nlc.hu
Gasztro

Szifonos puncsfagyi

Szifonos puncsfagyi – emlékszel még rá?

Harminc év távlatából egyszerűen megmagyarázhatatlan, hogy miért készítettünk otthon porból fagyit, amikor a gombócos olcsóbb és finomabb volt a cukrászdában, de kétségtelen, mindenki imádta a szifonos puncsfagyit!

A Tejipari vállalat Tejszínes fagylaltpor néven hozta forgalomba, a papírdobozba csomagolt félkész port, amiből némi tej hozzáadásával, majd a keverék habszifonba töltésével könnyű habot lehetett létrehozni, ami végül a fagyasztóban változott fagyivá.

A puncsfagyiban nem mindenki szereti a mazsolát (Fotó: Pixabay.com)

A puncsfagyiban nem mindenki szereti a mazsolát (Fotó: Pixabay.com)

Három változatban árulták, vaníliás, csokis, és puncs ízekben. A legjobb fagyi egyértelműen a puncs volt, bár mazsolaimádóként azért eléggé hiányoltuk belőle a valódi mazsolát, ami a cukrászdás puncsfagyiban általában megvolt. Azzal viszont az volt a gond, hogy mindig az kapta a mazsolákat, aki utálta, aki viszont szerette, az ritkán volt olyan szerencsés.

A szifonos fagyik egyébként sokkal finomabbak voltak fagyasztás előtt, egyszerű habként, de valamiért a szülők ragaszkodtak ahhoz, hogy a receptúra szerint el kell fagyasztani, ha tetszik, ha nem.
Voltak, akik rájöttek arra, hogyha nem tejjel készítik, mint ahogy a leírásban szerepel, hanem valódi tejszínnel, akkor igazán finom lesz belőle a fagyi, úgy viszont már tényleg annyira drága volt, hogy kevesen próbálták ki.

Így nézett ki a szifonos puncsfagyi doboza (Fotó: Tejipari vállalat)

Így nézett ki a szifonos puncsfagyi doboza (Fotó: Tejipari vállalat)

Gyors puncsfagyi habszifonnal

  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl rum
  • 4 dl habtejszín
  • 6 evőkanál porcukor
  • piros ételfesték

 A mazsolát 1 órára beáztatjuk a rumba. Leszűrjük, és a rumból egy evőkanálnyit félretesszük. A tejszínt addig keverjük a porcukorral, amíg az el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk az ételfestéket és egy evőkanálnyi rumot is. Habszifonba töltjük, és kettő patron csavarunk bele.
Egy nagy műanyag dobozba nyomjuk, és óvatosan beleforgatjuk a mazsolát. 24 órára a fagyasztóba tesszük.

Ha valódi, finom házi puncsfagyira vágynátok, akkor ezt a receptet érdemes kipróbálni:

  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl rum
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 6 evőkanál cukor
  • piros ételfesték

 

A házi puncsfagyi most is finom (Fotó: Pexels.com)

A házi puncsfagyi most is finom (Fotó: Pexels.com)

A fagyigépet 24 órára a fagyasztóba tesszük.
A mazsolát 1 órára beáztatjuk a rumba. A tejet és tejszínt összekeverjük, majd forráspontig melegítjük, végül hozzáadjuk a rumos mazsolát. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd a forró tejből keverünk hozzá egy merőkanálnyit, végül ezt öntjük vissza a lábosba a többi tejhez. Amikor kihűlt, annyi ételfestéket adunk hozzá, hogy szép rózsaszín legyen. Betesszük a hűtőbe minimum 4 órára, hogy teljesen lehűljön.
Elindítjuk a fagyigépet üresen, majd lassan hozzáadjuk a keveréket. Kb. 30 perc alatt készül benne a fagyi, ekkor műanyag dobozba átkanalazzuk és még legalább fél órára a fagyasztóba tesszük.

Ezek az igazán különleges fagyik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top