Az uborka egy roppant hálás alapanyag, hál’ Istennek megsütni sem kell, csak felvágni vagy lereszelni, összekeverni ezzel-azzal, majd megbolondítani valami gusztusos öntettel és máris kész a saláta. A klasszikus, magyar uborkasalátáról már volt szó korábban, most pedig jöhetnek a különböző izgalmas variációk uborka témára.
A leghíresebb uborkasaláta persze a tzatziki, ami egy görög, joghurtos változat és körülbelül ugyanannyira bonyolult elkészíteni, mint a mi uborkasalátánkat, vagyis semennyire, viszont egészen más a karaktere. Bónuszként gyros fűszerkeverék receptet is mutatunk hozzá, amit elég a felvágott csirkemellre szórni majd pillanatok alatt megsütni és már kész is a finom és egészséges ebéd.
A görögök nemcsak joghurttal szeretik az uborkát, hanem anélkül is, úgyhogy természetesen az eredeti görög saláta receptjét is megmutatjuk, majd jön az angolszász uborkasaláta, amibe kaprot és lila hagymát szoktak keverni. Végül pedig, mivel dinnyeszezon is van, következzék egy édes-sós, dinnyés-fetás uborkasaláta.
Alapvetően bármelyik salátát el lehet készíteni bármilyen uborkából, arra vigyázzunk csak, hogy amíg a kígyóuborkát nem muszáj meghámozni (persze nem is tilos), addig a salátauborkának és a konzervuborkának – amit onnan ismerünk meg, hogy abból készítjük a kovászos uborkát – mindenképpen el kell távolítani a héját.
Éppen ezért a mennyiségeket nyugodtan kezeljétek rugalmasan, nem olyan nagy baj, ha elcsúsznak kicsit az arányok, a végén mindenféleképpen finom lesz.
Tzatziki
Ez a görög, joghurtos szószos uborkasaláta. Hagyományosan görög joghurttal készítik, amit vagy sikerül beszerezni, vagy nem, ha az utóbbi eset áll fenn, akkor otthon is nagyon egyszerűen elkészíthetjük. Az eljárás a következő: egy tálat kibélelünk egy tiszta konyharuhával, beleöntjük a joghurtot (másfélszer annyit, mint amennyit a recept ír), majd összefogjuk a konyharuha sarkait és felakasztjuk kicsepegni. Fél óra múlva kész is a görög joghurt.
Hozzávalók
- 2 db kígyóuborka (vagy ennek megfelelő mennyiségű, másféle uborka)
- 2 dl görög joghurt, vagy 3 dl sima, lecsöpögtetve
- fél gerezd fokhagyma
- só, bors
- fél csokor friss, fiatal kapor
- olívaolaj
Elkészítés
- Az uborkát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, besózzuk és félre tesszük.
- Közben elkészítjük az öntetet. Ha nem görög joghurtot vettünk, akkor konyharuhában lecsepegtetjük. A görög(ösített) joghurtba belekeverjük az apróra vágott kaprot, fokhagymát és borsot, végül a kinyomkodott uborkát is.
- Meglocsoljuk olívaolajjal, és már kész is a tzatziki.
Hozzá gyros húst kínálhatunk.
Gyros
Tulajdonképpen egy fűszeres húsról beszélünk, amit zöldségekkel és joghurtos mártással szokás fogyasztani, lepénybe tekerve, de a gyros hús tzatzikivel és sült krumplival is nagyon finom.
Hozzávalók
- 1 csirkemell
- fűszerek: 1-1 teáskanál só, oregánó, kakukkfű, fokhagymagranulátum, római kömény és pirospaprika, fél teáskanál bors
- pár ek. olívaolaj a pácoláshoz
- pár ek. étolaj a sütéshez
Elkészítés
- A csirkemellet csíkokra vágjuk, a fenti fűszereket összekeverjük, majd ebből 2 evőkanállal megszórjuk a húst, meglocsoljuk olívaolajjal, jól összekeverjük és betesszük legalább fél órára a hűtőbe.
- Amikor letelt az idő, egy serpenyőben kisütjük a húsokat, egyszerre mindig csak egy keveset, hogy süljenek, ne párolódjanak.
Görög saláta
Először is szögezzük le: a görög salátában nincsenek salátalevelek, van viszont minden más földi jó, a következőképpen:
Hozzávalók
- 1 db kígyóuborka
- 4 db paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 10 dkg feta kockára vágva
- 1 marék olajbogyó
Az öntethez
- fél tk. oregánó
- fél tk. kakukkfű
- 4 ek. olívaolaj
- 1 ek. citromlé
Elkészítés
- Az öntet hozzávalóit összekeverjük, félretesszük.
- Az uborkát, a paradicsomot és a fetát kockákra vágjuk, a lila hagymát csíkokra, az olajbogyót meg csak úgy beleszórjuk és óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön a feta. Rálocsoljuk az öntetet és betesszük a hűtőbe érni. Fél óra múlva már fogyaszthatjuk is.
Hagymás uborkasaláta
Ez angolszász országokban klasszikusnak számító uborkasaláta főleg húsok mellé finom, de hát melyik uborkasaláta nem?
Hozzávalók
- 2 db kígyóuborka
- 2 tk. só
- 1 fej lilahagyma
- 1,5 dl görög joghurt
- 1 ek. fehérborecet
- fél csomag kapor
Elkészítés
- Az uborkát legyaluljuk vagy késsel vékonyra szeleteljük. Megsózzuk, félre tesszük.
- A lila hagymát csíkokra vágjuk, a kaprot apróra és belekeverjük a joghurtba a fehérborecettel együtt. Kicsavarjuk az uborkát, összekeverjük az öntettel, hagyjuk kicsit érni és már készen is vagyunk.
Dinnyés uborkasaláta fetával
Nagyon frissítő saláta, ami a nyári melegben önállóan is megállja a helyét, de természetesen grillezett húsok mellé a nyerő választás.
Hozzávalók
- 2 kígyóuborka
- 1 nagy szelet dinnye kimagozva
- 20 dkg feta
- 1 lime (vagy fél citrom leve)
- mentalevelek
Elkészítés
Semmi ördöngösség: az uborkát, a dinnyét és a fetát feldaraboljuk, összekeverjük, megszórjuk a mentalevelekkel majd rácsorgatjuk a lime levét. Mint a salátákat általában, ezt is érdemes érni hagyni egy kicsit.
Természetesen akkor is jó döntést hozunk, ha az uborkából nem salátát készítünk, hanem mártogatóst: különböző ízesített tejfölökkel, sajtszósszal vagy akár hummusba mártogatva is nagyon finom eledel.
Grill ételek uborkasalátához
Ez a legegyszerűbb és legfinomabb grillpác a világon
Készítsd el otthon a világ legegyszerűbb és legfinomabb grillfűszerét