A hollandi mártás az egyik legegyszerűbben elkészíthető, mégis legsokoldalúbb szósz. A zöldségek közül legjobban a brokkolihoz és a spárgához passzol, kiváló kiegészítője a tonhallal, lazaccal és rákkal készült fogásoknak, de illik a buggyantott tojáshoz, illetve a rántottához, a szárnyashúsokhoz, de még hamburgerszószként is megállja a helyét.
Megkívántad? Íme egy szuper hollandi mártás recept!
Hozzávalók:
- 3 tojássárgája
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 bögre vaj
- egy csipet fehér bors vagy Cayenne-bors
Így készül:
- Olvaszd fel a vajat egy lábasban vagy a mikróban, míg forró nem lesz.
- A tojássárgáját, a citromlevet, a mustárt, a sót és borsot öntsd össze és turmixgéppel vagy gépi habverővel, magas fokozaton keverd habos állagúra!
- Ezután állítsd a gépet alacsonyabb fokozatra, de ne kapcsold ki, hanem folyamatos keverés mellett, nagyon-nagyon óvatosan csurgasd a keverékbe az olvasztott vajat!
- Kóstold meg és ha úgy érzed, további sóval, borssal, citromlével még ízesítheted.
- Az elkészült mártást langyosan tálald!
A tökéletes állag
A tökéletes hollandi mártás titka a megfelelő állag, mely azon múlik, hogy épp a szükséges mértékben forró-e az olvasztott vaj, ezt azonban, különösen ha kezdő vagy, nem feltétlenül a legkönnyebb eltalálni. Ha pedig a vaj hőmérséklete nem ideális, a mártás összetöredezhet, darabossá válhat. Ilyenkor sem kell azonban kétségbe esni, ugyanis a dolog ezen a ponton is abszolút menthető, mégpedig kétféleképpen is.
- Az egyik módszer, hogy vizet forralsz, majd azt, még mindig a turmixgépben vagy gépi habverővel való keverés mellett, kanalanként adagolod a mártáshoz, míg el nem éri a kívánt állagot. Általában 1-2 evőkanálnyi víz elég szokott lenni.
- A másik lehetőség, hogy egy plusz tojássárgáját összekeversz egy teáskanál forró vízzel, majd ezt kezded szintén folyamatos keverés mellett a mártásba csurgatni, egészen addig, míg krémes konzisztenciát.
Variációk
A klasszikus hollandi mártást kisebb változtatásokkal, illetve további fűszerek hozzáadásával alakíthatod még inkább azoknak az ételeknek az ízvilágához, melyekhez készül.
- Ha grillezett tonhalra vagy csirkehúsra szánod, keverj a mártásba 1 evőkanál koriandert is!
- A tenger gyümölcseihez még inkább passzol majd, ha a citromlé helyett frissen facsart narancslét teszel bele, valamint hozzáadsz 2 evőkanál sáfrányt.
- A lazachoz isteni a lime-os, friss fűszernövényekkel felturbózott hollandi mártás. Citromlé helyett ilyenkor lime levet és némi reszelt lime héjat használj, illetve keverj a mártáshoz friss, apróra vágott petrezselymet, tárkonyt vagy metélőhagymát!
Így melegítsd újra
A hollandi mártást frissen, langyosan a legjobb fogyasztani, ám elképzelhető olyan helyzet, amikor előre kell elkészítened és már kihűl, mire felszolgálnád. Ilyenkor újra lehet melegíteni, mikrohullámú sütőben vagy tűzhelyen is, ám a tojás miatt csak nagyon óvatosan.
- Mikrohullámú sütőben: Öntsd a mártást egy mikrózható üvegtálba és 15 másodpercig melegítsd! Ezután keverd meg, ellenőrizd a hőmérsékletét és újabb 15 másodperces etapokkal haladva melegítsd addig, míg el nem éri a megfelelő hőmérsékletet.
- Tűzhelyen: Öntsd a mártást egy serpenyőbe és kezdd el lassú tűzön melegíteni! Közben olvassz meg egy kis vajat is, majd adj hozzá vizet és ezt a keveréket adagold apránként a mártáshoz, egészen addig, míg az állaga és a hőmérséklete is ideális lesz.
Még több ízletes mártás
- A besamelmártás 3 élete: a hagyományos, a light és a vegán
- Hétvégi menü: szombatra nyárias, vasárnapra különleges
- Barna, egri és tokaji mártás