Készíts kölesből túrógombócot! Ne is, inkább fasírtot! Jó, akkor tortát

Belső Olga | 2020. Június 20.
A köles csak egy egyszerű gabona, de kiválthatjuk vele a túrót, a húst, sőt, sokszor a glutént is. Vagy egyszerűen csak élvezzük, hogy mennyire sokoldalú alapanyag.

Kölest általában két okból fogyaszt az ember, az egyik az, hogy annyira mindenevő, sőt gasztrokalandor az illető, hogy ami ehető és szembe jön, azt meg is eszi, a másik ok meg ennek pont az ellenkezője: valamilyen okból éppen hogy szűkítette a fogyasztható élelmiszerek körét, például nem eszik húst vagy glutént vagy tejterméket, és még folytathatnám, helyette viszont kölest igen.

Pedig kölest enni jó dolog, és egy ideális világban nem is kellene hozzá különösebb indok, elég lenne az az örök igazság, hogy minél többféle, egészségesebb táplálékot veszünk magunkhoz, annál gazdagabb lesz a bélflóránk, az immunrendszer pedig főként a bélflórában lakik, szóval változatos táplálkozás = jobb egészség. 

Fotó: Getty Images

Akárhogy is, épp itt az ideje szakítani azzal a berögződéssel, hogy a köles a madarak meg a mindenmentes étkezést folytatók eledele, sőt, eljött a nap, hogy demokratizáljuk, és mindenki egyen belőle, ha akar. Annál is inkább, mert egy rendkívül sokoldalú és igen kedvező beltartalmi értékekkel rendelkező gabonáról van szó, amit úgy is írhattam volna egyszerűen, hogy egészséges.

De miért kapták fel annyira a kölest mostanában? Ungvári Ildikó dietetikus szerint minden régi gabonaféle a reneszánszát éli mostanában, és ez nagyon jó dolog, mert változatosabb táplálkozást eredményez, magyarul, ki tudunk törni a megszokott rizs és krumpli bűvköréből. Emellett, mivel a köles nem tartalmaz glutént, nagy segítség lehet a lisztérzékenységben szenvedőknek, a húsmentes táplálkozást folytatók pedig azért örülhetnek a kölesnek, mert sokkal magasabb a fehérjetartalma, mint például a rizsnek. 

Szintén előnyös tulajdonsága a magas durva rost-tartalom, ami egyrészt jó a fogyókúrázóknak, mert telít, vagyis elveszi az éhségérzetet, másrészt pedig karban tartja a koleszterinszintet is. Arra azonban mindenképpen figyelni kell a magas durva rost-tartalmú táplálékoknál, hogy sok (cukormentes) folyadékot igyunk hozzá, különben nemhogy segítenék a belek munkáját, hanem épp ellenkezőleg – figyelmeztet a dietetikus szakember.  

Mit lehet készíteni kölesből?

Kölesből nagyjából bármit lehet készíteni, és egy csomó mindent lehet vele helyettesíteni, a rizstől a túróig – világosított fel Wolf Szilvia, egy biobolt tulajdonosa. Sokoldalúságát nagyjából a csicseriborsóéhoz lehet hasonlítani, de a köles még annál is jobb, mert előbbiből például édességet nem túl gyakran készítenek, kölesből viszont annál inkább.

Csinálhatunk belőle a népmesei köleskásán túl köretet, fasírtot, salátát, tortát és aprósüteményt, de még szendvicskrémet is. Utóbbit köleskörözöttnek hívják, és a túrót helyettesíti a gabona, az elkészítése pedig igen egyszerű: első lépésként megfőzzük a kölest két-két és félszeres mennyiségű vízben, mint a rizst (a legtöbb köles recept így kezdődik), majd jól lehűtjük és befűszerezzük, mint a körözöttet, hagymával, fokhagymával, köménymaggal, pirospaprikával és keverünk bele tejfölt is (vagy a vegán barátját, ha így élünk), ami jelen esetben nemcsak az állaga miatt fontos, hanem azért, hogy a körözöttre jellemző savanyú íz is benne legyen.

„Túrógombóc” kölesből

Ez a recept azoknak jó, akik valami miatt nem esznek tejtermékeket, sőt, glutént meg tojást sem, és lássuk be, akkor is jól jön, ha mindezt nagyon is ennénk, sőt, éppen megőrülünk egy jó túrógombócért, de túró meg nincs otthon.

Hozzávalók

A borításhoz

Elkészítés

  1. A kölest jól megmossuk, majd sós vízben, fedő alatt elkezdjük főzni, mint a rizst. Tíz perc múlva hozzákeverjük a kukoricadarát és a tejet, beletesszük a cukrot is. A citrom héját is belereszeljük, majd belefacsarjuk a levét, rátesszük a fedőt és készre főzzük.
  2. Amikor már kihűlt annyira, hogy hozzá tudunk nyúlni, gombócokat formázunk a masszából. Kifőzni nem kell, mert nincs benne tojás, sem semmi más nyers dolog.
  3. Száraz serpenyőben zsemlemorzsát vagy darált mogyorót/mandulát pirítunk és megforgatjuk benne a gombócokat. Porcukros tejföllel, vagy vegán megfelelőjével, esetleg jóféle lekvárral fogyasztjuk.

Fotó: Getty Images

Tabbouleh kölesből

A tabbouleh az egyik kedvenc salátám, finom, tápláló és illatos, és eredetileg bulgurból vagy kuszkuszból kell készíteni, de kölesből is lehet. A tömegét ipari mennyiségű petrezselyem adja, a bukéját pedig az olívaolaj, a citromlé és az én értelmezésemben az aszalt gyümölcs és a diófélék is.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kölest megmossuk majd megfőzzük a sós vízben. Áttesszük egy nagy tálba, és amikor kihűlt, hozzákeverjük a többi hozzávalót, de a petrezselyemzöldet előbb durvára vágjuk. Kész is a tabbouleh kölesből.

De mit együnk hozzá?

Kölesfasírt

Ahogy csicseriborsóból, úgy kölesből is lehet készíteni fasírtot, előbbinek neve is van: falafel, utóbbinak meg még nincs, úgyhogy nevezzük kölesfasírtnak. A fűszerezésnél nyugodtan bontakoztasd ki az ízlésedet és a fantáziádat, végül is a te konyhádban készül.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kölest megmossuk, majd a vízben feltesszük főni. Közben a hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és megdinszteljük az olajon. Előbb a vöröshagymát, a fokhagymát csak a végén tesszük bele, összezúzva. Legvégül belekerül a pirospaprika is, hogy feloldódjon.
  2. A megfőtt kölesre öntjük az előbb elkészített pörköltalapot, szórunk bele borsot és majorannát is, ha szeretjük, de tőlem őrölt római köményt és koriandermagot is tehetsz bele, ha azt szereted. Beleütjük a tojásokat, jól összegyúrjuk. Ha túl híg az állaga, zabpehelyliszttel vagy zsemlemorzsával korrigálhatjuk.
  3. Nedves kézzel gombócokat formázunk a masszából, majd sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük, egyenként megspricceljük (vagy kenjük) olívaolajjal és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Amikor gusztusos piros a teteje, kész is van.

Desszertnek tortalap kölesből

Kölesből szuper édességeket lehet készíteni, sőt, akár tortalapot is lehet belőle sütni, azt meg már mindenkire rábízzuk, hogy milyen krémmel tölti meg.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kölest megmossuk, feltesszük főni a vízben. Amikor megpuhult, teljesen kihűtjük. Ezután belekeverjük a többi hozzávalót, piskótatészta sűrűségű masszát kell kapnunk. Ha túl folyós lett, sűrítsük zabpehelyliszttel, ha meg túl sűrű, tegyünk bele még joghurtot.
  2. Béleljünk ki sütőpapírral egy kapcsos tortaformát, töltsük bele a masszát, majd toljuk be a 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük 20-25 percig, de leginkább tűpróbáig.
  3. A legegyszerűbb és legfinomabb krém 2 dl felvert habtejszínből, 2 evőkanál cukorból és 20 dkg mascarponéból, meg egy csomó vaníliából áll, aminek a tetejére szórhatunk finom idénygyümölcsöket.

A quinoát szereted?

Exit mobile version