nlc.hu
Gasztro

Reggelire levest enni? Szakértők is ajánlják!

Reggelire levest enni? Szakértők is ajánlják: 6 érv a napindító levesek mellett

Ettél már valaha levest reggelire? Itthon rendhagyónak számít, pedig számos érv szól mellette. Beszéljünk erről a mellőzött reggelialternatíváról!

Reggelire levest enni? Furcsa ötlet, pedig a világ több országában ez teljesen természetes. Törökországban például a szállodai reggelik része egy melegen tartó edény, amelyben leves gőzölög, ez leggyakrabban paradicsom- vagy lencseleves. Ázsiai piacokon szintén megszokott látvány a gőzölgő leveses üstöké: thai, vietnámi, burmai, borneói, kínai és japán levesrecepteket is ismerünk reggeli gyanánt.

Más földrészeken is szokás meleg levest reggelizni, mégpedig olyan forró országokban is, mint Tunézia. Az észak-afrikai országban lablabi kerül a reggeli asztalra, egy sűrű, fűszeres csicseriborsóleves. Az amerikai kontinens déli felén, Kolumbiában caldo de costilla a nemzeti reggeli leves. Ez nem más, mint egy aranyló húsleves, amibe a leveszöldségek és egy helyi fűszerpaszta mellé csontos marhabordát és krumplit főznek.

Kerámiaedényben krumplis húsleves

Kerámiaedényben marhahúsleves krumplival / Fotó: spline_x, Getty Images

Na és mit szól a nyugati világ a reggeli levesfogyasztáshoz?

Craig Fear, a Fearless Eating magazin szerzője és táplálkozási tanácsadó. Ő kifejezetten ajánlja pácienseinek a leveseket reggelire. Természetesen nem a porból felfőzött, nátrium-glutamáttal ízesített leveseket, hanem azt javasolja, hogy főzzünk le egy nagy fazék levest hétvégén, és a hétköznap reggeleken néhány perc alatt asztalra kerülhet a meleg reggeli.

De miért tartja a szakember egészséges reggelialternatívának? Számos okból, vegyük sorra őket.

Paradicsomleves pirítóssal

A törökök is kedvelik reggelire: paradicsomleves pirítóssal / Fotó: Stock Dealer, Getty Images

Reggeli cukorsokk és gyors felszívódású szénhidrátok helyett

Mi sem egyszerűbb annál, mint egy tálka tejbe gabonapelyhet önteni vagy az első pékségben venni egy lekváros buktát, fánkot, kakaós csigát. Hacsak nem szeretnénk egy indokolatlan cukorsokkal kezdeni a napunkat, okosabban választjuk meg a reggelinket. Ezért is ajánlott megfelelő alapanyagokból összeválogatott kásákat reggelizni, amelyek lassan felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak – a zab erre remek – friss és aszalt gyümölcsökkel, lehetőleg feldolgozott és invertcukrok hozzáadása nélkül.

Ha nincs kedvünk kását kanalazni reggelire, vagy éppen egy tojásreggelit készíteni, egy előre lefőzött levessel is indíthatjuk a napot. Csak meg kell melegítenünk egy tányérral.

Napi zöldségdózis

Sokaknak nehezére esik a minimálisan ajánlott napi zöldségmennyiség elfogyasztása – különösen nyers formában. A leves jó lehetőség arra (bármely napszakban!), hogy több zöldséget fogyasszunk. Ha a nyers zöldségekért nem rajongunk, megfőzve ízesebbé tehetjük őket, és máris a zöldségek adta vitamin- és ásványianyag-többlettel indítjuk a napot.

Csirkeleves rengeteg zöldséggel

Csirkeleves rengeteg zöldséggel / Fotó: Westend61, Getty Images

Egysíkú vs. változatos reggelik

Sokaknak nem jelent problémát minden reggel pirítani egy-két szelet kenyeret, és megkenni vajjal, lekvárral például. A tápanyagok – és ízek – szempontjából egysíkú reggelikkel szemben azonban egy levesbe akár tucatnyi zöldségeket belefőzhetünk. Lehet húsos, tofus vagy reggelire kissé szokatlan módon halas is (Ázsiában nagy kedvenc).

Burmai halleves, mohinga

Minden kiegészítőjével a burmai reggeli: halleves, mohinga / Fotó: Tibor Bognar, Getty Images

A fűszereknek továbbá olyan gyorsan jelentkező élettani hatásai vannak, ami szintén befolyásolhatja a napunkat. A kömény emésztésjavító és görcsoldó, a bazsalikom étvágyjavító és vizelethajtó hatású, a fahéj segít kiegyenlíteni a vércukorszintet, az inzulinrezisztenciával küzdők jó barátja ez a fűszer. Ha az ízlésünkön kívül tudatosan használjuk a levesekben a fűszereket, ezek kihatással lehetnek a napindításunkra.

Könnyű, de tápláló

Sokfélék vagyunk a reggeli éhségünket illetően. Sokaknak jólesik bőséges reggeli, mások alig tudnak legyűrni valamit. A levesek nagy előnye, hogy könnyűek, és aszerint variálhatók, hogy mire szeretnénk fektetni a hangsúlyt. Ez lehet zöldségleves, zöldségkrémleves, tofus, mint Japánban vagy húsleves, mint Délkelet-Ázsiában és Kolumbiában.

Reggeli leves Ázsiában, congee

Íme, a congee / Fotó: Penpak Ngamsathain, Getty Images

Kínában a reggelire fogyasztott csirkés congeeba a csontos húson rizst, hagymát és olyan frissítő fűszereket főznek, mint a gyömbér és koriander. A mohinga nevű burmai reggeli leves egy ramenre emlékeztető, hihetetlenül tápláló és ízes leves: halalapú, amelyet rizstésztával, főtt tojással és friss zöldekkel gazdagítanak.

Burmai halleves, mohinga

Igazán gusztusos: mohinga, a burmai halleves / Fotó: Andrei Kravtsov, Getty Images

Folyadékpótlás

A Hospitality Health ER cikke szerint nem csak a zöldségfogyasztással marad el sok ember a nap során, ugyanez vonatkozik a folyadékbevitelre is. Sokan küzdenek ezzel, nem szeretnek például vizet inni, és mint tudjuk, a folyadékbevitelre a színes-ragacsos üdítők sem jelentenek megoldást, sőt. Érvek sora szól ellenük a kalóriatartalmuktól kezdve a vércukorszint megugrásán át a fogszuvasodásig, arról nem is beszélve, hogy oltják-e a cukros üdítők, teák a szomjat egyáltalán? Egy tányér reggeli levessel máris több deci folyadékkal is beljebb van az ember.

A reggeli leves egyben hidratál, és a test létfontosságú funkcióinak ellátásához szükséges elektrolitokkal látja el a szervezetet.

Egyszerű sütőtökkrémleves

Egyszerű sütőtökkrémleves / Fotó: kazoka30, Getty Images

A reggeli leves segíthet a fogyásban

Az előbbiekből ki is lehet találni, hogy diétába vagy alakmegőrző étrendbe is jól illeszthető a leves reggeliként. Ha ez a célunk vele, értelemszerűen, ne hatalmas cupákokkal vagy több szelet kenyérrel kísérve indítsuk a napot, hanem egy zöldséghangsúlyos levessel, amibe tápanyagokban minél dúsabb hozzávalókat főztünk bele, és lehetőleg kenyér nélkül együk.

Reggeli kalóriamatek

A végtelenségig lehetne számolgatni és összehasonlítgatni, de vegyünk csak két példát.

Egy lekváros bukta 100 grammja átlagosan 350 kilokalória (és egyetlen bukta lehet akár 200-250 gramm is), és hacsak nem egy minőségi kézműves pékségben vásároljuk, gyümölcsöt csak messziről látott „ízes” buktát fogunk kapni, nem valódi lekvár lesz benne. Ezzel szemben vegyünk egy igazán laktató levest. Csak a példa kedvéért legyen frankfurti leves, mert sokszínűen tartalmaz tápanyagokat: a káposzta emésztést serkentő, vitaminokkal teli, a virsli és tejföl fehérje- és zsírforrást jelent, a krumpli keményítőtartalmú szénhidrátforrás, a majoránna, kömény, pirospaprika, bors pedig kifejezetten egészségesek. Egy péksüteménnyel szemben klasszisokkal kevesebb kalóriát tartalmaz egy akár nagy tányér leves, 100 grammja mindössze kb. 60 kilokalóriát tartalmaz. Egy nagy tányér is csak kb. 175 kilokalóriát egy minimum 700 kilokalóriás lekváros buktával szemben.

Természetesen számos hagyományos reggelire is szavazhatunk, amely tápláló és egészségesebb, mint egy cukros, fehér lisztes péksütemény. A tojásreggelik, a granolák, zabkásák vagy jó minőségű kenyérből készített szendvicsek mindenképpen jobb választásnak számítanak.

Legalább már egy nagy bográcsozás másnapján vagy betegség idején mertünk már magunknak reggelire egy jó tányér levest. Belülről is melegít, beindítja az emésztést, és – ideális esetben – csupa éltető hozzávalóból főztük. Végül is, miért is ne eshetne jól reggelire is?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top