A nyár legjobb része az, hogy teleehetjük magunkat gyümölcsökkel. Már elérhető az eper, hamarosan jön a cseresznye, barack, málna, ribizli… mind sütiért kiált – velünk együtt. Ha már minden létező gyümölcsöt halomra ettünk nyersen, akkor jöhetnek a végtelenül egyszerű sütireceptek, hogy elkápráztassuk a családot és barátokat minimális munkával.
Barackos crumble
A crumble az a süti, amit bármikor, bármilyen gyümölccsel elkészíthetünk, nem hibázhatunk vele. Nyáron még finomabb, ha a sütire egy gombóc fagyit is rakunk a teljes ízélményért.
Hozzávalók:
A barackos réteghez:
- 6 nagy barack szeletelve
- 4 evőkanál cukor
- ½ citrom leve
- ½ teáskanál fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet só
A tésztához:
- 1,5 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál fahéj
- ½ bögre olvasztott vaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a barackot, cukrot, citromlét, fahéjat, gyömbért és sót. Egy másik tálban keverjük ki a tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, fahéj), majd öntsük hozzá az olvasztott vajat és kavarjuk morzsás állagúra. Egy sütőformába (például piteformába) rakjuk a barackos keveréket és befedjük a tésztamorzsával. Addig sütjük, míg a tészta aranybarnára sül (45-50 perc). A legjobb, ha melegen tálaljuk, a tetejére tehetünk jégkrémet.
Citromos-áfonyás mini sajttorta sütés nélkül
Ha már nyár, akkor nem maradhat ki a világ legjobb gyümölcse, az áfonya sem a felsorolásból, ami amellett, hogy gyönyörű színt ad a sütinek, még ráadásul rendkívül egészséges is.
Hozzávalók:
- 12 darab citromos keksz (de kakaóssal is finom)
- 500 gramm natúr krémsajt (vagy mascarpone)
- ¾ bögre porcukor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál citromhéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1,5 bögre tejszín
- ¼ bögre áfonyalekvár
- ízlés szerint áfonya
Elkészítés:
Attól lesz mini sajttorta, hogy muffinformával fogunk dolgozni. De természetesen, ha nagy tortára vágynánk, akkor lehet rendes tortaformát is használni. A szilikonos muffinforma most a barátunk, mindegyiknek az aljára teszünk egy kekszet. Egy tálban a krémsajtot átdolgozzuk habverővel, beletesszük a porcukrot, citromlét, citromhéjat, vaníliát és sót, majd ha szép simára dolgoztuk össze, akkor mehet bele a tejszín is. Alaposan felverjük a keveréket, majd a kekszekre lapátoljuk a muffinformákba. Mindegyik tetejére pöttyentünk egy kis áfonyalekvárt és egy fogpiszkáló segítségével csíkosra varázsoljuk vele a krémet. A végén pedig belenyomunk pár szem áfonyát is a sajtortákba. Az egészet betesszük hűtőbe négy órára, felszolgálás előtt pedig levesszük a muffinformákat róluk.
Cseresznyés clafoutis
A szuperkrémes clafoutis nem maradhat ki egy nyáron sem a sütik közül, főleg abban az időben, amikor érik a cseresznye. A kimondhatatlan nevű édesség villámgyorsan és könnyen elkészül, nem lesz hosszú élete sütés után. Azért is szeretjük, mert minden évszakban elkészíthető, nagyjából az összes gyümölccsel finom.
Hozzávalók:
- vaj a sütőforma kikenéséhez
- 1,5 bögre magozott cseresznye félbevágva
- 4 db nagy tojás
- ½ bögre cukor
- 1 bögre tej
- 1 teáskanál amaretto vagy ugyanennyi mandulakivonat
- ¾ bögre liszt
- ½ teáskanál só
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és kenjünk ki egy nagyjából 23 centis sütőformát a vajjal. Szórjuk bele a sütőformába a cseresznyét. Robotgéppel dolgozzuk össze a tojásokat a cukorral fehéredésig, majd mehet hozzá a tej, amaretto, liszt és só. A keveréket öntsük a cseresznyékre. Süssük 35 percig, amíg aranybarna nem lesz, tűpróbával ellenőrizzük, és azon melegében, porcukorral megszórva mind megesszük.
Ha elég volt az édes sütikből, jöhetnek a sósak!
- Ha jó tepertős pogácsát akarsz, magadnak kell megsütni
- Retró sajtos rúd és parmezános keksz – legyen sós is az asztalon!
- 3 sós süti, amit még ma érdemes kipróbálni