A házi készítésű vagy bolti dobozos fagyi tárolásának gyakorlatilag egyetlenegy, alapvető titka van: az állandó hőmérséklet fenntartása a fagyasztóban. A fagylalt ugyanis még a kisebb hőingadozás hatására is elkezd kiolvadni, majd amikor újra megfagy, szemcsés textúra alakul ki. Ez az oka, hogy elveszíti stabil, de krémes állagát és amikor belenyúlnál a fagyáskanállal, azt tapasztalod, hogy gyakorlatilag kőkemény. A következő egyszerű módszerekkel azonban ez kivédhető:
- A hőingadozás mindig a fagyasztó vagy mélyhűtő ajtajánál a legnagyobb, ezért a fagylaltos dobozokat ettől minél távolabb, a leghátsó traktusban helyezd el!
- A házi készítésű fagylaltokat mindig légmentesen záródó, laposabb fagyasztó dobozokban tárold!
- A bolti dobozos fagyikat általában úgy csomagolják, hogy a tető alatt még egy műanyag fólia is fedi a fagylaltot. Ezt kicsomagoláskor lehetőleg óvatosan válaszd le és ne dobd ki, hanem mindig hajtogasd vissza, mielőtt lezárnád a dobozt, ugyanis arra való, hogy megakadályozza a jégkristályok képződését. Ha házi készítésű fagyit csomagolsz el, érdemes azt is lefedni egy hasonló réteggel, amit akár például egy mélyhűtő tasakból is kivághatsz.
- A fagyasztót soha ne tartsd nyitva a kelleténél tovább! Döntsd el előre, hogy mit szeretnél belőle kivenni és miután kinyitottad az ajtót, a lehető leggyorsabban kapd is ki!
- A fagyis dobozt csak a lehető legrövidebb időre vedd ki a fagyasztóból, míg kiszeded belőle az elfogyasztani kívánt adagot, majd azonnal tedd is vissza!
- Abban az esetben, ha fagylalt valami miatt félig kiolvadt, ne tedd vissza rögtön a fagyasztóba! Hagyd inkább teljesen felpuhulni, majd keverd fel és ezek után fagyaszd le újra!