nlc.hu
Gasztro

Mozzarellás szendvics uzsonnára

Így dobd fel az egyszerű szendvicset mozzarellával, amikor nincs sok idő az uzsonnacsomagolásra

Sokszor rohanunk, se rendesen reggelizni, se rendes uzsonnát csomagolni nincs időnk. Legalábbis azt hisszük, pedig egy egészséges, tápláló tízórait pár perc alatt meg lehet csinálni, még akkor is, ha kimarad a reggeli.

Apának előbb kell beérnie félórával a szokásosnál, a kisebbik gyereknek reggel jut eszébe, hogy hurkapálcát kell vinni, a nagyobbik nem találja a tornazsákját, pedig már rég indulni kellett volna, és még az uzsonna sincs kész. Ismerős?

Rántotta és mozzarella. 4 perc alatt kész (A szerző fotója)

Rántotta és mozzarella. 4 perc alatt kész (A szerző fotója)

Alighanem minden családban rendszeresen megtörténik valami hasonló. Szerencsés esetben az iskola pont egy szuper kis pékség mellett található, ahol a gyerekek tudnak venni maguknak valami finomat, de sajnos ez nem mindig van így. A helyzet leginkább akkor nagy gond, ha a nagy rohanásban a reggeli is kimaradt, és nincs esély egészséges tízóraira.
Ilyenkor nincs más megoldás, mint a nagyon gyors szendvics uzsonnára.  Most olyanokat mutatunk, amit alig több idő elkészíteni a sima párizsisnál, mégis jól lehet vele lakni.

Rántottás, mozzarellás

Nem éppen a rántotta szokott eszébe jutni az embereknek, ha nagyon gyors reggeliről van szó, de az az igazság, hogy valószínűleg még soha senki nem mérte le, hogy milyen gyorsan elkészül. Miközben a tojásokat felverjük, már forrósodhat is a serpenyő az olajjal majd egy perc alatt el is készül benne a tojás. Süssük át alaposan, nem biztos, hogy még reggel elfogy. A forró rántottát osszuk el a zsemlékben és mindegyik tetejére tegyünk egy vastagabb szelet mozzarellát. Ha azonnal alufóliába csomagoljuk, pont annyira lágyul meg a sajt, ami nagyon kellemessé teszi.

Mozzarellakrém pillanatok alatt

Elég ritkán készül krém a mozzarellából pedig nagyon finom uzsonnára. Nem kell hozzá semmi más, csak egy késes aprító. Ebbe dobjuk a pár nagyobb darabra összevágott mozzarellát, egy-két evőkanál tejfölt, gépsonkát vagy párizsit, esetleg snidliget, majd vágjuk apróra, és kanalazzuk a zsemlébe.
Ugyanez a tejföllel apróra vágott mozzarella nagyon jól működik csemegekukoricával, főtt tojással és konzerv gombával is, sőt, ezek mindegyikre remek melegszendvics alap, ha maradna belőle estére.
Ha egy félbevágott kifli belét kikaparjuk, az üreget pedig megtöltjük ezzel a krémmel, majd az összeillesztett kiflit alufóliába tekerve 200 fokos sütőben 15 percig sütjük, akkor kész is az egyik legfinomabb gyors vacsora.
 

Melegen és hidegen is finom a rántottás szendvics mozzarellával (A szerző fotója)

Melegen és hidegen is finom a rántottás szendvics mozzarellával (A szerző fotója)

Miért jó választás a mozzarella?

Szinte mindenki szereti, még a gyerekek is, mert nem túl karakteres, nincs átható illata, csak puha, finom sajt. Éppen ezért nagyon könnyű bármi olyannal kombinálni, amit kedvelünk. Illik hozzá mindegyik zöldség, az összes felvágott, de nagyon kellemessé tud tenni egy erősen fűszeres szendvicset is, éppen ezért a legjobban pont a mozzarella illik a csilis, füstölthúsos, esetleg indiai ízvilágú szendvicsekbe is.
Nagyon jól olvad, ezért melegszendvicsekben, vagy pizzán nincs is jobb választás.
19 gramm fehérje, és csak 1 gramm szénhidrát található tíz dekában, így szuper táplálék fejlődésben lévő gyerekeknek, vagy szénhidrátdiétát követőknek is.

Ötletek uzsonnára,  tízóraira

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top