Gasztro

Végre egy saláta, ami nem olyan bosszantóan egészséges

De legalább tocsog a majonézben, úgyhogy köretnek is beválik a coleslaw.

Ilyenkor tél közepén már nem tudjuk nem észrevenni, hogy szélsebesen ürülnek a szervezetünk vitaminraktárai. Persze roppant lelkesen és kötelességtudóan megpróbálunk tenni ellene, de hát, lássuk be, a zöldségpultok kínálata ez idő tájt meglehetősen lehangoló, ha nem a választékon, akkor az árakon idegestjük fel magunkat minden egyes bevásárláskor. Persze, husi-krumplin is el lehet éldegélni egy darabig, de hát az ilyesmi hosszú távon mindig megbosszulja magát.

Szerencsére káposzta meg répa egész évben kapható, ráadásul olyan áron, amit még bárki ki tud köhögni, így, a nagy karácsonyi kiköltekezés után is. Ezek egyébként remek alapanyagok, a káposzta tele van rosttal, ami az egészséges bélflóra egyik legnagyobb barátja, van benne egy csomó C-vitamin, a répában meg béta-karotin, ami jót tesz a bőrnek és a látásnak, ami ránk is fér a ködben és szürkeségben.

Más nem is nagyon kell a coleslaw salátához, más néven amerikai káposztasalátához, csak jó nagy mennyiségű majonéz. Praktikusan a zöldségek adják ennek a salátának a tömegét, a majonéz teszi hozzá a kalóriát, ízesítjük némi hagymával, sóval, ecettel és cukorral, méghozzá szigorú egyensúlyban, és már készen is vagyunk. Minden benne van, amire télen vágyik a szervezetünk, vitamindús, egészséges, finom és kényeztető. Mi kell még? Ja, a recept!

Fotó: iStock

Coleslaw saláta

Hozzávalók

  • fél fej fehérkáposzta
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 fej lilahagyma
  • 8 evőkanál majonéz
  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 2 teáskanál cukor

Elkészítés

  1. A káposztát apróra vágjuk vagy robotgéppel felaprítjuk. Ugyanígy járunk el a répával is, természetesen tisztítás után.
  2. Apróra vágjuk a hagymát is, és egy nagy tálban összekeverjük a zöldségeket.
  3. Hozzákanalazzuk a majonézt, a cukrot és az ecetet, majd alaposan összekeverjük. Értő szemmel megvizsgáljuk, hogy eléggé tocsog-e a majonéztől a saláta, vagy kell-e még bele, ha az utóbbira jutottunk, akkor teszünk hozzá még majonézt, nem sajnáljuk.
  4. Megkóstoljuk, ha hiányérzetünk van, sózzuk, de nem biztos, hogy szükség lesz rá.

Ehetjük húsok mellé köretnek, de ha csak virslit vagy bundáskenyeret sütünk hozzá, szintén minden szempontból kielégítő, hétköznapi ebédet vagy vacsorát kapunk. Sőt, akár még egy sima sajtos szendvicset is rendes étkezésként értékel a szervezetünk, ha coleslaw salátát eszünk mellé.

Érdemes ezért nagyobb adagot készíteni belőle, a hűtőben eláll, ha véletlenül nem fogyna el azonnal, de meglepő módon, az évnek ebben a szakában még az is szélsebesen eltünteti a tányérjáról, akit máskor semmilyen módon nem lehet rávenni nyers káposzta fogyasztására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top