Gasztro

Fanta szelet, te csodás!

A retró gasztronómiai csodák tárházában örök helyet szerzett magának a Fanta szelet. Meglepően rövid idő alatt kész.

Ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik gyerekkorában még Meggy Márkát meg Traubisodát ivott, de azt is csak módjával, sátoros ünnepekkor, és ez nekem így pont meg is felelt. Mire megérkeztek Magyarországra és elterjedtek a kólaleágazások, mint a Fanta, a Sprite meg a többiek, addigra már kamasz voltam, és szinte muszáj volt ilyesmit inni, ha valakinek akartunk látszani a többiek szemében. Szenvedtem is tőle rendesen. Szerencsére viszonylag hamar kinőtt az öntudatom, és be mertem vállalni, hogy a cukros-szénsavas üdítők nem az én világom: a szomjamat nem oltják, a szénsav fáj, a cukrot utálom – én vizet szeretek inni, de addigra már szerencsésen betörtek a piacra a félliterenként műanyagpalackba csomagolt vizek is, úgyhogy ismét menő lehettem, mázli. Mármint, ahogy vesszük.

Na de, azt aztán a legmerészebb álmomban sem mertem hinni, hogy a cukros-szénsavas üdítők, közülük is a Fanta  egyszer süteményben fog testet ölteni. Ha el is játszottam a gondolattal, ez olyan abszurdumnak, sőt hedonizmusnak tűnt, mint a majonézes ketchup, amiről később persze kiderült, hogy létező termék: ezersziget öntet a neve. A fantás sütinek meg Fanta szelet, mit is lehet ehhez hozzáfűzni?

Ebből következik, hogy a Fanta szeletet nekem utálnom kéne, de lássatok csodát, mégis finomnak tartom. Bejön ez a kakaós, túrós, narancsos íz- és állagkombó. De nem volt ez midig így, amiből azt a zseniális következtetést vontam le, hogy vannak jó, és vannak rossz Fanta szeletek a Földön. A jó Fanta szelet az, amihez nem klasszikus piskótát kell sütni, mert az úgyis mindig összeesik és nem is olyan finom, helyette dobunk egy sima kakaós kevert tésztát. Egyszerűbb is, finomabb is, nem is szívatjuk meg magunkat vele annyira.

További Fanta szelet trükkök következnek

A középső réteg egy édes túrókrém. Ezt is el lehet rontani, kétféleképpen is. Az egyik csapda, hogy iparira vesszük a figurát, és margarinnal dolgozunk. Ne tegyük! Tényleg nem vagyok gasztrosznob, reggelire tömlős ömlesztett sajtot ettem, nem tudom, kell-e ennél masszívabb bizonyíték, de margarint, légyszi, ne használjatok nyers krémekbe! Nem lesz finom ugyanis. A másik buktatója a dolognak meg az, ha lusták vagyunk porcukrot venni vagy darálni, és kristálycukrot teszünk bele „ej, majd feloldódik” felkiáltással. Nem fog, hanem végig ropogni fog a fogunk alatt. Ne kérdezzétek, honnan tudom, nem akarok emlékezni rá.

A legfelső réteg, na, az a Fanta. Hát az valami csoda. Engem a zselé-féle állag mindig lenyűgöz, az viszont egyszerűen elragadtatással tölt el, hogy tej helyett Fantával kell pudingot főzni! Én komolyan, leborulok annak a háziasszonynak a nagysága előtt, akinek ez először kipattant a fejéből. Az mondjuk kicsit probléma, hogy főtt narancs íze lesz, mire besűrűsödik, de hát nincsen rózsa tövis nélkül. Ennél a rétegnél is elkövethetünk ám egy súlyos hibát, ami zárójelbe teszi az egész eddigi igyekezetünket, és én ezt el is követtem: túl igényes voltam. Te viszont semmiképp se vegyél puccos, bourbon vaníliás pudingport kétszer annyiért, mint amennyiért a simát lehet kapni, méghozzá azért, mert a vaníliamag pöttyök lehet, hogy jól mutatnak a madártejben, a Fantazselében viszont sajnos nem. Nem baj, ez már így marad.

Fanta szelet (A szerző fotója)

Fanta szelet (A szerző fotója)

Még egy utolsó jó tanács. Én is észrevettem, hogy ma már elég sokféle ízben lehet Fantát kapni, de te légy hű, légy kőszikla, és ragaszkodj a narancsos Fantához! Az igazi Fanta szelet narancssárga, punktum. 

Fanta szelet

Hozzávalók

A kakaós sütilaphoz

  • 4 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 4 ek. liszt
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só

A krémhez

  • 30 dkg túró
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor

A tetejéhez

  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3,5 dl Fanta
  • 1 ek. citromlé

Elkészítés

  1. Először a süti tésztáját készítjük el. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tojásokat jól kikeverjük a cukorral, belekeverjük a többi hozzávalót is, majd a kész masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Nem gáztepsibe, hanem nagyjából feleakkorába, aminek pereme van. Betoljuk a sütőbe, 10-12 perc alatt készre sütjük.
  2. Jöhet a krém. A puha vajat kikeverjük a cukorral, a túrót pedig megdolgozzuk botmixerrel, hogy eltűnjenek belőle a csomók. Összekeverjük a kettőt, belereszeljük egy citrom héját is.
  3. Amikor ezzel is megvagyunk, megfőzzük a pudingot, ez lesz a sütikészítés fénypontja. Összekeverjük egy kis lábasban a pudingport egy kevés Fantával, csomómentesre keverjük és felöntjük a többi folyadékkal is. Alágyújtunk, és kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  4. Ha mázlink van, ekkorra ki is hűlt a sütilapunk. Ha nincs, várunk. Rásimítjuk a túrókrémet, majd a kevergetés közben langyosra hűtött fantás pudingot is. A tetejét úgysem sikerül simára elegyengetni, úgyhogy inkább mintázzuk meg: rajzoljunk rá villával hullámvonalakat.

Egy-két órára küldjük be a hűtőbe, hogy jól megdermedjenek a krémek és összeérjenek az ízek, utána már egészen szépen lehet szeletelni.

Ahhoz képest, hogy a három réteg miatt úgy tűnik, hogy sosem leszünk kész vele, meglepően gyorsan túl is voltam az egészen, sőt, külön élveztem is. Mentsük el ezt a csodás receptet a boldog békeidőkre, amikor majd megint kéthetente kell sütit küldeni a gyerekkel az iskolába.

Nem győztünk meg? Akkor keresgélj ezek között!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top