Gasztro

A szezon sztárja: epres-nutellás pizza

Eper, Nutella, pizza. Május, napsütés, eperszezon. Hiányzik még valami a boldogsághoz?

Habár egészen márciustól kezdve lehet epret (pontosabban szamócát) kapni, valójában csak most jött el az az időszak, amikor szezonról beszélhetünk, elkezdett érni ugyanis a szabadföldi eper. Az eperszezont ezennel megnyitom.

A napon érett eperben az a jó, hogy sokkal finomabb, mint a fóliás és úgy illatozik, hogy be sem kell menni a zöldséges üzletbe, hogy tudjuk, itt bizony igazi, napérlelte szamócát árulnak. Nyugodtan menjünk az orrunk után: az a szamóca, ami illatozik, annak az íze is csodálatos lesz, habár, rendes helyen megengedik, hogy az aprószemű gyümölcsöt vásárlás előtt megkóstoljuk. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy a szupermarket nem rendes hely, de ott sajnos az eladónak (ha találunk), nem áll hatalmában engedélyt adni, fájdalom.

Szóval, most, hogy itt az eperszezon, használjuk is bátran és boldogan ezt a gyönyörű, és mindenre jó gyümölcsöt. A felhasználása nagyjából annyi, hogy mindenbe (IS) teszünk belőle, és kész is az epres süti.

Addig is, amíg eljön a dömping, amikor majd dzsemet és szörpöt is készítünk a rengeteg és olcsó eperből, cselekedjünk úgy, ahogy a természet megköveteli, és készítsünk eperből sok-sok finom dolgot. Például nutellás-epres pizzát. Ha ti is szeretitek a sós-édes-gyümölcsös ízkombinációt, egészen biztos ez is be fog válni, ráadásul nincs is más dolgunk, mint a házipékségünkben egyébként is kelő kenyértésztánkból lecsippenteni egy darabot, kinyújtani, megsütni, majd megrakni a kedvenc ízeinkkel.

Epres-nutellás pizza

Epres-nutellás pizza

Epres-nutellás pizza (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 2 marék kenyértészta, vagy
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • fél cs. instant élesztő vagy fél kocka friss
  • fél tk. só
  • 2-3 dkg olvasztott vaj
  • Nutella
  • 20 dkg eper
  • esetleg csokiforgács

Elkészítés

  1. Ha pont nincs otthon kenyértésztánk, (ami, belátom, elég gyakran előfordul, bár érdemes ezt a projektet akkorra időzíteni, amikor éppen van), akkor a fenti hozzávalókból gumilabda állagú tésztát gyúrunk. Jó sokáig kell gyúrni, ha nincs dagasztógépünk, de megéri. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
  2. Amikor megkelt, kinyújtjuk kerekre, a széle lehet kicsit vastagabb, a közepe legyen vékonyabb. Kenjük meg az olvasztott vajjal, jusson mindenhova, a szélére is!
  3. Ez után toljuk be a 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 12-15 percig, amíg gusztusos színt nem kap a széle.
  4. Ekkor kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni, majd megkenjük Nutellával (kakaós mogyorókrémmel), elrendezzük rajta az eperszeleteket, ha akarjuk, megszórjuk csokiforgáccsal, és kész is a csodás epres-nutellás pizza.

Vigyázat, elég könnyen rá lehet szokni.

A többi tésztából sós pizza is készülhet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top