Az amerikai fánkot csak szeretni lehet, főleg azt a fajtát, aminek a tésztája szinte szétolvad a szádban, a tetején pedig lehetőleg van valamilyen olvasztott csokoládé és amiből egy falat csilliárd kalória. De néha szükség van arra, hogy a diétát a sarokba vágva csak élvezzük az ízeket, erre tökéletesen megfelel Jamie Oliver amerikai fánkja, amit megbolondít fűszerekkel. Ha gyerek van a háznál, érdemes egyből dupla adagot készíteni belőle, mert ez a fánk úgy fog fogyni, ahogy készül.
Amerikai fánk Jamie Oliver módra
Attól különleges ez a fánk, hogy Oliver egy angol fűszerkeverékből is rak a tésztájába, amivel alaposan megbolondítja. Talán a mézeskalács fűszerkeverék áll a legközelebb hozzá, de azért nézzük, hogyan lehet a meglévő fűszerekből elkészíteni magunknak:
Hozzávalók a fűszerkeverékhez:
- 1 evőkanál őrölt szegfűbors
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál szegfűszegolaj
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál gyömbér
Keverd össze a fűszereket és a fánk receptjében megjelölt mennyiséget tedd bele a tésztába.
Hozzávalók a fánktésztához:
- 140 ml tej
- 1 evőkanál szárított élesztő
- 475 gramm fehér liszt
- 2 evőkanál fűszerkeverék
- 1 teáskanál só
- 90 gramm porcukor
- 90 gramm lágy vaj
- 2 darab nagy tojás
- 1 narancs héja
- sütéshez olaj
A díszítéshez használhatunk bármilyen olvasztott csokoládét, ebbe tehetünk akár fagyasztott bogyós gyümölcsöket, mandulát, kókuszreszeléket, akármit, de az is tökéletes, ha csak porcukorral meghintve tálaljuk az amerikai fánkokat.
Elkészítés:
- A langyos tejet két evőkanál meleg vízzel keverd el, majd szórd bele az élesztőt, és hagyd békén 15 percig, hadd fusson kedvére.
- Keverd össze addig egy tálban a lisztet, fűszerkeveréket és a sót. Ebből a lisztes keverékből mérj ki egy másik tálba 150 grammot, ehhez tegyél 1 evőkanál cukrot és öntsd bele a felfutott élesztős tejet. Robotgéppel dolgozd sima tésztává és hagyd 15 percig kelni.
- Amikor megkelt a tészta, adagold hozzá keverés közben a vajat kis darabokban. Utána jöhet a két tojás és a reszelt narancshéj. Ha mindezt simára kavartad, akkor a maradék lisztet és cukrot is dolgozd hozzá a tésztádhoz.
- A tésztát helyezd lisztezett gyúródeszkára, és dagaszd nagy lelkesedéssel kézzel 20 percig, amíg teljesen sima, nem ragadós tésztát kapsz. Persze aki nem Jamie Oliver, nyugodtan csinálhatja a dagasztást géppel is. Formázz labdát a tésztából és helyezd egy kiolajozott tálba, majd hagyd letakarva másfél óráig, hogy alaposan megkeljen.
- A kelés után tedd a lisztezett gyúródeszkára a tésztát és gyúrd át gyengéden. Válaszd négyfelé és sodorj mindegyik részből rudakat. Vágd ketté a rudakat, majd mindegyiket harmadold, így lesz 24 darab kis rudad.
- Kerekíts kör alakot a rudakból, kiszélesítve a középen látható lyukat a hüvelykujjaddal. Majd jöhet az újabb pihentetés egy órán át.
- Egy mély serpenyőt tölts meg kétharmadig olajjal, közepes lángon melegítsd fel 160 fokra. Ha nincs hozzá hőmérőd, úgy tudod tesztelni a megfelelő hőmérsékletet, hogy beledobsz egy darab kenyeret, és ha serceg, majd megbarnul, akkor indulhat a fánksütés. Igazgasd el a duplájára nőtt fánkjaidat lyukas fánk formájúra, dobd be az olajba, süsd mindkét oldalát egy-egy percig, amíg aranybarnák nem lesznek, majd szedd ki papírtörlőre.
- A dekorációnak pedig csak a fantázia szabhat határt: forgasd meg porcukorban, vagy csorgass rá olvasztott csokoládét, amibe szórj kis darabokra tört fagyasztott bogyós gyümölcsöket. Esetleg porcukrot keverj el egy kis vízzel, és ezt kend a fánkodra. Az eredmény mindenképpen egy csodálatos, amerikai fánk lesz, amivel a heti kalóriamennyiséget bekebelezheted.
Ha nem amerikai fánkra vágysz, hanem kipróbálnád Gordon Ramsay csokival töltött fánkját, nézd meg ezt a videót: