Gasztro

Legyen a tojás a húsvéti asztal sztárja!

Töltött tojások, kaszinótojás, lazacos tojás, tojáskrémek, ramekin – tegyük változatossá a húsvéti asztalt!

Kalács, sonka, tojás – ezek minden évben a húsvéti asztalra kerülnek, és, hogy ne legyen unalmas, időnként eleresztjük a fantáziánkat és nemcsak a díszítést, de a menüt is cifrázzuk. Attól még persze az alapok ugyanazok maradnak, de hát hol van az megírva, hogy nem gondolhatjuk tovább a főtt tojást?

Sőt, nagyon is jól tesszük, ha újabb kreációkkal örvendeztetjük meg a szeretteinket, de leginkább saját magunkat. Na jó, először mindig magunkat, mert nekünk, amíg készítjük, van időnk lelkileg ráhangolódni az újdonságra, a családtagok viszont először mindig megdöbbennek, ha változik valami a megszokott menün. Úgyhogy akkor tesszük velük a legjobbat, ha előre eláruljuk, hogy ez most valami más lesz, vagy egyenesen bevonjuk őket is a készülődésbe. Annál nagyobb lesz a  buli.

A jó öreg főtt tojáson és kaszinótojáson kívül jöjjön pár szuper tojásos recept, amivel felüdítheted az ünnepi asztalnak nemcsak a látvány-, de az ízvilágát is.

Lazacos töltött tojás

Mennyiségeket szándékosan nem adok most meg, dolgozz nyugodtan ízlés szerint, kóstolgasd és addig játssz az ízekkel, amíg tökéletes nem lesz.

Hozzávalók

  • főtt tojás
  • mustár
  • füstölt lazac
  • majonéz
  • petrezselyemzöld apróra vágva
  • citromlé
  • torma
  • só, bors
Lazacos töltött tojás (Fotó: Natalia Peredniankina/Alamy/Profimedia)

Lazacos töltött tojás (Fotó: Natalia Peredniankina/Alamy/Profimedia)

Elkészítés

  1. A tojásokat félbevágjuk, a sárgájukat kiszedjük, villával összetörjük. A füstölt lazacot apróra vágjuk, a petrezselyemzöldet is, majd összekeverjük és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Eleinte mindenből csak egy keveset, utána elkezdjük kóstolgatni és azt teszünk még bele, ami az ízlésünkhöz hiányzik. Lehet egyébként, hogy a cukor az, de ezt csak félve jegyzem meg.
  2. Amikor kész a tökéletes massza, visszatöltjük a tojásfehérjébe. Ha játékos kedvedben vagy, akkor keresztbe vágd el a tojásokat és a végén sárgarépa (csőr) és egész bors (szemek) segítségével formálhatsz belőle tojásból kikelő kiscsirkéket is.

Avokádós tojássaláta

Nem is tudom, hogy kell fogalmazni, az avokádót gazdagítjuk-e a tojással, vagy a tojást az avokádóval, de ez végeredményben mindegy is, nem kérdés, hogy Kárai Dávid avokádós tojássalátájának az ünnepi asztalon a helye!

Hozzávalók

  • 8 főt tojás
  • 2 közepes avokádó
  • 2 ek. majonéz
  • 3 ek. görög joghurt
  • 2 szál közepes újhagyma
  • friss zöldfűszerek ízlés szerint (bazsalikom, koriander, tárkony)
  • só, bors
  • ½ citrom leve
Avokádós tojássaláta (Fotó: NOSALTY)

Avokádós tojássaláta (Fotó: NOSALTY)

Elkészítés

  1. A tojásokat forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízbe tesszük és megpucoljuk. Kiszedjük a sárgájukat, robotgépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt, krémesre turmixoljuk.
  2. A tojások fehérjét kis kockákra vágjuk és azt is hozzákeverjük a krémhez. Kóstoljuk, korrigáljuk az ízeket, ha szükséges. Fogyasztás előtt hagyjuk összeérni.

Majonézes tojássaláta

Aki szereti az egyszerűbb, hagyományosabb ízeket, annak érdemes kipróbálni a majonézes tojássalátát.

Hozzávalók

  • 1,5 dl tejföl
  • 4 ek. majonéz
  • 4 főtt tojás
  • kedvenc sajtunk kockára vágva
Majonézes tojássaláta (Fotó: getty images)

Majonézes tojássaláta (Fotó: getty images)

Elkészítés

  1. A főtt tojásokat nagyobb darabokra vágjuk.
  2. A majonézt összekeverjük a tejföllel, belekeverjük a kockára vágott sajtot, majd óvatosan beleforgatjuk a főtt tojást, és már kész is vagyunk. Szintén érdemes megvárni fogyasztás előtt, hogy összeérjenek az ízek.

Húsvéti tojás muffin

Nem a hagyományos értelemben vett muffin, mert nincs benne liszt és nem sütemény lesz belőle, de muffinformában sül.

Hozzávalók

  • 1 szelet főtt sonka
  • 1 pritamin vagy kaliforniai paprika
  • reszelt sajt
  • 6 nyers tojás
  • 2 szál újhagyma
Húsvéti tojás muffin (Fotó: NOSALTY)

Húsvéti tojás muffin (Fotó: NOSALTY)

Elkészítés

  1. A sonkát, a hagymát és a paprikát kis darabokra vágjuk, és belekeverjük a felvert tojásba. Hozzákeverjük a reszelt sajtot is, és a masszát kiolajozott muffinformákba töltjük.
  2. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul.

Kaszinótojás

Álljon itt az örök klasszikus is, nehogy végül hiányérzetünk maradjon, mert pont a kaszinótojás receptjét nem találtuk.

Hozzávalók

  • 4 főtt tojás
  • 1 ek. majonéz
  • 1 kk. mustár
  • 4 dkg vaj
  • só, bors, szerecsendió

A tartármártáshoz

  • 2 ek. majonéz
  • 2 ek. tejföl
  • 1 kk. mustár
  • 1 kk. citromlé
  • só, bors, porcukor
Kaszinótojás (fotó: getty images)

Kaszinótojás (fotó: getty images)

Elkészítés

  1. A főtt tojásokat vágjuk félbe és vegyük ki a sárgájukat. Törjük össze villával és keverjük hozzá a többi hozzávalót, majd töltsük vissza a tojásfehérjébe. Ha szeretsz az ilyesmivel játszani, habzsákba is töltheted.
  2. Tartármártást csak akkor kell készítenünk, ha zárt kaszinótojásokat készítettünk, vagyis nem áll ki a töltelék a fehérjéből. Ehhez a hozzávalókat összekeverjük és a tálra rendezett kaszinótojásokra csorgatjuk egyenletesen, bevonatként. Mellé az elmaradhatatlan franciasaláta dukál.

Zsidótojás

Remek tojáskrém. A hozzávalók listája eléggé képlékeny, vagyis úgy alakítjuk, ahogy szeretnénk. Lényeg, hogy tojás, só, bors, liba- vagy kacsazsír legyen benne és a hagyma is nagyon jót tesz az ízének, a többi hozzávaló pedig választható.

fotó: getty images

fotó: getty images

 Hozzávalók

  • főtt tojás
  • vöröshagyma / zöldhagyma / fokhagyma
  • libazsír / kacsazsír
  • só, bors, paprika
  • főtt krumpli / libamáj / libatepertő

Elkészítés

A főtt tojásokat villával összezúzzuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, figyelve rá, hogy a hagyma tényleg nagyon apró legyen benne. Érleljük kicsit, és fogyaszthatjuk.

Ramekin rokforttal és gruyére-rel

A ramekin más néven a felfújtas tálka, ami kiválóan alkalmas arra, hogy egy adagos tojást süssünk benne. Tulajdonképpen bármivel megbolondíthatjuk, ezúttal jóféle sajtokkal fogjuk.

fotó: getty images

fotó: getty images

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 4 ek. tejszín
  • 4 dkg rokfort
  • 4 dkg reszelt gruyère
  • 1 szelet főtt sonka
  • só, bors
  • vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tálkákat kikenjük a vajjal, megszórjuk az apróra vágott sonkával, az elmorzsált rokforttal és a reszelt gruyère-rel, megöntözzük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és betoljuk a sütőbe. Nagyjából 5 percig sütjük, ennyi idő alatt olyan állagot kap, mint a tükörtojás. Egy főre egy ramekint számolunk.

Még több tojásos receptötlet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top