Gasztro

Tökéletes kalóriabomba: süss amerikai fánkot Jamie Oliverrel!

Jamie Oliver receptjeivel nem lőhetünk mellé, kóstold meg az amerikai fánkot, amit időd sem lesz tálalni, mert már készítés közben elfogy.

Az amerikai fánkot csak szeretni lehet, főleg azt a fajtát, aminek a tésztája szinte szétolvad a szádban, a tetején pedig lehetőleg van valamilyen olvasztott csokoládé és amiből egy falat csilliárd kalória. De néha szükség van arra, hogy a diétát a sarokba vágva csak élvezzük az ízeket, erre tökéletesen megfelel Jamie Oliver amerikai fánkja, amit megbolondít fűszerekkel. Ha gyerek van a háznál, érdemes egyből dupla adagot készíteni belőle, mert ez a fánk úgy fog fogyni, ahogy készül.

Amerikai fánk Jamie Oliver módra

Attól különleges ez a fánk, hogy Oliver egy angol fűszerkeverékből is rak a tésztájába, amivel alaposan megbolondítja. Talán a mézeskalács fűszerkeverék áll a legközelebb hozzá, de azért nézzük, hogyan lehet a meglévő fűszerekből elkészíteni magunknak:

Hozzávalók a fűszerkeverékhez:

  • 1 evőkanál őrölt szegfűbors
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál szegfűszegolaj
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál gyömbér

Keverd össze a fűszereket és a fánk receptjében megjelölt mennyiséget tedd bele a tésztába.

Hozzávalók a fánktésztához:

  • 140 ml tej
  • 1 evőkanál szárított élesztő
  • 475 gramm fehér liszt
  • 2 evőkanál fűszerkeverék
  • 1 teáskanál só
  • 90 gramm porcukor
  • 90 gramm lágy vaj
  • 2 darab nagy tojás
  • 1 narancs héja
  • sütéshez olaj

A díszítéshez használhatunk bármilyen olvasztott csokoládét, ebbe tehetünk akár fagyasztott bogyós gyümölcsöket, mandulát, kókuszreszeléket, akármit, de az is tökéletes, ha csak porcukorral meghintve tálaljuk az amerikai fánkokat.

A legfinomabb amerikai fánk Jamie Olivertől

Ezzel a fánkkal nem foghatsz mellé! (Kép: Unsplash)

Elkészítés:

  1. A langyos tejet két evőkanál meleg vízzel keverd el, majd szórd bele az élesztőt, és hagyd békén 15 percig, hadd fusson kedvére.
  2. Keverd össze addig egy tálban a lisztet, fűszerkeveréket és a sót. Ebből a lisztes keverékből mérj ki egy másik tálba 150 grammot, ehhez tegyél 1 evőkanál cukrot és öntsd bele a felfutott élesztős tejet. Robotgéppel dolgozd sima tésztává és hagyd 15 percig kelni.
  3. Amikor megkelt a tészta, adagold hozzá keverés közben a vajat kis darabokban. Utána jöhet a két tojás és a reszelt narancshéj. Ha mindezt simára kavartad, akkor a maradék lisztet és cukrot is dolgozd hozzá a tésztádhoz.
  4. A tésztát helyezd lisztezett gyúródeszkára, és dagaszd nagy lelkesedéssel kézzel 20 percig, amíg teljesen sima, nem ragadós tésztát kapsz. Persze aki nem Jamie Oliver, nyugodtan csinálhatja a dagasztást géppel is. Formázz labdát a tésztából és helyezd egy kiolajozott tálba, majd hagyd letakarva másfél óráig, hogy alaposan megkeljen.
  5. A kelés után tedd a lisztezett gyúródeszkára a tésztát és gyúrd át gyengéden. Válaszd négyfelé és sodorj mindegyik részből rudakat. Vágd ketté a rudakat, majd mindegyiket harmadold, így lesz 24 darab kis rudad.
  6. Kerekíts kör alakot a rudakból, kiszélesítve a középen látható lyukat a hüvelykujjaddal. Majd jöhet az újabb pihentetés egy órán át.
  7. Egy mély serpenyőt tölts meg kétharmadig olajjal, közepes lángon melegítsd fel 160 fokra. Ha nincs hozzá hőmérőd, úgy tudod tesztelni a megfelelő hőmérsékletet, hogy beledobsz egy darab kenyeret, és ha serceg, majd megbarnul, akkor indulhat a fánksütés. Igazgasd el a duplájára nőtt fánkjaidat lyukas fánk formájúra, dobd be az olajba, süsd mindkét oldalát egy-egy percig, amíg aranybarnák nem lesznek, majd szedd ki papírtörlőre.
  8. A dekorációnak pedig csak a fantázia szabhat határt: forgasd meg porcukorban, vagy csorgass rá olvasztott csokoládét, amibe szórj kis darabokra tört fagyasztott bogyós gyümölcsöket. Esetleg porcukrot keverj el egy kis vízzel, és ezt kend a fánkodra. Az eredmény mindenképpen egy csodálatos, amerikai fánk lesz, amivel a heti kalóriamennyiséget bekebelezheted.

Ha nem amerikai fánkra vágysz, hanem kipróbálnád Gordon Ramsay csokival töltött fánkját, nézd meg ezt a videót:

via

Ha nem fánkra vágysz, mutatunk más édességet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top