Végre itt az igazi nyár, a kánikula, amit lehet, hogy rosszul tűrünk, de hát milyen idő legyen nyáron? Ha nem lenne meleg, akkor meg az lenne a bajunk, szóval örüljünk a hőségnek, mert ha nem örülünk, akkor is az lesz. Ennél nagyobb bölcsesség ebben a melegben nem jut eszembe, olyan levesek viszont igen, amikkel remekül ki tudjuk bekkelni enyhülésig.
A zöldségekben és gyümölcsökben az a legjobb, hogy főzés nélkül is ehetőek, ellentétben a gabonákkal és a húsokkal, úgyhogy hoztam is három olyan frissítő levest, amihez még a tűzhelyt sem kell bekapcsolni, mégis elégedettek leszünk a végén.
Gyümölcsleves főzés nélkül
Ez egy nem egészen klasszikus gyümölcsleves, ami az édes és a savanyú ízek egyensúlyától, és a különböző textúráktól lesz különleges, de azért annyira nem az, hogy ne tudja bárki elkészíteni. Egy botmixer kell hozzá és akár friss, akár konzerv vagy fagyasztott gyümölcsből is meg lehet csinálni. Öt perc az egész, de ha van időnk, érlelhetjük is pár órát a hűtőben, mert jót tesz az ízeknek. Tej helyett nyugodtan használhatunk növényi tejeket is, sőt, a gyümölcsleveseknek különösen jól áll.
Hozzávalók
- 5 db friss barack vagy 1 üveg barackbefőtt, lével együtt
- 20 dkg friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs, eper, málna, meggy, áfonya
- 1 db banán (elhagyható, de remekül lehet vele édesíteni cukor helyett)
- 2 dl víz
- 1 l (növényi) tej
- 1 citrom lereszelt héja és leve ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- 1 ek. vaníliakivonat
- 5 dkg pirított szeletelt mandula (vagy durvára darált mogyoró)
Elkészítés
- A friss gyümölcsöket megtisztítjuk, ha kell, kimagozzuk, meghámozzuk, feldaraboljuk, ahogy kell. Beletesszük egy nagy kancsóba, beleöntjük a tejet, beletesszük a vaníliát és a citromlevet és belereszeljük a citrom héját is, majd összeturmixoljuk botmixerrel.
- Megkóstoljuk és ha kell, cukorral vagy citromlével korrigáljuk az ízeket.
- Végül megpirítjuk a mandulát vagy a mogyorót és tálaláskor a leves közepére szórunk belőle. Bögréből is kortyolhatjuk, nem muszáj kanalazni, kivéve, ha fagyit is szeretnénk a közepére ültetni.
Hideg joghurtos uborkaleves
Itt az uborkaszezon, joghurt meg mindig van, úgyhogy készítsünk pillanatok alatt egy finom és jéghideg kapros joghurtos uborkalevest!
Hozzávalók
- 30 dkg uborka
- 4 dl natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olívaolaj
- só
- 2 szál kapor, ami még nem magzott fel
- 3 marék jégkocka
Elkészítés
- Az uborkát megpucoljuk, meggyőződünk róla, hogy nem maradt keserű a vége és nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a joghurtot és a többi hozzávalót, a fokhagymát zúzva, a kaprot pedig apróra vágva.
- Beletesszük a jégkockát és jól elkeverjük. Amint elolvadt, azonnal fogyasztjuk a levest.
Kovászos uborka-krémleves
Uborkát kovászolni Magyarországon már-már feltételes reflex: amint beáll a hőség, azonnal kedvünk támad kitenni a napra a nagy üveg uborkát, a tetején kenyérszelettel. Úgyhogy, ezen a ponton, jó eséllyel már mindenkinek van otthon kovászos uborkája, amit néhány mozdulattal tovább fejleszthetünk egy üdítő krémlevessé.
Hozzávalók
- 4 db kovászos uborka
- 3 dl zöldségalaplé (kockából is jó)
- fél gerezd fokhagyma (a kovászos uborkából kihalászott is tökéletes)
- 3 dl kovászos uborka lé
- 3 dl natúr joghurt
Elkészítés
- Ha zöldségleves kockából dolgozunk, akkor vízforralóban 3 dl vizet forralunk és ráöntjük a kockára, majd hagyjuk kihűlni.
- Ezt követően a hűtőből előszedett hozzávalókat bedobáljuk egy fazékba, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Most eldöntjük, hogy szeretjük-e rágcsálni az apró darabokat, vagy sem, ennek megfelelően átszűrjük a levest, vagy úgy hagyjuk.
- A tetejére süthetünk kolbász chipset, meglocsolhatjuk tökmagolajjal, vagy piríthatunk rá napraforgómagot, tökmagot, esetleg szórhatunk rá zacskós pirított magokat is, és már kész is a leves. Ezt sem muszáj kanalazni, pohárból is megfelel.