Gasztro

Grillezzetek hamburgert a hétvégén!

Hamburgert grillezni tripla haszon: lesz étel, remekül szórakoztok és a feladatokat is szét lehet osztani.

Lassan itt a várva várt hétvége, újabb két nap, amikor otthon lehetünk, hurrá! De legalább nincs homeoffice meg homeschooling, van viszont homeburger, főleg, ha csinálunk.

Hamburgert sütni hétvégén nagy ötlet, mert így összekötjük a kellemeset a hasznossal: étel is van, program is van, kint is vagyunk, mégsem szakadunk bele abba, hogy egyszerre akarunk mindent.

Az, hogy mennyire munkás otthon hamburgert készíteni, nézőpont kérdése. Szerintem az a legjobb benne, hogy ki lehet szervezni a feladatok nagy részét, mindenki csinál valamit, amit ráadásul élvez, és

nem érezzük magunkat már megint lúzernek, amiért kint süt a nap, mi mégis bent robotolunk a konyhában, hogy ismét finom falatokkal táplálhassuk a kis drágákat.

Na persze, attól még a dolgok a konyhában kezdődnek. Kissé előre kell gondolkozni, mert a hamburgerbuci tésztáját be kell dagasztani (géppel kb. 5 perc munka), aztán hagyni kell megkelni (ez legalább egy óra), utána meg kell formázni a bucikat, majd újra hagyni kell megkelni, végül ki kell sütni. Ehhez főleg idő kell, a munka elenyésző, a buci viszont olyan finom, hogy tiszta szerencse, hogy csak nyolcat sütöttünk, mert bármeddig tudnánk enni, húspogácsával vagy anélkül.

Okos ötlet egyébként kisebb és nagyobb bucikat is készíteni, a családtagok korához és étvágyához igazítva. Megtehetjük, sőt, a saját hamburgerünkkel azt csinálunk, amit akarunk.

Kezdődhet a sütés

Az előkészületek meg is vannak (A szerző fotója)

A hamburgerhús elkészítése pofonegyszerű

A darált faggyús marhát sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk, gombócokat formálunk belőle, majd tapsolunk kettőt a húsgombóccal a kezünkben, hogy kilapuljon, ennyi. Amire figyelni kell, hogy a recept nyolc hamburgerre szól, ezért a húst is nyolcfelé osszuk el! A grillen ugyanis eléggé összeugrik a húspogácsa mérete, és elég szomorú látvány, amikor a nagy zsömle közepén icipici hús kuksol.

Kezdetnek, nyersen legyen nagyobb, mint a buci, majdnem akkora, mint egy csészealj. Nem viccelek, tényleg.

Amikor az ecetes hagymát készítettem, akkor azért már megjegyezte a gyerek, hogy “a hamburgert mások úgy csinálják, hogy két perc alatt előkapják a zacskóból a zsömlét meg a hamburgerhúst, mi meg már egy órája ezzel dolgozunk”. Na ja. Végül is, akár rendelhetnénk is hamburgert, de akkor hol marad az élvezet? Akkor persze már nem volt semmi baja, amikor Spongya Bobot játszhatott a grill mellett, mivel a hússütést neki szerveztem ki.

A hússütésen múlik minden

Sül a hamburgerhús (A szerző fotója)

Ha már így felvezettem, akkor ki is fejtem, hogy miért jobb ecetes hagymát tenni a hamburgerbe, mint frissen szeletelt hagymakarikákat: mert finomabb, nem csíp annyira és utólag sem leszünk tőle (olyan) büdösek. Érdemes rászánni azt a plusz néhány percet.

Külön szószt én már nem készítettem, mindennek van határa, de mindenki választhatott, hogy kér-e rá mustárt, majonézt vagy ketchupot.

Hamburger

A hamburgerbucihoz (8 darabhoz)

  • 80 dkg liszt
  • 3 ek. cukor
  • 2 tk. só
  • 1+1 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5-3 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 cs. instant élesztő vagy 1 kocka friss
  • szezámmag a tetejére (elhagyható)

A hamburgerhúshoz (szintén 8 darabhoz)

  • 80 dkg faggyús marhahús darálva
  • 2 tk. só
  • 1 csipet őrölt bors
íme a kész háziburger

Gyönyörű, gyönyörű házi hamburger (A szerző fotója)

Az ecetes hagymához

  • 2 fej lilahagyma
  • 1 dl fehérborecet
  • 2 dl víz
  • 1 tk. cukor
  • 1 kk. egész bors
  • 1 babérlevél
  • fél tk. só

A hamburger összeállításához

  • fejessaláta
  • paradicsom
  • ketchup, mustár, majonéz

Elkészítés

  1. Először a hamburgerbucit készítjük el. Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben. Közben kimérjük a többi hozzávalót és egy tálba tesszük (ideális esetben a dagasztógép táljába), de a tejet még nem tesszük bele. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, elkezdjük dagasztani, és szakaszosan annyi tejet öntünk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk, békén hagyjuk megkelni egy órára.
Mehet a sütőbe

Hamburgerbuci készen a sütésre (A szerző fotója)

  1. A darált húst jól összegyúrjuk a sóval és a borssal, kilapítjuk lehetőleg négyzet alakúra, és nyolc egyforma darabra vágjuk. Egyenként golyókat formálunk belőle, majd ellapítjuk, hogy úgy nézzenek ki, mint nyolc hamburgerhús.
  2. Az ecetes hagymához karikára vágjuk a lilahagymát, üvegbe tesszük, ráöntjük a vizet és az ecetet, majd belekeverjük a többi hozzávalót. Ez egyébként nagyon finom hagymasaláta, jól passzol egy csomóféle húshoz, szendvicshez, jófajta vajas kenyérhez is.
A lilahagyma fontos alapanyag

Ecetes hagyma (A szerző fotója)

  1. Amikor jól megkelt a tészta, szintén nyolc  egyforma, vagy nem egyforma, hanem kisebb-nagyobb darabra osztjuk. Olajos kézzel bucikat formázunk belőlük úgy, hogy kijelöljük gondolatban a buci hasát, a széleket pedig aláhajtjuk. A harmadik már nagyon szép lesz.
  2. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, letakarjuk, és még egy kicsit hagyjuk kelni, úgy fél órán át. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, a bucikat megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, ha pont van otthon, és betoljuk a sütőbe. Negyed óra alatt elkészülnek, akkor jó, amikor már a szélük sem sápadt.
Szépen átsült bucik

Kisült a hamburgerbuci (A szerző fotója)

  1. Közben megmossuk a salátát, a paradicsomot.
  2. Most már elkezdhetünk kipakolni a kertbe. A tűzfelelősünk begyújtja a grillt, és amikor már jól izzik a szén, rácsra teszi a húst, időnként megfordítja. Lehet látni, hogy mikor van kész.
  3. A bucikat félbe vágjuk, vágott felükkel lefelé szintén a grillre helyezzük.
Igazi műalkotás

Röfi kikacsint (A szerző fotója)

  1. Összeállításkor a buci aljára mustárt teszünk, rá egy salátalevelet. A salátáról alaposan rázzuk le a vizet, mielőtt a hamburgerbe tesszük, különben eláztatja az egészet. Erre jön a hamburgerhús, egy szelet paradicsom, a szintén lecsepegtetett hagyma, ketchup, majonéz, végül lezárjuk a tetejét a buci másik felével.

Életed legfinomabb hamburgere lesz.

Grillezni nemcsak hamburgert lehet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top