A paradicsomos káposzta egyik legfőbb ihletője az idei zsenge zöldség. A boltok polcai és a piaci zöldségstandok éppen roskadoznak a gyönyörű, friss, ropogós zöld káposztától, ami már idén termett – csak erre vártunk.
Nagy mázli, hogy a magyarok többsége a menzán nőtt fel, így azoknak is szerencséjük volt a honi konyha remekeihez, akinek az anyukája nem volt éppenséggel a konyha ördöge. Mellékhatásként ugyanakkor az történt, hogy a magyar konyha remekeire többségében ma már úgy gondolunk, hogy tipikus napközis étel, és hát erre a tudati transzformációra a legékesebb példa: a paradicsomos káposzta.
Még azt is mindenki rávágja kapásból, hogy mi volt hozzá a feltét: természetesen fasírt. Jó választás, tényleg finom volt, sőt, még ma is összefut a nyál a szánkban, ha rágondolunk. Természetesen paradicsomos káposztát nyugodtan lehet enni sült kolbásszal, főtt hússal vagy bármi mással, még csak azt sem mondanám, hogy szentségtörés, csak hát az olyan lenne, mint karácsony estéjén nem Reszkessetek, betörők!-et nézni a tévében. Már hogy ne lehetne, csak szokatlan.
A paradicsomos káposzta gyakorlatilag pont úgy készül, mint általában a főzelékek, azzal a különbséggel, hogy víz helyett paradicsomlével öntjük fel a káposztát, ráadásul, ha ügyesek vagyunk, még a rántáshoz sem kell külön serpenyőt összekenni, mert ugyanabban a fazékban megoldjuk a sűrítést is. Technika kérdése, az eredmény pedig éppen ugyanolyan lesz.
Paradicsomos káposzta recept
Már csak azt kell kitalálni, hogy mennyi cukorra van szükség ahhoz, hogy éppen megfeleljen az ízlésünknek, de szerencsére azt mindenki belőheti a saját tányérján. Vihetjük savanykásabb irányba is az ízeket, megborsozhatjuk többé vagy kevésbé, és nem szégyen az sem, ha imádjuk édesen, cukrosan!

Paradicsomos káposzta céklás vegán fasírttal (Fotó: Bagdi Gréta, Image: 757770112, Fotó: Nosalty Ételfotó)
Hozzávalók:
- Fél kg káposzta
- 8 dl paradicsomlé
- 1 fej hagyma
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk és feltesszük dinsztelni az olajon. Közben a felvágjuk a káposztát, ahogy az ízlésünk diktálja. Részemről a nagyjából fél centi széles és 3 cm hosszú darabok a legmegfelelőbbek, de mindenki csinálja úgy, ahogy szereti.
- Amikor megdinsztelődött a hagyma, rádobjuk a káposztát és azt is dinszteljük egy darabig. Amikor nagyjából összeesett, megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, kicsit lesütjük, majd felöntjük a paradicsomlével.
- Sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön, időnként megkeverve, addig főzzük, míg a káposzta meg nem puhul. Ha túl sűrű, adunk hozzá kevés vizet. A végén teszünk bele egy evőkanál cukrot is.
A tányéron persze a legtöbben utáncukrozzák maguknak, hiszen a menzakajának az volt a lényege, hogy tízből kilenc gyerek megegye, amit leginkább a cukorral tudtak elérni. Ez a szokás eléggé gyökeret vert a lelkünkben, mondhatjuk, hogy ízlésformálóvá vált, amivel vagy együtt élünk, vagy megpróbáljuk megváltoztatni. Döntse el mindenki maga.