Ropogós, pikáns, édes! – Tuti hozzávalók, amiket eddig nem raktál a salátába, pedig muszáj kipróbálni!

Bodrogi Eszter | 2020. Június 05.
Mitől jó egy saláta? Az attól függ, mi a célunk vele! Nem mindegy, hogy mit teszünk bele akkor ha főfogásként készítjük, vagy akkor, amikor csak egy kis dísz a tányéron.

A jó ízű saláta egyik titka az, hogy megfelelő arányban legyen benne savas hozzávaló, például ecet vagy citromlé és zsíros hozzávaló is. Legtöbben megállnak az olívaolajnál, pedig az izgalmas saláták az olíva és ecet kombináció után kezdődnek.

Érdemes a salátákkal kísérletezni, elrontani ugyanis szinte lehetetlen! (Fotó: Pexels.com)

Avokádó

Az érett avokádót adhatjuk kockára vágva is a salátához, de akár kiskanállal guacamole formájában is. Ebben az esetben figyeljünk arra, hogy kicsit erőteljesebben sózzuk, és a fokhagymát is adagoljuk bátrabban.

Ropogósra sütött bacon, kacsabőr, tepertő

A hangsúly a ropogósságon van. A lehető legtöbb zsírt ki kell belőle sütni, majd a maradékot még le is itatni papírtörlővel. Csak az utolsó pillanatban szórjuk a salátára, és ne keverjük bele egészen addig, amíg nem eszünk belőle, így megmarad a ropogóssága.

A sav és a zsír egyensúlya a lényeg (Fotó: Pexels.com)

Hagymalekvár, pirított hagyma

A hagymalekvárhoz nincs sok hozzáfűznivalónk, intenzív ízével és illatával szinte bármilyen salátának jót tesz. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy amikor hagymát dinsztelnek például egy pörkölthöz, akkor egy részét egy félretegyék, és később a salátába használják. Extra finom lehet, ha az utolsó pár percben egy kevés mézet vagy cukrot is karamellizálunk hozzá.

Ecet helyett borredukció

Ha marad egy kis bor vagy pezsgő, amit semmibe nem tudunk belefőzni, semmiképp ne dobjuk ki, sűrítsük inkább harmadára, negyedére, hagyjuk kihűlni, és legközelebb locsoljuk a salátánkra. Főleg markáns ízű salátákra való, rukkolára, vörös cikóriára vagy radikkióra.

Bodzaszörp

Nem szabad túlzásba vinni, de egy evőkanálnyi házi, jó minőségű bodzaszörp teljesen megbolondítja a zöldsalátákat. A bébispenót eperrel például teljesen átalakul tőle.

Avokádót bátran használhatunk olaj helyett (Fotó: Pexels.com)

Ha hiányzik valami textúra

A télről maradt, esetleg kissé ki is száradt birsalmasajt új életre kel egészen apró kockákra vágva és salátába szórva. Mivel nagyon édes, figyeljünk rá, hogy ellensúlyozzuk valami pikánssal, például kéksajttal. Persze télen frissen is belekerülhet a salátába

Különleges hatást érhetünk el pár szem hüvelyessel: bab, lencse, csicseriborsó, mindegyik megfelel. Ha az nincs otthon, akkor főzzünk hozzá gabonát: barna rizst, gerslit, esetleg quinoát.

Fokhagymás pirítós 

Ha tehetjük, kenjük meg liba vagy kacsazsírral, majd serpenyőben pirítsuk meg a kenyeret. Még forrón dörzsöljük be fokhagymával, majd vágjuk kockákra. Szinte bármilyen salátában megállja a helyét.

Nem tudjuk abbahagyni a salátát!

Exit mobile version