nlc.hu
Gasztro

Szilvabefőtt nagyi módra

Szilvabefőtt, ahogy a nagyi csinálta

Szoktál befőzni? Ha nem, akkor itt az ideje kipróbálni, a nagyi receptjével biztos sikert aratsz a szilvabefőttel.

A szilva itt van a nyakunkon, érdemes gondolni a hideg-rideg télre, és alaposan feltankolni belőle, befőttnek eltenni, hogy a kamrából egy mozdulattal elővegyük a nyár ízeit a téli estéken. Ki tudná jobban, hogy kell befőzni a szilvát, mint a nagyi, aki minden nyáron ott állt a nagy fazék mellett, és szilvából, barackból, meggyből és körtéből befőttet – meg szörpöket – készített. Vannak hagyományok, amiket érdemes megtartani, ilyen a befőzés, most megmutatjuk a nagyi szilvabefőtt receptjét.

Előkészületek

A befőzéshez az egyik alapszabály, hogy tisztaság legyen. Nem lehet egy morzsa sem a konyhapultra borított konyharuhán, különben megágyazunk a gyors romlásnak a befőttben. Forró, mosószeres vízzel ki kell alaposan mosni, öblíteni a befőttesüvegeket, majd szájukkal lefelé szárítani őket. A befőzéshez használt eszközöknek is tisztának kell lennie, a nagyinak volt kifejezetten csak befőzéshez használt fakanala és merőkanala, hogy véletlenül se szennyezze be velük a befőtteket. A gyümölcsöket is érdemes többször átmosni, hogy tényleg tiszták legyen, a nagyi tippje az, hogy miután alaposan megmostuk, szitán szárítsuk meg.

A nagyi receptje – amely a legendás Horváth Ilona szakácskönyvön alapul – szerint a szilvabefőtt rummal készül, de persze ez elhagyható, hogy gyerekbarát befőttünk legyen. A gőzölés helyett a cukoroldatos technikát javasolja, aminek a lényege a forrázással való csírátlanítás.

Így készül a szilvabefőtt

Készíts szilvából befőttet! (Kép: Profimedia)

A cukoroldatos szilvabefőtt

A befőtt nem egy fogyókúrás dolog, persze készítenek ma már cukormenteset is belőle, de a nagyi szerint cukorral az igazi. A cukoroldattal kezdjük a befőzést: 1 liter vízhez adunk 30-40 dkg cukrot (attól függ, mennyire szeretjük édesen a befőttet), lassú tűzön felforraljuk, majd leszűrjük. Ki kell számolni, hogy a gyümölcs mennyiségéhez mérten mennyi cukoroldatra lesz szükségünk, ezt úgy tesszük meg, hogy egy üvegbe teszünk gyümölcsöt és annyi vízzel felengedjük, hogy ellepje, majd ezt a vízmennyiséget lemérjük, és felszorozzuk az üvegeink számával.

Amíg fő a cukoroldat, addig az üvegekbe elosztjuk a kimagozott szilvát, majd a forró oldatot a tetejére kanalazzuk, hogy épp csak ellepje a gyümölcsöket. Sajnos még nem vagyunk kész, ugyanis háromszor meg kell ismételni ezt a műveletet: a cukoroldatot visszaönteni az üvegekből a nagy fazékba, és újra felforralni, majd rákanalazni a gyümölcsökre.

Amikor már háromszor ezt megcsináltuk, egy késhegyni szalicilt teszünk mindegyik befőttre (felnőtt verzióban most jöhet rá a kupica rum is), szórunk rá fahéjat és beledobunk pár egész szegfűszeget, majd gyorsan celofánnal bekötjük az üvegek száját. Tényleg gyorsnak kell lenni, hogy ne hűljön el a szirup, mert akkor megette a fene az egészet. Ezek után mehetnek az üvegek a száraz dunsztba, ami a nagyinál azt jelenti, hogy mindegyik üveget újságpapírba csomagolja, egy ládába sorakoztatja és alaposan betakarja pokrócokkal, hogy minél tovább megtartsák a hőt. Ezzel az eljárással persze nemcsak szilvát, hanem meggyet, cseresznyét, ringlót és körtét is befőzhetünk, a család ízlése szerint.

Készíts ecetes szilvát!

Tegyél egy tálba 2 kg félig érett szilvát kimagozva. 4 dl vízben forralj fel 40 dkg cukrot, 1 dl borecetet, fahéjat és citromlevet, majd ezzel öntsd le a szilvákat. Kihűtve tedd üvegekbe a gyümölcsöt, a szirupot újra forrald fel, és öntsd rá a szilvákra az üvegekben. Húsok mellé tökéletes csemege lesz belőle.

Még több befőtt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top