Nem kell leragadni a paprikás krumplinál, el lehet rugaszkodni a hagyományos magyar konyhától és kicsit kreatívabban állni a krumplihoz. Bár most a fogyókúrák világában élünk, ami miatt mostoha sorsa lett a krumplinak, valójában jót tesz az egészségünknek, ha az étrendünkben tartjuk.
A krumpli jótékony hatásai
A banán él a köztudatban, mint fő káliumforrás, pedig a krumpliban kétszer annyi kálium található. Mellette pedig sok fehérjét, rostot, vasat, magnéziumot, mangánt és C-vitamint is tartalmaz. Ráadásul B6-vitamin tartalmának köszönhetően természetes nyugtatószer.
Rakott krumpli zöldségesen
A nálunk jól ismert rakott krumplit elkészítheted egy fokkal egészségesebb változatban is, a következő variáció például tele van zöldségekkel.
Hozzávalók:
- 2 db nagy krumpli
- 2 cukkini
- 1/2 sütőtök
- 1 kápia paprika
- 1 vöröshagyma
- 2 szál kolbász
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 425 gramm darabolt paradicsom konzerv
- só, bors
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Amíg melegszik, addig egymásra rétegezzük a feldarabolt zöldségeket, kolbászt egy magas falú sütőedényben, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, nyakon öntjük a darabolt paradicsommal és mehet a sütőbe egy órára.
Tudtad?
A krumpli poliszacharidokat, azaz nagy molekulájú szénhidrátokat tartalmaz, melyek akár még segíthetik is a fogyást.
Sajtos krumplitorta
Ki mondta, hogy a tortaformát nem lehet főétel készítésére is használni? Itt a remek példa: süssünk krumplitortát!
Hozzávalók:
- 5 db közepes krumpli
- 2 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 gramm reszelt parmezán
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- 240 ml tejszín
- 300 gramm reszelt cheddar sajt
- 300 gramm reszelt füstölt sajt
- 9 szelet sonka
Hozzávalók:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Vékonyan felszeleteljük hosszában a krumplit, és a harmadát egy 33 centis tortaforma – vagy sütőbe rakható serpenyő – aljában körben elrendezzük. A reszelt cheddar sajt, füstölt sajt és a sonka harmadát rászórjuk. Jöhet a következő réteg krumpli rá, majd megismételjük a rétegeket, úgy, hogy a tetejére jusson a kétféle sajtból. Letakarjuk alufóliával, és így toljuk be a sütőbe 40 percre. Az idő lejártával feltekerjük a sütőt 200 fokra, kivesszük a félig kész tortaformát és nyakon öntjük a tejszín, parmezán, só, bors, liszt és fokhagyma keverékével. Tovább sütjük 10-15 percig az alufólia nélkül, és már tálalhatjuk is.
Tipp
A teljes ízélmény érdekében tálald friss petrezselyemmel megszórva.
Vegetáriánus krumplicurry
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 teáskanál curry fűszerkeverék
- 1,5 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál cayenne bors
- 2 teáskanál fűszerkömény
- 2 teáskanál gyömbér
- ½ teáskanál fekete bors
- 1 kg krumpli
- 425 gramm konzerv csicseriborsó
- 240 ml zöldségalaplé
- 1 evőkanál citromlé
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 400 ml kókusztej
- főtt rizs
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőt felhevítünk közepes lángon az olajjal, beledobjuk a darabolt hagymát, és üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, két percig pirítjuk együtt a hagymával, majd mehet hozzá a felkockázott krumpli és a lecsepegtetett csicseriborsó. Alapos keverés után máris beleöntjük a kókusztejet, zöldségalaplét, citromlét, felvesszük a lángot alatta, megvárjuk, míg felforr, majd közepes lángon főzzük további 15-20 percig. Akkor van kész, ha a krumplit könnyedén össze tudjuk nyomni egy villával. Főtt rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk, a tetejére friss koriandert szórunk.
Forrás: Rakott krumpli zöldségesen; Sajtos krumplitorta; Vegetáriánus krumplicurry