Elő a habszifonnal! Messze nem csak tejszínhab készíthető vele

Bodrogi Eszter | 2020. Augusztus 12.
Negyven éve a habszifonnal csak tejszínhab készült, esetleg szifonos fagyi, ezért amikor betört a piacra a flakonos tejszínhab, sokan le is selejtezték a szifont, ami manapság már kötelező kelléke egy modern éttermi konyhának.

Sok családnál rejtőzik a legfelső kamrapolc egyik sarkában egy retro habszifon, amit régen fillérekért lehetett megvásárolni, manapság viszont olyan drágák a modern társaik, hogy valóságos kincsnek számít a régi. Ha jó benne a tömítés, akkor csak habpatront kell hozzá vásárolni, és máris éttermi minőségű habokat, leveseket, vagy desszerteket készíthetünk vele.
 
A habszifonnal egyszerű tejszínhabnál sokkal jobb dolgok is készíthetők, csak pár alapszabályra kell odafigyelni, és tökéletesen feldobhatjuk a desszerteket, a reggeliket és a vacsorákat, sőt, akár koktélpartit is szervezhetünk.

Első, hogy mindig mindent át kell szűrni, és csak tökéletesen homogén alapanyag kerülhet a szifonba. Ha bármilyen apró gyümölcsmag, fűszernövény, vagy hasonló kerül bele, az eltömítheti a nyílást. Csak tökéletes tömítőgyűrűvel rendelkező, hibátlan szifont használjunk, a típusnak megfelelő patronnal. Soha ne töltsünk több folyadékot a szifonba a megengedettnél. Miután becsavartuk a patront, rázzuk fel, majd közvetlen használat előtt is rázzuk fel újra. A kész habokat hűtőben általában 2-3 napig eltarthatjuk.
Visszaváltható habpatront már ne keressünk, pár éve megszűnt ez a termék, úgyhogy az üres patronokat vagy vissza tudjuk vinni a vásárlás helyére, vagy kénytelenek vagyunk kidobni.

Gyermekkorunk kedvence öt perc alatt elkészül (a szerző fotója)

Retro, citromos joghurthab

Emlékeztek még a citromos joghurthabra? Pillanatok alatt elkészíthető otthon is. Bár az eredeti sárga színű volt valamilyen ételfestéktől, most ettől megkímélhetjük magunkat.
 
Hozzávalók:

A citrom levét a reszelt citromhéjjal és a vízzel mikróban összeforraljuk egy kis tálkában. Teljesen lehűtjük, majd sűrű szűrőn a joghurtba öntjük. Teljesen simára keverjük porcukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt. Szűrőn, tölcsér segítségével a szifonba töltjük. Két patront tekerünk bele, alaposan felrázzuk, majd pár órára a hűtőbe tesszük fogyasztás előtt. Tálalásnál reszelhetünk a tetejére bármilyen citrust.

Körözöttben is lehet újat mutatni (A szerző fotója)

Körözötthab

Első pillanatban talán furcsán hangzik, de nem csak finom, hanem nagyon látványos is! Tölthetünk vele sonka-, vagy sajttekercset, paprikát, vagy koktélparadicsomot, de készíthetünk belőle pohárkrémet is. Ehhez egy pohár aljára szórjunk apró pirítós kockákat, majd nyomjuk rá a körözött habot. Ha gyors, apró falatkára vágyunk, akkor pedig egyszerűen nyomjuk pár sós kekszre,  szórjuk meg snidlinggel és pirospaprikával.

Hozzávalók:

A hagymát vagy nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük, majd a tejszínhez keverjük, és fél órát állni hagyjuk benne. Leszűrjük, és a felfogott tejszínt elkeverjük a többi hozzávalóval. Bár a juhtúró sós, kóstoljuk meg, hátha utána kell sózni.  A masszát szűrőn keresztül a szifonba töltjük, és két patront is belecsavarunk. Használat előtt felrázzuk. Kinyomás után azonnal tálaljuk.

Krumplipüréhab

Egy rozé kacsamell mellé, vagy akár egy szelet ropogósra sütött szalonnával elképesztően finom a tökéletes krumplipüré! De talán (tényleg csak talán), ebben a hőségben nem mindenkinek esik jól a viszonylag nehéz, vajas krumplipüré, és valami jóval könnyebbre vágyik. Nekik tökéletes választás a krumplipüréhab, szakszóval krumpli-espuma.

Hozzávalók:

A krumplit vágjuk apró kockákra, és 20 perc alatt főzzük nagyon puhára. A félretett főzővízzel együtt tegyük turmixba, és nagyon alaposan pépesítsük. Adjuk hozzá a tejszínt, majd az olívaolajat is, végül sózzuk. A masszát szűrőn keresztül, még forrón töltsük a szifonba, és tekerjünk bele egy patront. Azonnal használjuk fel.

És szódásszifon van otthon?

Exit mobile version