A tiramisu olasz desszert, de az egész világon előszeretettel fogyasztják ezt a kávés, krémes édességet. Sőt, már annyifelé alakították az eredeti receptet, hogy csak kutatómunkával lehet felidézni, hogyan készült régen az igazi tiramisu. Mi sem a hagyományos receptet hoztuk, hanem három olyan tiramisut mutatunk be, amiről jó eséllyel még nem hallottál.
Tiramisu sajttorta
Mert ki mondta, hogy nem lehet betolni a sütőbe a tiramisut, hogy utána vastagon habbal tálaljuk tortaként?
Hozzávalók:
- 2 csomag piskótatallér
- 1 bögre fekete kávé (gyerekek kedvéért le lehet cserélni kakaóra)
- 1 kg mascarpone
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tejföl
- 4 nagy tojás
- 1 bögre habtejszín
- 1 evőkanál kakaó
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. Egy sütőformát kivajazunk, egy rétegben az aljára egymás mellé pakolunk a piskótatallérból, amit meglocsolunk kávéval (nem kell túl szottyosra áztatni). A mascarponét és cukrot habverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tojásokat, így habosítjuk tovább. Amikor kész, a fele krémet kivesszük a tálból, és 3 evőkanál kávét teszünk az egyik felébe, ezt a kávés krémet tesszük az első sor piskótatallérra. A krémre pakolunk még egy sor piskótát, majd jöhet a maradék, kávé nélküli krém. 40-45 perc alatt készre sütjük, hagyjuk a formában kihűlni. A legjobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, hogy aztán vastagon megkenjük tejszínhabbal és kakaóporral meghintve tálaljuk.
Fűszeres tiramisu
Leginkább karácsony környékén érdemes ezzel a fűszeres tiramisuval próbálkozni, mert teljesen télízű édességünk lesz belőle.
Hozzávalók:
- kávé
- 500 gramm mascarpone
- ¾ bögre sült sütőtök
- 5 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- ¼ teáskanál gyömbér
- ¼ teáskanál szegfűszeg
- 1,5 bögre habtejszín
- 2 csomag babapiskóta
Mutatunk még több tiramisut:
Elkészítés
Simára keverjük habverővel a mascarponét, sütőtököt, cukrot és a fűszereket. Egy külön tálban habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponés keverékbe. A tiramisunak előkészített tál aljára egy réteg babapiskótát fektetünk, meglocsoljuk kávéval, erre a krém egyharmadát rákenjük. Még kétszer megismételjük ezeket a lépéseket. A végén a tiramisu tetejére cukros fahéjat szórunk és 8 órát hűtőben pihentetjük.
Fehér csokis-epres tiramisu
Arról már hallottunk, hogy epret tesznek a tiramisuba, de hogy fehér csokit? Nagyon jól hangzik!
Hozzávalók:
- 2 bögre habtejszín
- 500 gramm mascarpone
- 250 gramm fehér csokoládé
- 1 bögre cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 csomag babapiskóta
- ⅔ bögre narancslé
- 4 bögre friss eper feldarabolva
Elkészítés:
A fehér csokit felolvasztjuk. A cukrot alaposan elkeverjük a mascarponéval, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt olvasztott csokoládét, vanília kivonatot és a habtejszínt – mindezt simára keverjük. A babapiskótákat narancslébe mártjuk, így sorakoztatjuk fel egymás mellé egy rétegben a tál aljára. Jöhet rá egy réteg krém, majd az eper fele, így rétegezzük a hozzávalókat, hogy a végén krémmel végződjön. Hagyjunk epret a tetejére is.