Recept: így készül a teljes kiőrlésű búzakenyér és a kovászolt francia kenyér

nlc | 2020. Április 03.
A friss, házi kenyérre nehéz nemet mondani.

Teljes kiőrlésű búzakenyér – A TV Paprika Paprika Pékség című műsorából

Hozzávalók:

Kovász elkészítése:

Egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Hét-tíz nap múlva lesz felhasználható állapotban.

A kenyér elkészítése:

A vizet összekeverjük a kovásszal, majd ezt az elegyet belekeverjük a lisztbe. Alaposan összedagasztjuk. Pihentetjük 30 percig, majd a sót is beledagasztjuk. Szobahőmérsékleten 4 órán át hagyjuk érni a tésztát, ezután formázzuk, kb. 1 órán át újra kelesztjük, majd 250 fokon kb. 45-55 perc alatt készre sütjük a kenyeret.

Kovászolt francia kenyér – A TV Paprika Paprika Pékség című műsorából

Hozzávalók:

A kovász elkészítése:

Egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Hét-tíz nap múlva lesz felhasználható állapotban.

A kenyér elkészítése:

Bedagasztjuk. Kb. fél órán át pihentetjük, közben kétszer-háromszor meghajtogatjuk. Cipókat formázunk belőle, majd azokat kelesztőtálba (szakajtóba) tesszük. Kb. 7-8 óra (egy éjszaka) kelesztés után tepsire borítjuk és megsütjük 30 perc alatt a kenyeret.

Dános Tamás 4 kiváló péket lát vendégül a TV Paprika házi sütödéjében, hogy együtt megmutassák nekünk, mindenféle házi kenyér vagy péksütemény elkészítése után bátran nekiállhatunk még egy-egy kiegészítő finomság elkészítésének is.

Süssünk kenyeret otthon élesztővel, vagy kovásszal!

Exit mobile version