Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

A besamelmártás 3 élete: a hagyományos, a light és a vegán

A besamelmártás az egyik leggyakrabban használt szósz, amely éppen ezért egy gyakorló háziasszonynak szinte kötelező elem, akár csukott szemmel is megcsinálja. De mi van, ha diétázunk, vagy nem fogyasztunk semmi állati eredetű ételt? Nincs gond, erre is tudunk besamelt.

Ezt az igencsak kedvelt alapmártást nem túl bonyolult elkészíteni, csak pár technikai fordulatra kell odafigyelni, és biztosan sikerül, mind ízre, mind állagra. Máris hozzáfoghatunk kedvenc ételeink elkészítéséhez, hiszen a besamelmártás hihetetlenül megdobja az ízeket, és finommá tesz mindent, amire rácsorgatjuk.

Mihez kell besamel?

A besamel egy alapmártás, amely nagyon sok olasz ételben visszaköszön: a lasagne, a cannelloni egy-egy rétege lehet a finom besamel, de használhatjuk rakott zöldségek (karfiol, brokkoli, krumpli) elkészítéséhez vagy egy jó sajtmártásalaphoz.

Hagyományos besamel

Hozzávalók:

  • 100 g vaj
  • 100 g liszt
  • csipet só
  • csipet frissen reszelt szerecsendió
  • 1 liter tej

A tejet melegítsük meg. Egy másik edényben közben olvasszuk fel a vajat, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a lisztet. Egy habverő segítségével keverjük el csomómentesre, és tegyük vissza a tűzhelyre. Folyamatosan kevergessük, míg aranyszínűre nem pirul.
A sót és a reszelt szerecsendiót keverjük el a meleg tejben, majd apránként, folyamatosan kevergetve öntsük a vajban pirult lisztre. Addig kevergessük, míg sűrű állagú nem lesz.

Light besamelmártás

A besamelmártás meglehetősen kalóriadús alapszósz: 100 g mártás 135 kalóriát tartalmaz. Ha fogyókúrázunk, akkor sem kell lemondanunk a besamelélményről, elég egy picit változtatni az eredeti recepten.

Hozzávalók:

  • 50 g liszt
  • 5 dl tej
  • szerecsendió

Az 50 g lisztet keverjük csomómentesre 2 dl tejben, közben pedig 3 dl tejet kezdjünk el melegíteni, majd apránként, még mindig kevergetve, adjuk a lisztes tejhez. Melegítsük addig a tejes egyveleget, míg be nem sűrűsödik. Végül a tűzről levével sóval és szerecsendióval ízesíthetjük. A sima lisztet lehet helyettesíteni rizsliszttel, míg a tehéntejet szójatejjel.

Vegán besamel

Ha vegánként éhezünk meg egy jó besamelre, akkor sincs akadály! Nem kell mást csinálnunk, mint minden állati eredetű összetevőt növényire kicserélni.

Hozzávalók:

  • 1 liter rizstej
  • 100 g margarin
  • 100 g liszt
  • szerecsendió

A vegán besamel elkészítése megszólalásig hasonlít a hagyományos, normál változat elkészítéséhez.

Címlap

top