Mindenkinek szüksége van a bulgurra, legfeljebb még nem tud róla. A bulgur vagy török rizs nem úri huncutság, hanem egy egészséges lehetőség arra, hogy felturbózd a mindennapjaidat. A legelterjedtebb, hogy rizs helyett, magában vagy hús mellé köretként eszi a többség, pedig el lehet készíteni olyan változatosan, hogy akár minden étkezésre is eheted. Például a tejberizs helyett tejbebulgurt készíteni csodálatos, egészséges választás, az elkészítési módja pedig ugyanaz a kettőnek. De most két olyan receptet hoztunk, ami sós és nemcsak köretként ehető, hogy bepillants a bulgur csodálatos világába.
Fűszeres bulgur sült paprikával
Hozzávalók:
- 200 gramm bulgur
- 250 ml forró alaplé
- 1 nagy csipet őrölt kömény
- 1 nagy csipet fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ lilahagyma
- 400 gramm konzerv csicseriborsó lecsöpögtetve
- 200 gramm sült paprika
Elkészítése:
Egy nagy mikrózható tálban összeöntjük a bulgurt az alaplével, és lefedve 4 percre teljes teljesítményen ráeresztjük a mikrót. Kivesszük, megkeverjük, újabb 5 percig mikrózzuk. Közben elkészítjük a szószt a fűszerekből, citromléből, citromhéjból és az olívaolajból. Amikor kész a bulgur, összekeverjük a hagymával, csicseriborsóval, sült paprikával, és nyakon öntjük a szósszal.
Készítheted cukkinivel is:
Paprikába töltött bulgur
Hozzávalók:
- 4 kaliforniai paprika
- 200 gramm darált hús
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- 50 gramm bulgur
- 250 ml alaplé
- ½ csokor petrezselyem
- 4 evőkanál görög joghurt
Elkészítés:
A darált húst a zúzott fokhagymával megpirítjuk, majd felöntjük az alaplével és hozzáadjuk a bulgurt. Lefedve 10 percig hagyjuk főni. A paprikákat kimagozzuk, a sütőt előmelegítjük (grillen is készíthető, úgy még finomabb lesz), és ha lejárt a 10 perc, megtöltjük a bulguros keverékkel mindet, majd betoljuk a sütőbe 200 fokra. Amikor már megsült a paprika, kész az étel.