Az édesburgonya, vagy más néven batáta csak néhány éve hódít Magyarországon, ez a viszonylag rövid idő azonban éppen elég volt arra, hogy itthon is meghonosodjon, és nem ok nélkül. Mondjuk, olcsóbb ettől sem lett, a helyben termelt és szezonban vásárolt batáta ára is 800 forint körül van kilónként, cserébe viszont finom, egészséges és változatosan elkészíthető.
Ezt a változatosságot úgy kell érteni, hogy az édesburgonya nagyjából mindenre jó, amire a krumpli, ami szintén a sokoldalúság szinonimája, ám a batáta még annál is jobb, mert saját jogon is van íze, méghozzá – szürpríz – édes, tehát különböző édességeknek is remek alapanyaga lehet.
Ez az íz pedig leginkább a sütőtökére emlékeztet, ami a kezdő és gyanútlan batátavásárlókat arra csábítja, hogy úgy használják, mint a sütőtököt. Ez azonban téves út és viszonylag kevés értelme is van, mivel ha sütőtököt akarunk enni, akkor jobb, ha sütőtököt veszünk, pont harmadannyiért. Az édesburgonya viszont ötvözi a krumpli és a sütőtök előnyeit: nem fő szét, a keményítőtartalma megfelelő állagot biztosít, nincs leve, viszont édes. Mondjuk a glikémiás indexe a sütőtökére jobban hasonlít, főleg akkor szökik az egekbe, ha sütjük és nem főzzük, de ezt beszélje meg mindenki a dietetikusával.
Az édesburgonya-krémelvesen, és a sütőben, más zöldségekkel együtt megsütött batátán már rég túl vagyunk, és habár ezek is finomak, azért van új a nap alatt. Ezek közül is idén a legmenőbb a tepsis édesburgonya, ami egy fűszeres édesség, a tetején sült mályvacukorral, az édesburgonya kumpir, ami pofon egyszerű, viszont egy teljes étkezést ad ki, és álljon itt egy örökzöld klasszikus is, a fűszeres sült édesburgonya.
Mályvacukros édesbugonyapüré
Nem egy bonyolult édesség, sőt, még annál is egyszerűbb, de olyan csodálatosan buján meredezik a tetején a karamellizált mályvacukor, hogy senki sem tud ellenállni neki.
Hozzávalók
- 2 nagyobb édesburgonya
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg (barna)cukor
- fél narancs leve
- 1 csipet fahéj
- mini (vagy nagy) mályvacukor, amennyi ráfér a tetejére
Elkészítés
- A batátát meghámozzuk, feldaraboljuk és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni, természetesen fedő alatt. Kb. negyedóra kell neki, addig meg is puhul.
- Felmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Az édesburgonyát leszűrjük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint és krumplinyomóval összetörjük. Belekeverjük a cukrot, a narancslevet és a fahéjat is, majd egy kivajazott-zsemlemorzsázott tálba terítjük.
- A tetejére rászórjuk a mályvacukrot, hogy mindenhová jusson, majd betoljuk a sütőbe 25-30 percre. Akkor jó, amikor a mályvacukor a tetején gusztusos aranybarnává változik.
Édesburgonya kumpir
A kumpir egy török eredetű street food, aminek a lényege, hogy egészben sült krumplit – vagy esetünkben batátát – töltenek meg mindenféle földi jóval. Ennek megfelelően legalább annyira variálható, mint a pizza, sőt azt teszünk rá, amit akarunk, vagy ami éppen van a hűtőben, akár a tegnapi bolognai szósz maradékát is. Azért egy mintareceptet mégiscsak adunk, a miheztartás végett.
Hozzávalók
- 4 db közepes édesburgonya
- olívaolaj a kenéshez
- só
- kuszkusz
- vastag húsú paprika
- kukorica
- lila káposzta
- lila hagyma
- joghurt
- petrezselyem
- fokhagyma
- feta stb, ami még van otthon éppen.
Elkészítés
- A batátákat megmossuk, megtöröljük, mindegyiket egy-egy darab alufóliára tesszük, majd bekenjük olívaolajjal, megsózzuk, villával megszurkáljuk és becsomagoljuk az alufóliába. Beküldjük a 180 fokos sütőbe 40-50 percre.
- Ha kuszkusszal készítjük, akkor a kuszkuszt egy tálba tesszük és leöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, lefedjük és hagyjuk, hogy felszívja a vizet. A többi belevalót is előkészítjük, megtisztítjuk, apróra vágjuk.
- Elkészítjük a joghurtos öntetet: a joghurtba belekeverjük a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk.
- Amikor megsült a batáta, kibontjuk az alufóliából, kicsit várunk, hogy meg ne égessük magunkat. Hosszában végig metsszük a közepéig, alul maradjon egyben. Szétnyitjuk, majd egy villával, kaparó mozdulatokkal fellazítjuk az édesburgonyát. Sózzuk, beletesszük, amit bele szántunk. A tetejére fűszeres joghurtot kanalazunk és már fogyaszthatjuk is.
Édes-fűszeres édesburgonya hasáb
A bő, forró olajban sütés helyett készítsük most a sütőben! Egészségesebb is lesz, és egy csomó kalóriát megspórolunk.
Hozzávalók
- 2 nagyobb édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál vöröshagymapor
- 1 teáskanál oregano
- késhegynyi csilipor
- 1 evőkanál (barna)cukor
- só
Elkészítés
- Hámozzuk meg az édesburgonyát és vágjuk vékony hasábokra. Szárítsuk meg egy konyharuhával, majd tegyük egy zacskóba, tegyük hozzá a keményítőt, fogjuk be a zacskó száját és rázzuk jól össze, hogy a keményítő mindenhol bevonja az édesburgonyát.
- Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokosra.
- Egy kis tálban keverjük össze a fűszereket és szintén szórjuk a zacskóba, rázzuk össze azzal is.
- Terítsünk egy sütőlemezre sütőpapírt, tegyük rá a fűszeres édesburgonyát, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Spricceljük meg olívaolajjal, (akár össze is keverhetjük a kezünkkel még egyszer, csak akkor ismét rendezzük el a tepsin), majd toljuk be a sütőbe.
- Elvileg 15 perc alatt készre sül, addig készítsünk hozzá valami mártogatóst!