Különleges ízvilágú, kiadós édesség receptjét osztotta meg a Régiségeknek – Idősnek lenni jó! blog.
Ez a bögrés, gluténmentes finomság azok kedvence lehet, akik nem riadnak vissza a szokatlan hozzávalóktól, és szívesen kísérleteznek új alapanyagokkal, ízekkel. A szerző unokái imádják.
Ebből a mennyiségből legalább 40 sütemény lesz, de a kész massza felét le lehet fagyasztani, és később felhasználni.
Hozzávalók
(1 bögre = 2,5 deciliter)
- 1,5 bögre sima liszt (gluténmentes változatban ugyanannyi gluténmentes liszt, plusz egynegyed kávékanál xantángumi, amitől jobban összeáll)
- 1 kávéskanál sütőpor
- fél kávéskanál étkezési szódabikarbóna
- 1 kávéskanál kóser só
- 20 dkg sótlan, szobahőmérsékletű vaj
- 1 bögre kristálycukor
- fél bögre barna cukor
- 2 tojás
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 1 bögre müzlikeverék (zabhely – ebből van gluténmentes is –, diófélék, tökmag, napraforgómag tetszés szerinti arányban)
- fél bögre durvára összetört kis sós perec vagy más sós keksz
- 1 bögre félédes csokoládé csipsz vagy egy kis tábla keserű csokoládé apróra vágva
- fél bögre aprított pekándió vagy más dióféle (ha diófélét nem teszünk bele, akkor használjunk több gabonafélét vagy csokit)
- fahéj vagy kardamom ízesítésnek
A gluténmentes müzlis keksz elkészítését elolvashatod a Régiségeknek blogon.