nlc.hu
Gasztro
Lecsó, ahogy a nagyi csinálta

Lecsó, ahogy a nagyi csinálta

Ahány ház, annyiféle lecsó recept létezik Magyarországon. Igazságot tenni nem lehet, de azt eláruljuk, hogyan készítette egy soproni nagymama a lecsót.

Nincs olyan, hogy A Tökéletes Lecsó. Ezt előre le kell szögezni, mert olyan vérre menő viták alapját adja a lecsó téma, amitől felfordul az egész internet időnként (minden nyáron, amikor szezonja van). Pont úgy, mint a szegedi és bajai halászlé ellentét esetében, itt sincs kiegyezés a lecsó táborok között. Az egyik tojásosan, a másik rizsesen, a harmadik tökösen eszi, és akkor még azt nem is említettük, hogy kell hozzá kenyér vagy sem, és kolbászból meg bogyiszlói paprikából mennyit, ha egyáltalán.

Magyarország lecsónagyhatalom

Büszkék vagyunk a lecsóra, és kicsit le is nézünk mindenki mást, aki nem tudja, mi fán terem ez a paprikás, paradicsomos, szottyos étel. A gyerekek általában – kevés kivétellel – rendre utálják, mert ki hallott már olyat, hogy megfőzik a paprikát, szerintük a felnőttek minimum bolondok, és inkább messze elkerülik a kondért, ha a bográcsolás főszereplője épp a lecsó a telken.

Ahány nagyi, annyiféle lecsó recept (Kép: Fortepan/G K)

Mivel nincs igazság, ezért a legegyszerűbb az, ha megkérdezünk egy nagymamát, hogy szerinte mi az igazi lecsó titka, ő hogyan készíti már időtlen idők óta. Na, jó, csak 50 éve. Egy soproni nagyi válaszolt a kérdésünkre, de nem pontos receptet adott, hanem először csak annyit mondott:

A lecsó lelke a füstölt szalonna.

Tehát nem szabad bohóckodni szerinte olajjal, csakis a jó kis szalonna a nyerő, ha lecsóról van szó. Kisütjük a zsírját, kiszedjük a pörcöt és így pirítjuk meg a fej hagymát a lecsó alá. A paprika és a paradicsom arányaihoz is adott tanácsot, elsőnek kaptunk egy „hát, úgy érzéssel” választ, amivel minden kezdő háziasszonyt ki lehet kergetni a világból, majd a kedvünkért pontosított rajta:

Kétszer annyi paprika kell, amennyi a paradicsom.

Íme a kolbászos verzió:

Tehát ott tartunk idáig, hogy zsír, szalonna, hagyma, kétszer paprika, egyszer paradicsom. Mi kellhet még a lecsóba? A nagymama szerint semmi. Nem rontjuk el olyan bolondságokkal, mint rizs meg tojás, mert az úri hóbort, csak sózzuk, borsozzuk, és rottyantunk rajta kettőt, hogy még ne főjön szét a zöldség, hanem olyan rágnivaló legyen. Ha nagyon hiányzik belőle a hús, akkor jóféle kolbászt is piríthatunk alá, kedvünk szerint, ahogy tetszik. Nem öntjük fel vízzel, hanem addig főzzük, amíg el nem fő a paradicsom leve, de még marad tunkolnivaló szaftja. Friss fehér kenyér dukál hozzá, azzal lakunk jól a végén.

Mutatunk másik lecsóreceptet is:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

RECEPT

A legegyszerűbb és legnagyszerűbb étel: lecsó
ezennel megnyitom a lecsószezont, ugyan még nem 100%osan az az igazi nyári íz, de már szinte
kiskoromban ha megkérdezték, mi a kedvenc ételem azt mondtam: “a lecsó, csak nem szeretem a paprikàt és a paradicsomot benne”
ez azért azóta már bőven változott, de még mindig a kedvencem!
ahány ház, annyi recept, az enyém ez: 2-3 nagy!fej vöröshagymát lepirítok olajon.
Mivel húsmentes a füstölt íz eléréséhez füstölt pirospaprikát használok. Kb 2ek-lal, nem szoktam sajnálni.
szóval a tűzről levéve hozzáadjuk, illetve 1kg megpucolt, vékonyra karikázott paprikát és 5-6 paradicsomot apróra vágva.
Sózom, borsozom és felöntöm 2-3dl vízzel.
Nem kell a víznek ellepnie! Megkavarom az egészet, majd fedő alatt közepes lángon puhára főzöm a zöldségeket. Ha sok lett a leve, főzd tovább fedő nélkül.
Ígértem nem rég egyszerűbb recepteket is, hát ennél egyszerűbb biztosan kevés van
szép napot!
. . . . #receptkedd #recept #lecsó #nyár #mutimiteszel #vegan #mutimitfozol #mutimitfőzöl #kedvenc

Suri Dominika (@suridomi) által megosztott bejegyzés,

A lecsó után jöhet a desszert!

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top