Heteken át napi másfél zacskó medvecukrot evett egy 54 éves massachusettsi építőmunkás, akinek végül nem bírta a szíve, és a férfi belehalt a túlzott édességevésbe.
„Ha csak kevés medvecukrot eszik az ember, kicsivel az is megemelheti a vérnyomását” – mondta Neel Butala, a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusa, aki a New England Journal of Medicine friss számában bemutatta az esetet.
A gondot a medvecukorban, valamint más ételekben és étrend-kiegészítőkben az édesgyökérből kivont glicirrizin okozza. Hatására veszélyesen csökken a kálium szintje, más ásványok és eletrolitek egyensúlya is felborul.
Ha valaki két héten át csak napi 56 gramm medvecukrot eszik, az is szívproblémákat okozhat, különösen 40 év fölött – figyelmeztet az amerikai gyógyszerhatóság (FDA).
„Nem csak a medvecukorról van szó, lehet édesgyökértea, gumicukor, egy csomó vény nélkül kapható dolog. Még néhány sörben, például egyes belga sörökben is benne van ez az összetevő” – magyarázta Robert Eckel, a Coloradói Egyetem kardiológusa, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke. Ő nem vett részt a massachusettsi férfi gyógyításában.
Az 54 éves férfi esete nem mindennapi: tavaly bekövetkezett halála előtt néhány héttel váltott kedvelt zacskós édessége, a Twizzlers piros, gyümölcsízű változatáról fekete medvecukorízűre. Egy gyorsétteremben, ebéd közben esett össze.
Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy szervezetében vészesen kevés volt a kálium, ami szívritmuszavart és más problémákat okozott. Újraélesztése sikeres volt, másnap azonban meghalt.
Az FDA 3,1 százalékban határozza meg a glicirrizin megengedett arányát egy-egy élelmiszer összetevői között, de sok édesség nem tünteti fel, mennyit tartalmaz a veszélyes ízesítőből – mondta Butala.
A népszerű Twizzlerst is gyártó Hershey cég szóvivője, Jeff Beckman az esetre reagálva e-mailjében írta, minden termékük fogyasztása biztonságos, „az FDA előírásainak maradéktalan betartásával készült”, és mint minden étel, az édességek is mértékkel fogyasztandók.