A grillezett húsokhoz és zöldségekhez is használd bátran a következő grillpác receptet, biztos lehetsz benne, hogy az egész társaság megnyalja mind a tíz ujját utána. Egy kevés előkészület szükséges hozzá, az a legjobb, ha egy teljes éjszakát áll a pácban a hús és zöldség, hogy alaposan átjárják az ízek.
Amilyen zseniális, olyan egyszerű ez a grillpác recept, és természetesen úgy alakíthatod, ahogy kedved tartja – illetve ahogy a húsok megkívánják. Ha sertéshúst grillezel, akkor ahhoz például remekül megy a rozmaring, a bárányhoz a majoranna, a halhoz a kakukkfű, a marhához a babérlevél, a szárnyasokhoz pedig mehet a koriander. Az alap páchoz bármilyen fűszert adsz még, az csak gazdagítja az ízeket, és ínycsiklandó grill húsokat, zöldségeket kapsz belőle.
A kulcs a vajban van
Minden sokkal jobb vajjal. Ha valamilyen ételnél rákérdezel, mitől volt olyan finom, biztos az lesz a válasz, hogy vajjal készült. Ennek a grillpácnak is a vaj a titka, minden más csak adalék.
Hozzávalók:
- 250 gramm vaj (illetve a hús és zöldség mennyiségétől függően több is lehet)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál pirospaprika
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
Most jön a trükkös rész, ugyanis nemcsak arról van szó, hogy olvasztott vajba tesszük a fűszereket, hanem meg fogjuk főzni a vajat. Egy lábasban kis lángon addig főzzük, amíg aranybarna nem lesz a vaj, ettől kapja meg a grillpác azt a különleges ízt, amire szükségünk van a grillezéshez. Amikor már szépen megbarnult a vaj, beledobjuk a többi hozzávalót, keverünk rajta kettőt, és már kész is van a pác. Tálba rakjuk a húsokat, zöldségeket, nyakon öntjük a langyosra hűlt páccal, alaposan átmasszírozzuk, és lefedve egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Sütés előtt még átforgatjuk benne a sütnivalókat. Felolvasztva a maradék páccal sütés közben is lehet kenegetni a húst, zöldséget, úgy még finomabb lesz.