Gasztro

5 érdekességet a bodzáról, amit nem biztos, hogy tudtál

A nyár elmaradhatatlan szereplője a bodzaszörp. Te mennyit tudsz magáról a bodzavirágról?

A bodzaszörp nagyon kedvelt nyári hűsítő ital, sokan otthon is elkészítik. Ennek apropóján hoztunk öt érdekességet a bodzáról, amit nem biztos, hogy eddig tudtál.

Ismerd meg közelebbről a bodzát!

1. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz

A bodza C, A és a B vitaminokban, valamint az ásványi anyagokban, például kalciumban, vasban, mangánban, szelénben és cinkben is gazdag.

Tipp: nemcsak szörpöt, lekvárt és teát is készíthetsz a bodza virágából. A bodzateának enyhe hashajtó hatása is van, ezért fogyókúra idején is érdemes fogyasztani.

5 tény a bodzáról

Hihetetlen sokoldalú növény a bodza. Fotó: getty

2. Partyarcoknak

A borba áztatott bodzavirág muskotályos ízt ad az italnak. A bor mellett pálinkakészítéshez és pezsgőkhöz is népszerű a bodzabogyó.

3. Nemcsak a virága értékes

A bodzaleveleknek kellemetlen és jellegzetes illata van, az állattartásban korábban ezt a legyek távol tartására használták.

4. Remek ételszínező

Általában az utak szélén előforduló növény mindenhol elél, Magyarországon az 1960-es évek óta termesztik, ételszínezékként ugyanis igen jól hasznosítható.

5. Igazi természetes gyógyszer

Virágját főleg vízhajtóként és megfázáskor érdemes használni, bogyóit gyógylekvárként, izzasztó hatása mellett erősítőként is fogyasztható. Gyerekeknél székrekedés ellen lehet bevetni a bodzalekvárt.

Olvass még többet a bodzáról:

(Nyitó kép: getty)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top