nlc.hu
Gasztro

Grillezett ételek receptekkel

5 grillezett étel, amit talán még soha nem kóstoltál

A grillezés a legjobb dolog, ami nyáron történhet velünk gasztronómia tekintetében. A grill ételek gyorsak, finomak és egészségesek. Most hoztunk néhány formabontó ötletet, ha kilépnél a hús-sajt-cukkini háromszögből.

Itt a nyár, és ha mostanában nem is a szebbik arcát mutatja, akkor is előkerültek már a kerti grillek, egyre többször kerülnek a tányérunkra grillezett húsok, halak, zöldségek. Ahogy mindenben, a grill ételek készítésében is hajlamosak vagyunk azonban beállni a megszokott kerékvágásba, és mindig a már jól bevált, megszokott alapanyagokat helyezni a forró rácsra.

Ha viszont úgy döntesz, hogy jó lenne valamit beújítani, és új ízekkel lepni meg a grillpartira érkező vendégsereget, akkor figyelj! Főszerepben a grillezett gyümölcsök.

Grillezett görögdinnye

Mi, magyarok valahogy nehezen barátkozunk meg a gondolattal, hogy gyümölcs is kerülhet a tányérunkra a főétel köreteként, szószként, vagy éppen grillezett fogásként. És milyen finom salátákat lehet rittyenteni, ha egy kicsit elengedjük a fantáziánkat, és barátkozva az édes-sós kombinációval az epret vagy a görögdinnyét fetával, a körtét gorgonzolával a sárgadinnyét meg pármai sonkával párosítjuk. De most maradjunk a grill kajáknál. A görögdinnyét például egészen remekül lehet grillezni. 

Melegítsük fel a grillt (vagy egy serpenyőt, ha éppen szakad odakinn az eső). Egy közepes tálban keverjük össze egy lime levét, lereszelt héját, egy teáskanál mézet és egy evőkanál olívaolajat. Ezzel kenjük be a tenyérnyire vágott dinnyeszeleteket és fektessük a grillrácsra. Süssük a dinnyéket kb. 2 percig oldalanként, majd tálaláskor szórjuk meg mentával és tengeri sóval. Kész, passz.

Görögdinnye grillezve? Naná!

A grillezett dinnyéhez jól passzolnak a sósabb sajtok is, bevállalósak chilipehellyel is megszórhatják. (Fotó: Profimedia)

Grillen sült citrom

A citrom a konyha egyik Jolly Jokere, alig van olyan étel, amit ne lehetne feldobni vele. Oké, egy finom tyúkhúslevesbe azért nem facsarnánk bele, de tény, hogy rendkívül sokoldalú gyümölcsről van szó, amely édes és sós fogásokhoz is remekül passzol, nem is szólva egy isteni, hűsítő limonédéról a nyári kánikulában. És még a limonádénkat is feldobhatjuk, ha pár szem citromot félbe vágunk, a vágott felületüket cukorba mártjuk, majd a cukros oldallal lefelé grillre helyezzük pár percre. Az így, pár perc alatt megpörkölt citromból aztán a hagyományos módon limonádét gyártunk, és elalélunk, amikor megízleljük.

A citrom ezerarcú gyümölcs.

A grillezett citrom levét facsarhatjuk halételekre is, igazán ikáns ízt kapnak tőle. (Fotó: Profimedia)

Ananászburger

Olga kolléganőnk alig egy hónappal ezelőtt írt alapos cikket arról, milyen húsból és hogyan érdemes a hétvégi grillezéskor hamburgert sütni, olvassátok el. A hagyományos hamburgerből aztán kétféleképpen lehet ananászburger:

  1. Ha egy szelet grillezett ananászt is elhelyezünk a szendvicsben.
  2. Ha szeretnének az alakunkra vigyázni, akkor pedig a hamburgerzsemlét ki is hagyhatjuk, és két szelet grill ananász közé helyezhetjük a húst, a szószt és a salátát. Ha a hawaii pizza működik, akkor ez is fog, higgyétek el.

Káposzta steak

A friss káposztában az a jó, hogy nagyon gyorsan elkészül, és ráadásul még finom is. Itt az ideje, hogy a kerti grillel is megismertessük ezt a remek zöldséget. Vágjunk az egész káposztafejből szép, kerek szeleteket, úgy másfél centi vastagokat. Locsoljuk meg olívaolajjal, amibe előzőleg fokhagymát nyomtunk. Sózzuk, borsozzuk, süssük, együk. Ha hiányzik hozzá a hús, elkészültekor megszórhatjuk ropogósra sült baconnel, és gazdagítjatjuk akár kapros tejföllel is. Mennyei!

Akár vega vagy, akár húsevő káposztarajongó, ez tetszeni fog. (Fotó: Profimedia)

Akár vega vagy, akár húsevő káposztarajongó, ez tetszeni fog. (Fotó: Profimedia)

Sajtos kukorica

A grillen sült kukorica az Egyesült Államokban a kerti partik állandó szereplője, idehaza azonban nem mindenhol van jelen, pedig elkészítése egyszerű, és az ízélmény fenomenális. Ha éppen nem fogyókúrázunk, akkor a grillezett kukoricánkat elkészíthetjük úgy is, hogy még nyersen bekenjük jó alaposan a kokoricacsöveket vajjal, majd amikor minden oldalukat szépen megpirítottik a grillrácson, megszórjuk a tetejét reszels sajttal és megvárjuk, amíg az szépen ráolvad. Ha igazán inomat szeretnétek, jóféle cheddart javaslunk. Jó étvágyat hozzá!

A grillezett kukorica vajjal és olvasztott sajttal egyszerűen mennyei. (Fotó: Profimedia)

A grillezett kukorica vajjal és olvasztott sajttal egyszerűen mennyei. (Fotó: Profimedia)

Ha még több nyári ételt szeretnél, erre parancsolj:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top