nlc.hu
Gasztro
Legfinomabb körzött variációk

Körözött, te csodás! – variációk a legfinomabb magyar szendvicskrémre

Ez a nagyon egyszerű szendvicskrém örök kedvenc. Most mutatunk egy pár receptvariációt, ha egy kicsit szeretnéd felturbózni a hagyományos körözöttet.

A körözöttről nekem rögtön a gyerekkorom ugrik be – a nyolcvanas-kilencvenes évek, az óvodai uzsonnák, a falun, a nagyinál töltött nyarak, és apukám, aki annyira imádta a körözöttet, hogy sokszor nem is tudta kivárni, amíg összeérnek az ízei, hanem amint anyukám elkészítette, apu már kente is a friss, ropogós héjú fehér kenyérre – micsoda eretnekség.

Én friss kiflivel szeretem legjobban a mai napig is, valószínűleg azért, mert egyrészt a kifli jó dolog, másrészt kisiskolás koromban nem telt el úgy hét, hogy ne csomagolt volna anyu tízóraira körözöttes kiflit, amit aztán boldogan fogyasztottam – természetesen fehér paprikával – az első két óra közötti szünetben.

De bármennyire egyszerű is legyen egy étel – ahogy a tojásos nokedlinél is láttuk – rengeteg variációja létezhet tájegységtől és ízléstől függően. Somogyi nagymamámnál például mindig tehéntúró volt a körözött alapanyaga, anyukám viszont felerész tehéntúrót, felerész juhtúrót tett bele, és mint Enikő kolléganőmtől megtudtam, náluk, az északi országrészben, a szlovák határhoz közel kizárólag juhtúróból készülhet az igazi körözött. De készüljön akármilyen túróból, nézzük a körözött alapreceptjét.

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 1 deci tejföl
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 1 kis fej lilahagyma
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük, majd a kész körözöttet 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Aztán tetszőleges pékáruval, avagy zöldséggel mártogatósként elfogyasztjuk.

Eddig az eredeti. És akkor lássuk, mivel lehet variálni ezt a remek ételt:

  • Turbózhatjuk például sonkakockákkal
  • Tehetünk bele fokhagymán megfonnyasztott spenótot
  • Sokan készítik sörrel, a fenti mennyiséghez elég egy fél decit hozzákeverni
  • Ha szezonja van, a lilahagymát helyettesíthetjük egy csokor aprított medvehagymával
  • És készíthetjük svábosan is, ami egész más recept, mint az eredeti, de minden bizonnyal remek étel. A sváb körözötthöz 20 deka juhtúrót keverj össze alaposan 20 deka vajjal. Adj hozzá sót, őrölt köményt, pirospaprikát és egy teáskanál mustárt. Ezután dolgozz bele 3 kockára vágott főtt tojást, majd a végén karikázz a krémbe póréhagymát.

Gyors, nyári ételek, ha nincs kedved sokat időzni a tűzhelynél:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top