1. Amerikai palacsinta
A klasszikus amerikai palacsinta az Egyesült Államokban és a Kanadában élő emberek kedvence, főleg miután nyakon öntik egy nagy adag juharsziruppal. A hagyományos tojás, tej, cukor és liszt kombináció mellett itt elhagyhatod a szódavizet, de mindenképpen adj a tésztához sütőport.
2. Ausztria
A lényegében palacsintatésztából készülő császármorzsa (Kaiserschmarrn) történetének van egy császári és egy császárnéi megközelítése. Ferenc József állítólag súlyos palacsintafüggésben szenvedett, s általában kedvenc baracklekváros palacsintájával zárta az ebédet. Receptet pedig itt találsz.
3. Ausztrália
Lekvárral és tejszínnel szolgálják fel a délutáni teához ezt a palacsintafélét az ausztrálok.
4. Kína
Nem egészen olyan, amilyenhez a magyar szem szokott, ugye? Annyit tudunk, hogy sós ízvilágú, igencsak rágós, serpenyőben sült tésztáról van szó. Elkészítését angolul itt találod meg!
5. Kelet-Európa
Hasonlít ugyan a magyar palacsintához, azonban vastagabb annál, és hajdinaliszt, valamint élesztő is kerül a tésztába.
6. Anglia
Palacsinta citrommal és cukorral? Igen! Legalábbis a szigetországban. Hozzávalókat tekintve csak liszt, tojás és tej kell hozzá, valamint cukor és citrom a tetejére. Mindenképpen vastagabbra süsd a magyar palacsintától.
7. Finnország
Kör vagy téglalap alakúra is sütik, a lényeg, hogy jól felpúposodjon a tésztája. A tetejét porcukorral, tejszínnel és gyümölcsökkel szórják meg.
8. Franciaország
Olyan vékony a tésztája, mint a magyar palacsintának, viszont sokkal nagyobb serpenyőben sütik meg. Epres francia palacsintára vágysz? Mutatjuk a receptet.
9. Görögország
Vastag tésztájú palacsinta, amit ropogósra sütnek, és mézzel, fahéjjal, valamint joghurttal tálalják.
10. Magyarország
Ugye nem gondoljátok, hogy pont a magyar palacsinta maradt ki az amerikai válogatásából? Persze hogy nem! A legnagyobb eltérés talán az, hogy a mi palacsintáinkba kerül szódavíz.
Baconös, tejmentes, ínyenc, reform, sós, céklás… minden palacsintarecept egy helyen! |
11. Izland
Izlandi palacsinta sok porcukorral, kísértetiesen hasonlít a magyar változatra, ráadásul ebbe is kerül szóda, viszont ezt egy speciális serpenyőben készítik.
12. India
Többnyire reggelire fogyasztják ezt a lencsét, hagymát és csilit is tartalmazó palacsintát.
13. Japán
A palacsinta lényege, hogy csak a tészta hozzávalói állandóak: vagyis a liszt, a tojás és a káposzta. Innentől azonban már rajtad múlik, hogy mit kérsz még rá. Végül az egészet meggrillezik.
14. Korea
Akár egy kisebb pizza, de ez bizony egy mogyoróhagymás palacsinta. A hozzávalók között szerepel a szójaszósz, az ecet és a csili is. A hosszú listát itt találjátok.
15. Malajzia
Általában rizslisztből készül ez a hajtogatott palacsinta, amit édes földimogyoróval töltenek meg.
16. Mexikó
Nem meglepő, hogy pont olyan, mint az amerikai palacsinta, csakhogy ebbe kerül egy kis fahéj is.
17. Hollandia
Hatalmas serpenyőben készülő vastagabb tésztájú palacsinta, tetején gyümölcsökkel és persze porcukorral. Inkább hasonlít egy pitére, mint egy palacsintára. Persze csak küllemben. Kell hozzá tojás, tej, cukor, só, vanília, liszt, vaj és esetleg pici sütőpor.
18. Oroszország
Kicsi, de vastag tésztájú palacsinta, amit joghurttal és íróval fogyasztanak.
19. Skócia
Amerikai palacsinta 3.0 + banán.
20. Szomália
Egy szivacsos állagú tészta, amelynek térfogatát élesztővel növelik.
21. Dél-Afrika
Hajtogatott palacsinta, amibe mindenki azt tölt, amit szeretne. Fontos, hogy a palacsinta külső oldalát kicsit ropogósabbra sütik, és itt is szinte mindig kerül fahéj a tésztába.
22. Svédország
Nem pogácsa, hanem krumplis palacsinta. Hogy mi kell hozzá? 2 kis burgonya, 1/4 csésze tej, 1/3 csésze liszt, 2 tojás, 1-1/2 evőkanál tejszín, csipet só, bors, metélőhagyma és vaj a sütéshez.
23. Lengyelország
Amit mi felcsavarunk, vagy máshol háromszög alakot formáznak belőle, azt a lengyelek téglalapba hajtogatják.
24. Venezuela és Kolumbia
Kukoricalisztből készült palacsinta, olvasztott sajttal. Szükséged lesz hozzá: 3 pohár kukoricalisztre, 1/4 bögre masa harina keverékre, sóra, borsra és reszelt sajtra, valamint vajra a sütéshez.