi ajánlott adag: 2-3 csésze.

Amire a legtöbben keresnek: medvehagymamag

A medvehagyma könnyen termeszthető növény, így ha nem vagyunk is gyakorlott kertészek, de a lelkesedésünk megvan, magunk is könnyűszerrel belevághatunk. A magokat gazdaboltokban, kertészeti boltokban illetve online is beszerezhetjük. A vetést október eleje és március közepe közé érdemes időzíteni, lehetőség szerint nedves talajba, de más talajban is megél. Amennyiben a talaj nem olyan nedves, öntözzük gyakran. Tél közepe, vége felé hajt ki, tavasszal virágzik és nyár közepén virágzik el. Virágzás előtt, óvatosan, ollóval szedjük le. Vigyázzunk, mert könnyen elburjánzik.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Amire a legtöbben keresnek: medvehagymacsepp

A bioboltokban, patikákban és online is megvásárolható medvehagyma alkoholos kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény reggelente egy kávéskanállal fogyasztva kiváló kiegészítő lehet a szív- és érrendszer munkájában, illetve hatásos gyomor- és tüdőpanaszok esetén is. Fő hatóanyaga – hasonlóan a fokhagymáéhoz – a kéntartalmú alliin.

Amire a legtöbben keresnek: medvehagymaméz

A medvehagymaméz ritkaság, sokan már hungarikumnak is tartják, mivel hazánkban vannak Európában a legnagyobb összefüggő medvehagymás területek.

Ez a fajta méz zöldesbarna színű, íze egyszerre fűszeres és mégis édes. A medvehagymacsepphez és -teához hasonlóan rendkívül jó hatással van a szervezetre: gátolja az érelmeszesedést, és tisztítja a vért. Kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Javítja a gyomor által okozott szívzavarokat és bélpanaszokat. A medvehagymaméz idült köhögés esetén kiváló, valamint reumás betegségek ellen is igen jó hatású.

Sütés, főzés medvehagymával!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top