
Először is szögezzük le: az alábbi, portugálok által ihletett receptnek semmi köze a gyors diétás varázstrükként évtizedek óta terjedő káposztaleveshez. A portugálok híres zöldséglevesét, a caldo verdét a hazai frankfurti leveshez szokás hasonlítani, és egy igen puritán fogásról van szó.
A portugálok receptjében nem fejes káposzta és nem is kelkáposzta szerepel, hanem egy különlegesebb, karakteresebb káposztaféle, az itthon is kedvelt fodros kel. A más néven leveles kelként is ismert káposzta levélzete erősebb, fodrai főzés után is megtartják „haraphatóságukat.”
Míg a krumplinak több főzési idő szükséges, a fodros kelt érdemes kevesebb ideig főzni, hogy minél többet megőrizzen beltartalmi értékeiből. Ez a vadkáposztaféle ugyanis az emberi szervezet számára szükséges vitaminok igen széles spektrumát tartalmazza.

Egy szinte raguszerűen sűrű verzió pirítóssal / Fotó: Carlo A, Getty Images
Az egyszerű, hagyományos alaprecept (ami persze nem kőbe vésett) nem tartalmaz vörösbabot, sárgarépát, de még vöröshagymát sem. Az alábbi leves igazi erejét márpedig a sok-sok zöldség adja. Abban azonban megegyezhetünk a portugálokkal, hogy
mesterséges ízfokozót tartalmazó leveskocka használata fel sem merülhet a leves készítésekor.
Linguiça kolbász nem sok magyar háztartásban és hentesboltban fellelhető, így a leves húsos komponense kedvenc paprikás-fokhagymás, füstölt sertéskolbászunkkal kiváltható.
Egyes receptek paradicsomot és szárzellert is tartalmaznak, illetve ha szeretnénk fokozni az élvezeteket, reszelhetünk rá hosszan érlelt – umamiban gazdag – sajtot, de ettől egy portugál el fog határolódni.

Egy végképp unortodox megoldás jó sok paradicsommal. A mi receptünk paradicsommentes / Fotó: Enrique Díaz / 7cero, Getty Images
Hozzávalók:
- 40 dkg kolbász Linguiça kolbász – olasz calabrese vagy magyar kolbásszal helyettesíthető
- 1 fej fodros kel (minimum 10-15 leveles szár)
- 3 közepes méretű burgonya, kockákra vágva
- 400 g (egy konzerv) vörös vesebab, lecsepegtetve és leöblítve
- 1 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 3 szál sárgarépa, apróra vágva
- 1,5 l víz, aminek egy részét alaplével kiváltva intenzívebb ízű lesz a levesünl
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál só
- 1 csapott teáskanál őrölt fekete bors
- 1 babérlevél
Elkészítése:
- Közepes lángon hevítsünk olívaolajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, majd két perc múlva adjuk hozzá a kolbászt is.
- Amikor már kap egy kis színt az olaj és a hagymák, pár perc múlva adjuk hozzá a felkockázott krumplit, a sót, borsot, és pirítsuk őket együtt tovább, de ne nagy lángon, és ne hagyjuk magára. Semmiképpen sem legyen égett vagy kiszárított.
- Ezután jöhet a fazékba a víz és az alaplé (ha van),. Ekkor adjuk csak hozzá a fodros kelt, a vesebabot, a sárgarépát és a babérlevelet. Forraljuk fel levest, majd fedő alatt alacsony lángon főzzük 45 percen át.