A körözöttről nekem rögtön a gyerekkorom ugrik be – a nyolcvanas-kilencvenes évek, az óvodai uzsonnák, a falun, a nagyinál töltött nyarak, és apukám, aki annyira imádta a körözöttet, hogy sokszor nem is tudta kivárni, amíg összeérnek az ízei, hanem amint anyukám elkészítette, apu már kente is a friss, ropogós héjú fehér kenyérre – micsoda eretnekség.
Én friss kiflivel szeretem legjobban a mai napig is, valószínűleg azért, mert egyrészt a kifli jó dolog, másrészt kisiskolás koromban nem telt el úgy hét, hogy ne csomagolt volna anyu tízóraira körözöttes kiflit, amit aztán boldogan fogyasztottam – természetesen fehér paprikával – az első két óra közötti szünetben.
De bármennyire egyszerű is legyen egy étel – ahogy a tojásos nokedlinél is láttuk – rengeteg variációja létezhet tájegységtől és ízléstől függően. Somogyi nagymamámnál például mindig tehéntúró volt a körözött alapanyaga, anyukám viszont felerész tehéntúrót, felerész juhtúrót tett bele, és mint Enikő kolléganőmtől megtudtam, náluk, az északi országrészben, a szlovák határhoz közel kizárólag juhtúróból készülhet az igazi körözött. De készüljön akármilyen túróból, nézzük a körözött alapreceptjét.
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 1 deci tejföl
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1 kis fej lilahagyma
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük, majd a kész körözöttet 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Aztán tetszőleges pékáruval, avagy zöldséggel mártogatósként elfogyasztjuk.
Eddig az eredeti. És akkor lássuk, mivel lehet variálni ezt a remek ételt:
- Turbózhatjuk például sonkakockákkal
- Tehetünk bele fokhagymán megfonnyasztott spenótot
- Sokan készítik sörrel, a fenti mennyiséghez elég egy fél decit hozzákeverni
- Ha szezonja van, a lilahagymát helyettesíthetjük egy csokor aprított medvehagymával
- És készíthetjük svábosan is, ami egész más recept, mint az eredeti, de minden bizonnyal remek étel. A sváb körözötthöz 20 deka juhtúrót keverj össze alaposan 20 deka vajjal. Adj hozzá sót, őrölt köményt, pirospaprikát és egy teáskanál mustárt. Ezután dolgozz bele 3 kockára vágott főtt tojást, majd a végén karikázz a krémbe póréhagymát.