Mihez szoktad használni a ketchupot? Az alig 40 évem alatt, én például sült krumplival, virslivel, hotdogban ettem, nagyon elvetemült időszakomban esetleg üres tésztára nyomtam, mert annyira nem volt semmi más a hűtőben, amivel ehettem volna. De hogy ennél több dologra is jó, azt biztos nem gondoltam volna egészen mostanáig, amikor a Kitchn magazin oldalán szembejött, hogy a ketchupnak milyen sok felhasználási módja van.
8 tuti mód, ahogy felhasználhatod a ketchupot
1. Saláta öntet – Ha retro salátát szeretnél enni, akkor a ketchup kihagyhatatlan hozzávaló. Még receptek is vannak hozzá, meg is mutatjuk a Catalina öntet hozzávalóit, amiket csak össze kell kavarni és máris mehet a salátára. Nem fogyókúrás, cserébe nagyon finom.
- ¼ bögre ketchup
- ¼ bögre fehérborecet
- ¼ bögre finomra aprított hagyma
- 3 evőkanál cukor
- ½ teáskanál paprika
- ½ teáskanál worcestershire szósz
- ½ bögre repceolaj
- só, bors
2. Tengeri herkentyűkhöz szósz – Rákhoz sem jutott volna eszünkbe ketchupot használni, pedig egy recept szerint pont a rákfélékhez remekül illik, ha tormát és ketchupot összekeverünk, és ebbe mártogatva fogyasztjuk el.
3. Édes és savanyú mártásokhoz – A ketchup testessé, különlegessé teszi a thai szószokat, főleg, ha csípőset használsz hozzá. Adj hozzá még citromlevet is, és soha többé nem akarod máshogy készíteni.
Vannak, akik egészen másra használják a ketchupot:
4. Húsos szendvicsekhez – Persze nem a csirkemellsonkás szendvicsre gondol itt a költő, hanem azokra a szaggatott, tépett marhahúsos, tele zöldséges, megfoghatatlan méretű hatalmas csodákra, melyekből ha eszel egyet vacsorára, másnap estig nem éhezel meg újra.
5. Pad thai – Ennek a thaiföldi egytálételnek az egyik hozzávalója a tamarind paszta, ami nincs minden háztartásban, sőt, a boltokban is csak elvétve kapható. A paszta helyett ajánlják a ketchupot, állítólag el lehet vele érni ugyanazt az ízélményt.
6. Fasírthoz prézli helyett – Abszolút eretnekségnek hangzik, hogy a jó öreg fasírtot ne prézliben, hanem ketchupban hempergessük meg sütés előtt, de lehet benne valami, hogy egy kellemes, édeskés máz sül így a húsra. Nem kell, hogy tocsogjon a ketchupban, a recept szerint elég, ha a serpenyőbe betesszük a meztelen asírtokat, nyomunk egy kis ketchupot mindegyik tetejére, és hagyjuk, hogy csendben olvadozzon sütés közben.
Próbáld ki a fasírtot így is:
7. Házi barbecue szósz – A grillezések megkeserítője a barbecue szósz, mert pont akkor sosem kapni a kisboltban, ahova még ki tudunk ugrani két sör után gyalog. Ilyenkor jöhet a ketchup, ez lesz a szószunk alapja, a receptet is mutatjuk hozzá:
- 2 bögre ketchup
- 3 evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál worcestershire szósz
- 2 evőkanál almaecet
- ⅛ teáskanál pirospaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
8. A réz is csillog tőle – Ha már elég volt a sok ételből, akkor jöhet egy háztartási tipp is: ha van otthon kissé bezöldült rézedény, akkor keverj össze egy rész ketchupot egy rész nagy szemű sóval, és ezzel sikáld át az edényt, majd töröld tisztára. Meglátod, hogy csillog majd örömében!