Ha kakaós csigáról van szó, akkor mi, magyarok nem ismerünk tréfát: legyen puha, sok kakaóval és csak úgy omoljon szét a szánkban. Mert bizony a kakaós csiga egy magyar találmány, már több mint 100 éve velünk van, Pösch Mór, egy gödi cukrászmester készítette el először, ezzel vendégelte meg a barátait a 33. születésnapján. Az akkor még gödi tekerdének keresztelt kakaós csiga hatalmas sikert aratott, végül pedig bekerült a cukrászdák és pékségek ajánlatai közé. Most egy olyan kakaós csiga receptet mutatunk, ami mindig puha és nagyon könnyű elkészíteni. A mérce a 2,5 decis bögre, ami jóbarátunk a konyhában.
Nagyon puha, bögrés kakaós csiga
Hozzávalók a tésztához:
- 1 bögre zsíros tej
- 1 tasak szárított élesztő
- ¼ bögre meleg víz
- 3 evőkanál cukor
- 2 tojás
- ¼ bögre olvasztott vaj
- 4,5 bögre liszt
- ½ teáskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
- ½ bögre olvasztott vaj
- ¼ bögre cukor
- ¼ bögre kakaópor
- ½ teáskanál fahéj
Elkészítése:
A meleg tejhez hozzáadjuk az élesztőt és egy evőkanál cukrot, majd hagyjuk felfutni. A maradék 2 evőkanál cukrot habverővel fehéredésig verjük a tojásokkal és az olvasztott vajjal, ehhez adjuk hozzá a felfutott élesztős tejet. Alacsony fokozaton a dagasztókarral keverjük tovább, így mehet bele a liszt és só, majd hagyjuk dolgozni a gépet, amíg simává nem válik a tésztánk.
Egy lisztezett deszkára tesszük a tésztát és átgyúrjuk, majd kiolajozott tálban kelesztjük 1,5 órán át. Amíg kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket: először a kakaót, cukrot és fahéjat összekeverjük, ehhez adjuk hozzá az olvasztott vajat és simára keverjük. Ha megkelt a tésztánk, kinyújtjuk, lekenjük a töltelékkel és feltekerjük, majd felvágjuk nagyjából 3 centi széles darabokra. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a csigákat (pár centit hagyjunk közöttünk), lekenjük a tetejüket olvasztott vajjal, majd a 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük 25-30 perc alatt a kakaós csigát.
Tipp a puhaságért
A legpuhább kakaós csigáért a sütés felénél még meleg, cukros tejjel is meglocsoljuk a csigákat.