Gasztro

Szedd magad eper: indul az idei szezon!

Tippek és helyszínek a legjobb lelőhelyekhez.

Május 20-a körül nyitnak, azaz a hétvégén már szabadon bejárhatóak az eperföldek, ahol a “szedd magad” mozgalom keretein belül (jegyében, sőt: égisze alatt!) annyi szamócát tornyozhatunk fel (jó esetben otthonról hozott) kosarunkba, amennyit nem szégyellünk, és persze amennyit aztán kilóra ki tudunk fizetni. Ne feledjük, az eper ára elég meglepő hullámzásokra képes.

(Azon most gyorsan essünk is túl, hogy eper vagy szamóca: maradjunk annyiban, hogy 2020-ra a kettő között árnyalatnyi különbségek vannak, a köznyelvben nagyjából megegyezik a jelentésük, ha mégis szőrszálakat akarnánk hasogatni, akkor a szamóca a földieper megfelelője, tehát ebben a cikkben is szamócaként kellene emlegetni a továbbiakban. Maradjunk mégis az epernél; akit érdekel a szemantika, itt egy velős cikk, eper témában.)

A földek sajnos nem egységesen nyitnak ki és van, amelyik a vírushelyzetre való tekintettel egyáltalán nem nyitja meg a kapuit, ezért mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni. Mi mindenesetre a vonatkozó szakirodalomból, az nlc. idénygyümölcs-munkacsoportjának segítségével összeszedtünk pár hasznos tippet.

 

  • Érkezzünk korán! Az epret szereti a magyar, a “szedd magad” akciók pedig népszerűek, a kettő együtt pedig hatalmas tumultosokhoz vezethet, ez pedig most mindenképpen kerülendő.
  • Vigyünk maszkot! A nyílt levegőn csak nagy népsűrűség esetén javasolt, de inkább legyen és ne kelljen, mint fordítva. Ha nagy a tömeg, vegyük fel!
  • Vigyünk saját kosarat, bödönt, dobout! A földek többségén kölcsönözhető is, de ne bízzuk a véletlenre. Így ráadásul higénikusabb.
  • Inkább lapos tálakba szedjük, ne púpozzuk! Így nem nyomják egymást agyon a szemek.
  • Nézzünk a lábunk elé! Az eper szégyenlős és könnyű eltaposni.
  • Kocsánnyal együtt szedjük! Tovább marad friss. Érdemes egy-két centit meghagyni a szárából is.
  • Otthon válogassunk! A nyomott, rohadó szemek megmérgezhetik az egészséges többséget. Csak fogyasztás előtt mossuk meg őket.
  • Jól tervezzük meg, mikor hova megyünk. Az eper nem egyszerre érik az országban. Szakértőnk megfigyelései szerint Ceglédben két héttel korábban érik, mint Budapesten, így a fővárosi dömping alatt az ottani már rég elérett.
Munkások szedik a földiepret Kerecsenyen

Eperföld Kerecsenyen (fotó: MTI/Varga György)

Az igazi roham pünkösd környékén várható. Hogy hol? Szerencsére 2020 van, ez pedig itt az internet, tehát két kattintással minden lehetőség elénk tárul. A Gyümölcsvadász például nagyszerű, megyékre és gyümölcsökre bontott listát készített az elérhető földekről, itt böngészhettek szedd magad eper után

Az Erdbeerland Kft.-nek megbízható eperföldjei vannak Pest megyében, ezekből most a a budakalászi, az érdi és a solymári nyit ki. A budakalászi egyébként a Lupa-szigeten található, amit eperföldtől függetlenül csak ajánlani tudunk. Országszerte kínálja a “szedd magad” epret az Eperország, Győrszemerén, Vámosszabadin, Mosonmagyaróváron és Rajkán is várnak a földjeik. Csak ajánlani tudjuk még a csíkvándi Polgár Kertészetet.

Ha van epred, ezeket süsd meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top