nlc.hu
Gasztro

3 hideg céklaleves

3 szuper hideg céklaleves recept, amit muszáj kipróbálni

Nem csak gyümölcsleves és gazpacho létezik a világban kánikulában! 3 szuper céklalevest mutatunk, amit bármikor továbbvariálhatunk.

A céklára téli zöldségként szokás gondolni, de ez csak azért van, mert nagyon jól tárolható. A korai, május elején ültetett úgynevezett nyári cékla pont most éri el a betakarítási méretet, érdemes a piacon figyelni. Ha tehetjük, olyat válasszunk, amin még rajta vannak a levelei, ez bizonyítja a frissességét is, de a zsenge levelekből nagyon finom saláta készíthető, ezért semmiképp ne dobjuk ki!

A cékláról tudni való, hogy nagyon egészséges, de ez mind nem érne semmit, ha nem lenne finom. Való igaz, hogy a magyar gasztronómiában főleg savanyúságként ismerjük, de ezen muszáj túllépni, mert a cékla nem csak az egyik legolcsóbb zöldségféle, de nagyon sokoldalú is, úgyhogy megéri kicsit kísérletezni vele. 

Három hideg céklalevest mutatunk, ami garantáltan jól fog esni a hétvégi hőségben. Az alapja a leveseknek mindig héjában sült cékla, ezt variáljuk. A friss céklák alufóliába csomagolva nagyságtól függően körülbelül egy óra alatt sülnek puhára 180 fokon, viszont sütés és feldarabolás után nagyon jól fagyaszthatók, így bármikor pillanatok alatt elkészíthetjük belőle kedvenc levesünket, vagy salátánkat.

Miért ne lehetne egy céklaleves mexikói? (Fotó: Fűszeres Eszter)

Miért ne lehetne egy céklaleves mexikói? (Fotó: Fűszeres Eszter)

Mexikói céklaleves

Hozzávalók:

  • 6 közepes cékla megsütve, megpucolva, félcentis kockákra vágva
  • 1 fej hagyma, felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 ek étolaj
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk koriander mag
  • só, bors
  • 1 kis fej édes hagyma nagyon apró kockákra vágva
  • 1 kicsi piros csili, vékonyan felkarikázva
  • 1 csokor koriander
  • 4 ek ecetes jalapeno paprika

Miután a céklát megsütöttük, megpucoltuk és felkockáztuk, a hagymát megdinszteljük az olaj és a vaj keverékén. Amikor már üveges, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Rádobjuk a cékla háromnegyedét, felöntjük vízzel és összefőzzük. Az egészet átöntjük turmixba, vagy botmixerrel pépesítjük. 
Hagyjuk kihűlni teljesen. 
Tálalásnál tehetünk bele akár jégkockákat is, a csípős paprikák miatt jól fog esni mindenkinek! Tányérba osztjuk a levest, a tetejét megszórjuk az apróra vágott hagymával, csilivel, jalapenoval, koriander zölddel. Reszelhetünk cheddar sajtot is a tetejére, vagy morzsolhatunk rá pár szem tortillát. 

Az oroszok tudják csak igazán, mi kell a céklához (Fotó: Fűszeres Eszter)

Az oroszok tudják csak igazán, mi kell a céklához (Fotó: Fűszeres Eszter)

Oroszos céklaleves

Hozzávalók:

  • 6 közepes cékla megsütve, megpucolva, félcentis kockákra vágva
  • 1 fej hagyma, felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek étolaj
  • 1 közepes krumpli
  • 1 kk köménymag
  • só, bors
  • 2 tojás
  • 1 ek borecet
  • 1 ek méz
  • 4 kovászos uborka
  • 4 ek vodka
  • 2 tojás
  • 1 csokor kapor
  • 2 ek kapribogyó

Miután a céklát megsütöttük, megpucoltuk és felkockáztuk, a hagymát megdinszteljük az olajon. Amikor már üveges, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Rádobjuk az apró kockákra vágott krumplit, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és lefedve puhára főzzük. Amikor kész, hozzáadjuk cékla háromnegyedét, és felöntjük még annyi vízzel, hogy pépesítés után kellemes állagú levest kapjunk. Amikor lehűlt, hűtőbe tesszük pár órára, hogy tálalásnál jéghideg legyen. 
Addig megfőzzük a tojást, majd meghámozzuk és felkockázzuk. A hideg levest borecettel, mézzel és vodkával ízesítjük, ha kell, utána sózzuk. Beledobunk két kovászos uborkát is apróra vágva, majd leturmixoljuk. Tálalásnál a maradék kovászos uborkát, főtt tojást, kaprot és kapribogyót teszünk a tetejére.

Görög joghurt, torma és joghurt is ízesíti ezt a hideg levest (Fotó: Fűszeres Eszter)

Görög joghurt, torma és joghurt is ízesíti ezt a hideg levest (Fotó: Fűszeres Eszter)

Joghurtos céklaleves

Hozzávalók:

  • 6 közepes cékla megsütve, megpucolva, egy kivételével félcentis kockákra vágva
  • 1 fej hagyma, felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek étolaj
  • só, bors
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kk kakukkfű
  • 3 ek méz
  • 1 kk köménymag
  • 3 dl görög joghurt
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 2 ek frissen reszelt torma

A megsült céklát egy kivételével felkockázzuk. A hagymát és a felszeletelt fokhagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a céklakockákat. Felöntjük vízzel és leturmixoljuk. Amikor már nagyon sima, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját és belenyomjuk a levét is. Kakukkfűvel és köménymaggal fűszerezzük, mézzel édesítjük, majd újra átturmixoljuk és leszűrjük. Hagyjuk jéghidegre hűlni. Tálalásnál kanállal belekeverjük a joghurt nagy részét, tányérokba osztjuk, majd a maradék joghurtot, a vékonyra szeletelt maradék céklát a leves tetejére tesszük, végül a krémsajtot elkeverjük a tormával és abból is teszünk a levesbe egy-egy kiskanállal.

Hideg levesek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top