Hideg sajttortát gyártani határozottan hálás feladat: kevés munka, nagy siker, és bár egy pillanatig sem izzadtunk a sütéstől felforrósodott konyhában, mégiscsak megvan az a jó érzésünk, hogy sütit tettünk az asztalra. Ráadásul olyat, ami friss, kellemes, őrületesen finom, és hogy teljes legyen az illúzió, még gyümölcs is van rajta, ezért nyilván egészséges is, muhaha. A krémben lakó, gigantikus mennyiségű csokiról most nem beszélünk.
Persze, simán előfordulhat, hogy nincs is a krémben csoki, sőt, még az is lehet, hogy tejszín sincs:
ahogy általában az összes sütés nélküli édességnek, úgy a sajttortáknak a receptje is halált megvető bátorsággal módosítható, így némiképp diétabaráttá tehető.
A hideg sajttorták alapja általában valamiféle zsiradékkal formálhatóvá tett kekszmorzsa, tehát nyugodtan választhatunk teljes kiőrlésű, cukormentes, gluténmentes vagy akármilyen spéci kekszet. Persze az sem baj, ha Oreo-ból készül, ha ahhoz van kedvünk éppen. Ebben az esetben a krémet kaparjuk le a kekszről és mentsük át a sajtkrémbe, receptet is adunk hozzá kisvártatva.
A sajtkrém zsírtartalma viszonylag makacs dolog, de használhatunk light mascarponét (ugyanolyan finom lesz), tejszín helyett pedig használhatunk görög joghurtot. A cukrot is simán kispórolhatjuk belőle, vagyis helyettesíthetjük édesítőszerrel.
Ebből is látszik, hogy hideg sajttortát készíteni jutalomjáték, megenni meg különösen az. Három receptet is hoztam, egy fehér csokis-áfonyásat, amit muffin formában készítettünk és egy perc alatt befaltuk az egészet, egy joghurtos krémmel készült sajttortát, a tetején gyümölcsös glazúrral, és egy oreósat. A hozzávalókat, a fentiek szellemében, bátran módosíthatjátok, formálhatjátok a saját igényeitek szerint.
Áfonyás muffin-sajttorta
Ha hideg, hűtőből kivett hozzávalókkal dolgozunk, még sokkal jobb lesz a helyzet, mert fél óra alatt készre dermed a krém.
Hozzávalók
- 20 dkg keksz (amilyet szeretünk)
- 8 dkg hideg vaj
- 20 dkg fehér csoki
- 50 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 2 ek. cukor
- 2 ek. zselatinpor (Expressz Zselatin fix)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 20 dkg áfonya (vagy más bogyós gyümölcs)
- 2 ek. cukor
Elkészítés
- Betesszük egy kutterbe a kekszet és a hideg vajat és addig pörgetjük, amíg morzsás nem lesz.
- Egy muffinforma mélyedéseibe papír kapszlikat teszünk, ezekbe igazságosan elosztjuk a kekszmorzsát majd egy pohár talpával lenyomkodjuk. Mindegyikre szórunk pár szem gyümölcsöt is.
- Most egy habverő táljába beletesszük a jéghideg tejszínt, felverjük. Beleforgatjuk a mascarponét, közben mikróban felolvasztjuk a fehér csokit, simára keverjük, hagyjuk kicsit kihűlni.
- Belekeverjük a krémbe a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az olvasztott csokit és beleszórjuk a zselatinport is. Rákanalazzuk a kekszes alapra, majd néhányszor jól odacsapkodjuk a pulthoz, hogy elterüljön.
- A maradék áfonyát egy kis lábasban felfőzzük a cukorral, szitán áttörjük, majd rákanalazzuk a sajttortákra és egy kiskanál hegyével elfirkáljuk a sajtkrém tetején. Betesszük a hűtőbe, és amikor megszilárdult, fogyaszthatjuk.
Egyszerű sajttorta gyümölcsös glazúrral
Ez egy alap sajttorta recept, aminek az egyetlen különlegessége a tetején pompázó gyümölcsös bevonat. Ha nagyon laza vagy, ezt is simán elhagyhatod, a vaníliát viszont még véletlenül sem!
Hozzávalók
- 20 dkg keksz
- 8 dkg vaj
- 50 dkg mascarpone
- 12 dkg cukor
- 2 dl habtejszín vagy görög joghurt
- 2 ek. porzselatin
- 2 ek. vaníliakivonat vagy 1 cs. vaníliáscukor vagy fél rúd vanília magja kikaparva
A glazúrhoz
- 25 dkg eper, málna vagy más bogyós gyümölcs (fagyasztott is lehet, sőt!)
- 3 ek. cukor
- 2 ek. porzselatin
Elkészítés
- A kekszes alaphoz a kekszet és a vajat beletesszük egy kutterbe és addig pörgetjük, amíg morzsás nem lesz, majd jól belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába.
- A krémhez kikeverjük a mascarponét a cukorral és a vaníliával, majd belekeverjük a habbá vert tejszínt vagy a görög joghurtot. Végül kevergetés mellett beleszórjuk a zselatint is. Ezt a krémet rásimítjuk a tortalapra. Betesszük a hűtőbe.
- A gyümölcsöt felforraljuk a cukorral, majd szitán áttörjük, így magtalanítjuk. Kihűtjük, belekeverjük a zselatint majd ráöntjük a tortára. Nem spatulával egyengetjük el, hanem megfogjuk a tortát és úgy forgatjuk, hogy mindenhová csorogjon a mázból. Hűtőbe tesszük, amikor kidermedt, ehetjük.
Oreo-s sajttorta
Az Oreo keksz magában is elég népszerű, de ha már táblás csokit is készítenek belőle, mi se maradjunk ki a jóból és használjuk süti alapanyagul!
Hozzávalók
- 25 db Oreo
- 8 dkg vaj
- 50 dkg mascarpone
- 5 dkg cukor
- 2 dl görög joghurt
- 1 ek. vaníliakivonat
Elkészítés
- Először szétszedünk 18 db kekszet (a többiből díszítés lesz) és egy kenőkéssel leszedjük róluk a krémet. A kekszet a vajjal kutterbe tesszük és összedolgozzuk, majd betömködjük egy tortaforma aljába.
- A kekszekről leszedett krémet habverővel összekeverjük először a joghurttal, majd a cukorral, végül beleforgatjuk a mascarponéba. Belekeverjük a többi hozzávalót is és rásimítjuk a kekszes alapra.
- A maradék kekszet elfelezhetjük vagy darabokra törhetjük, majd kidíszítjük vele a tortát. Jól lehűtjük és kész is vagyunk.