Jó hír a diétázóknak, hogy teljes kiűrlésű réteslap is kapható, és mivel azzal töltjük amivel csak akarjuk, az egyik legjobb alapanyag, aminek szinte kötelező otthon lennie. Bár Magyarországon és Ausztriában is régi hagyománya van a réteshúzásnak, rétes sütésnek, érdemes kicsit kitekinteni, mások mit készítenek ebből a hajszálvékony tésztalapból.
Baklava
A hagyomány szerint a baklavát a Topkapi Szeráj konyhájában találták ki, és ramadánkor, naplemente után kínálták a janicsároknak. A ramadán muszlim böjt, amikor egy hónapon át nem esznek és isznak semmit napkelte után, egészen napnyugtáig. Miután viszont lement a nap, jöhet a kalóriapótlás, például baklavával. A sütemény több réteg réteslap között rengeteg vajat és cukrot, valamint diót vagy pisztáciát tartalmaz, de a mazsola, vagy más aszalt gyümölcs sem idegen tőle.
Burek
Egy eredetileg török, réteges étel, amit Horvátországban általában sós túróval, Szerbiában hagymás darált hússal töltenek. Jellegzetes reggeli étel, de csakúgy, mint a legtöbb jó reggelit egész nap fogyasztják, méghozzá folyékony, natúr joghurttal.
Ha valami újdonságra, egyénire vágyunk, akkor jó ötlet beszerezni egy mini muffin-sütő formát, olyat, amiben huszonnégy mélyedés van. Ezekbe duplán téve a rétestésztát, kreatív finger foodokat készíthetünk. (Finger foodnak hívjuk azokat az apró falatokat, amiket egy party-ban mindenféle evőeszköz nélkül, akár egyik kezünkben egy pohár borral is megehetünk.)
Sós finger food variációk rétestésztára:
- juhtúrós, kapribogyós
- fetás, kakukkfüves
- krémfehér sajtos, olívás
- kolbászos, újhagymás
- darált húsos, gombás
- aszalt paradicsomos, ricottás
Édes finger food variációk rétestésztára:
- pudingos, epres
- marcipános, szilvás
- baracklekváros, diós
- krémtúrós, mazsolás
- meggyes, mákos
- mogyorókrémes