Szinte minden nemzetnek megvan a maga lecsófélesége, a piperade például népszerű étel a spanyol–francia határ mentén. Látványban a sonka kivételével hasonlít a shakshukához, a Közel-Kelet lecsójához, de az ízvilága más.
Az igazi baszk lecsóban mindenképpen kell lennie zöld paprikának, mert a kész ételnek ki kell adnia a baszk zászló színeit. Önálló zöldségételként, de köretként is finom, spanyol sonkával, friss, házi tojással feledhetetlen nyári kulináris élmény.
Hozzávalók:
- 2-3 húsos paprika
- 1 fej hagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 2-3 húsos paradicsom
- 5 dkg sonka
- 4 tojás
- olívaolaj
- késhegynyi csípős paprika
- késhegynyi füstölt paprika
- bazsalikom/petrezselyemzöld
- só, bors
A baszk lecsó, a piperade elkészítését elolvashatod a Tétova ínyenc blogon.