nlc.hu
Gasztro

Egyszerű házi krémes

Készíts igazi, „koszos” krémest egyszerűen!

Nem kell megijedni a „koszos” jelzőtől, abban van az igazi krémes szíve és lelke. Megmutatjuk, hogy készítsd el otthon egyszerűen.

Az igazi, házi krémes nem áll, mint a cövek, hanem remegős, de nem kemény, és nincsenek benne olyan eretnekségek, mint pudingpor vagy zselatint. Sőt, a valódi, hamisítatlan krémes „koszos”, ami csak annyit jelent, hogy pici fekete pontokat lehet látni benne, a vaníliarúd kikapart belsejétől. Nem mi találtuk ki természetesen a koszos jelzőt, állítólag onnan ered, hogy régen, egy jó hírű cukrászdában balhézott amiatt egy vendég, hogy koszos a krémese, pedig csak a vaníliát látta benne.

A krémes legyen friss!

A valódi vanílián kívül az igazi krémes csupa friss alapanyagból készül, és persze jó zsíros tejből – nem krémesezés közben kell fogyókúrázni. Az elkészítése talán macerásnak tűnhet, de azért egyszerűsíthető – pudingpor nélkül is -, és otthon is előállítható úgy, hogy talán kicsit csálébb lesz, mint a cukrászdában kapható társai, cserébe viszont az íze egyenesen mennyeire sikerül majd!

A tészta

Mivel most az egyszerűség a fő célunk, ezért nem kezdünk el otthon vajas leveles tésztát gyártani, mint nagyanyáink, mert megőszülünk, mire végzünk a konyhában, helyette inkább örülünk annak, hogy a boltban kapható ma már olyan jó minőségű leveles tészta, amit nyugodtan használhatunk a krémesünkhöz.

Készíts krémest egyszerűen

Ha tejszínhabot raksz a krém tetejére, máris kész a francia krémes (Kép: Profimedia)

A készen kapható tésztával annyi a teendőnk, hogy kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra, egy sütőlap aljára sütőpapírra helyezzük a tésztát, megszurkáljuk kicsit villával, hogy ne púposodjon fel, és 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 20 perc alatt. Két ilyen tésztalapra lesz szükségünk: a krém alá és fülé is sütünk belőle. Azt a lapot, amit a krémes tetejére teszünk majd, vágjuk fel négyzetekre, így könnyebb lesz később szeletelni a sütit.

A krém

A krémes a krémtől lesz krémes, ezért aztán fontos betartani a szabályokat, ha nem akarjuk, hogy szétfolyjon az egész a tányéron. A sárgakrém vagy cukrászkrém néven is ismert krémet a következő módon kell elkészíteni egyszerűsítve.

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 6 dl zsíros tej
  • 1 rúd vanília

Elkészítése:

Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéket 16 dkg cukorral kemény habbá verjük. Egy lábasban 4 dl tejet felteszünk lassú tűzön, összeforraljuk a vaníliarúddal (amiből kikaparjuk előtte a tejbe a magokat). Közben a tojások sárgáját alaposan elkeverjük a megmaradt cukorral, tejjel és a liszttel, majd ezt a keveréket hozzáadjuk a meleg, vaníliás tejhez és folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Annyira sűrű legyen, hogy megálljon benne a kanál. Lehúzzuk a tűzről és apránként beleforgatjuk óvatosan a tojáshabot. Hagyjuk langyosra kihűlni, így kenjük rá a tésztára, a kis tésztanégyzeteket pedig szorosan egymás mellé felsorakoztatjuk a tetejére. Adjunk neki pár órát a hűtőben, majd vízbe mártott késsel szeleteljük, és együk meg mindet.

Egyszerű sütik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top