Így készül az elronthatatlan hollandi mártás

nlc | 2020. Július 27.
Eláruljuk az elronthatatlan hollandi mártás receptjét és azt is, hogyan turbózhatod fel a klasszikus változatot.

A hollandi mártás az egyik legegyszerűbben elkészíthető, mégis legsokoldalúbb szósz. A zöldségek közül legjobban a brokkolihoz és a spárgához passzol, kiváló kiegészítője a tonhallal, lazaccal és rákkal készült fogásoknak, de illik a buggyantott tojáshoz, illetve a rántottához, a szárnyashúsokhoz, de még hamburgerszószként is megállja a helyét.

Megkívántad? Íme egy szuper hollandi mártás recept!

Hozzávalók:

Így készül:

  1. Olvaszd fel a vajat egy lábasban vagy a mikróban, míg forró nem lesz. 
  2. A tojássárgáját, a citromlevet, a mustárt, a sót és  borsot öntsd össze és turmixgéppel vagy gépi habverővel, magas fokozaton keverd habos állagúra!
  3. Ezután állítsd a gépet alacsonyabb fokozatra, de ne kapcsold ki, hanem folyamatos keverés mellett, nagyon-nagyon óvatosan csurgasd a keverékbe az olvasztott vajat!
  4. Kóstold meg és ha úgy érzed, további sóval, borssal, citromlével még ízesítheted.
  5. Az elkészült mártást langyosan tálald! 

Hollandi mártás (Fotó: Getty Images)

A tökéletes állag

A tökéletes hollandi mártás titka a megfelelő állag, mely azon múlik, hogy épp a szükséges mértékben forró-e az olvasztott vaj, ezt azonban, különösen ha kezdő vagy, nem feltétlenül a legkönnyebb eltalálni. Ha pedig a vaj hőmérséklete nem ideális, a mártás összetöredezhet, darabossá válhat. Ilyenkor sem kell azonban kétségbe esni, ugyanis a dolog ezen a ponton is abszolút menthető, mégpedig kétféleképpen is.

Variációk

A klasszikus hollandi mártást kisebb változtatásokkal, illetve további fűszerek hozzáadásával alakíthatod még inkább azoknak az ételeknek az ízvilágához, melyekhez készül.

Így melegítsd újra

A hollandi mártást frissen, langyosan a legjobb fogyasztani, ám elképzelhető olyan helyzet, amikor előre kell elkészítened és már kihűl, mire felszolgálnád. Ilyenkor újra lehet melegíteni, mikrohullámú sütőben vagy tűzhelyen is, ám a tojás miatt csak nagyon óvatosan. 

via

Még több ízletes mártás

Exit mobile version