Nincs olyan, hogy A Tökéletes Lecsó. Ezt előre le kell szögezni, mert olyan vérre menő viták alapját adja a lecsó téma, amitől felfordul az egész internet időnként (minden nyáron, amikor szezonja van). Pont úgy, mint a szegedi és bajai halászlé ellentét esetében, itt sincs kiegyezés a lecsó táborok között. Az egyik tojásosan, a másik rizsesen, a harmadik tökösen eszi, és akkor még azt nem is említettük, hogy kell hozzá kenyér vagy sem, és kolbászból meg bogyiszlói paprikából mennyit, ha egyáltalán.
Magyarország lecsónagyhatalom
Büszkék vagyunk a lecsóra, és kicsit le is nézünk mindenki mást, aki nem tudja, mi fán terem ez a paprikás, paradicsomos, szottyos étel. A gyerekek általában – kevés kivétellel – rendre utálják, mert ki hallott már olyat, hogy megfőzik a paprikát, szerintük a felnőttek minimum bolondok, és inkább messze elkerülik a kondért, ha a bográcsolás főszereplője épp a lecsó a telken.
Mivel nincs igazság, ezért a legegyszerűbb az, ha megkérdezünk egy nagymamát, hogy szerinte mi az igazi lecsó titka, ő hogyan készíti már időtlen idők óta. Na, jó, csak 50 éve. Egy soproni nagyi válaszolt a kérdésünkre, de nem pontos receptet adott, hanem először csak annyit mondott:
A lecsó lelke a füstölt szalonna.
Tehát nem szabad bohóckodni szerinte olajjal, csakis a jó kis szalonna a nyerő, ha lecsóról van szó. Kisütjük a zsírját, kiszedjük a pörcöt és így pirítjuk meg a fej hagymát a lecsó alá. A paprika és a paradicsom arányaihoz is adott tanácsot, elsőnek kaptunk egy „hát, úgy érzéssel” választ, amivel minden kezdő háziasszonyt ki lehet kergetni a világból, majd a kedvünkért pontosított rajta:
Kétszer annyi paprika kell, amennyi a paradicsom.
Íme a kolbászos verzió:
Tehát ott tartunk idáig, hogy zsír, szalonna, hagyma, kétszer paprika, egyszer paradicsom. Mi kellhet még a lecsóba? A nagymama szerint semmi. Nem rontjuk el olyan bolondságokkal, mint rizs meg tojás, mert az úri hóbort, csak sózzuk, borsozzuk, és rottyantunk rajta kettőt, hogy még ne főjön szét a zöldség, hanem olyan rágnivaló legyen. Ha nagyon hiányzik belőle a hús, akkor jóféle kolbászt is piríthatunk alá, kedvünk szerint, ahogy tetszik. Nem öntjük fel vízzel, hanem addig főzzük, amíg el nem fő a paradicsom leve, de még marad tunkolnivaló szaftja. Friss fehér kenyér dukál hozzá, azzal lakunk jól a végén.
Mutatunk másik lecsóreceptet is: