Valójában a retro meggyes sütinek nincs eredeti receptje, mert ahány ház, annyiféle készült belőle. Az egyik anya úgy tanította a lányának, hogy sokkal több meggy kell bele, a másik ki sem magozta a meggyet, a harmadik pedig nem is meggyel, hanem cseresznyével készítette. Az alap azonban mindegyiknél megegyezik: bögrés változatban nyugodtan készíthető, egyszerű kevert sütiről van szó, amit alaposan megdobálunk meggyel. És az is közös az összes receptben, hogy 30 perc alatt elkészül, és minden gyerek imádja.
Retro pottyantós meggyes süti egyenesen a 80-as évekből
Megkérdeztem a saját anyukámat, hogy közelebb kerüljünk a megfejtéshez, és tényleg retro receptet tudjunk megosztani a nagyközönséggel, íme egy hamisítatlan pottyantós meggyes süti receptje a 80-as évekből.
Hozzávalók (a bögre 2,5 decis):
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 bögre olaj (ezt lecserélhetjük 200 gramm vajra)
- 1 bögre tej
- 2 tojás
- 1 sütőpor
- 2 bögre magozott meggy (vagy tulajdonképpen bármilyen gyümölcs, ami van otthon)
Cseresznyével is isteni!
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral habosra verjük (fehéredésig pár perc kell csak neki), hozzáadjuk a tejet és olajat/vajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Egy jó folyékony tésztát kapunk, amit kivajazott – vagy sütőpapírral bélelt – sütőformába öntünk, és a magozott meggyet random beledobáljuk. Érdemes a meggyekből a levet előtte lecsepegtetni, kicsit kinyomkodni, hogy ne áztassa el teljesen a sütinket. A profik még lisztben is megforgatják a meggyet, mielőtt dobálózni kezdenek vele. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Próbáld ki a joghurtos bögrés sütit is!