nlc.hu
Gasztro

Rakott káposzta

Nagyikonyha: így készül a legfinomabb rakott káposzta

Mi másra vágynánk így ősszel, mint egy jó szaftos rakott káposztára?

Habár ilyenkor szeptember végén, október elején még bőven kapni a piacon friss zöldségeket és gyümölcsöket, az alapanyagok közé már bekacsint a savanyúkáposzta is, sőt, valójában alig vártuk. A savanyú káposzta tele van élelmi rosttal és C-vitaminnal, ráadásul nagyon finom és könnyen, számtalan módon beépíthető a magyar konyhába.

A legkézenfekvőbb étel mind közül a rakott káposzta, aminek az elkészítése tényleg nem tart tovább fél óránál, utána már csak össze kell sütni és kész is az étel, ami egyszerre tartalmazza a húst, a köretet és a zöldséget.

Trükk nincs, legfeljebb annyi, hogy ha teszünk bele egy kis füstölt szalonnát, akkor még finomabb lesz. Van, aki füstölt kolbászt is karikáz bele, de én nem igazán látom értelmét: a darált hús és a kolbász fűszerei benne vannak, a füstölt ízt pedig megkapja a szalonnától.

Rakott káposzta

Rakott káposzta

Egy szép szelet rakott káposzta után jöhet még egy (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 nagy szelet füstölt szalonna
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • fél teáskanál köménymag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre rizs
  • olaj
  • 2 bögre víz
  • 450 ml tejföl (egy nagy pohár)

Elkészítés

  1. Először megpároljuk a rizst: kimérjük egy bögrébe, alaposan megmossuk, majd olajat hevítünk egy fazék alján és megfuttatjuk rajta. Amikor nagyjából kifehéredett, két bögre forró vízzel felöntjük, sózzuk, lefedjük és kis lángon kb. 15 percig pároljuk.
  2. Elkészítjük a húst: a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőben kisütjük a zsírját. Félúton megszórjuk a köménymaggal, majd hozzátesszük az apróra vágott hagymát és hagyjuk, hogy takaréklángon együtt dinsztelődjenek.
  3. Amikor a hagyma megpuhult, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd beletesszük a darált húst és addig kevergetjük, amíg morzsáira nem hullik. Ha szükségesnek tartjuk, tehetünk alá pici vizet, hogy meg ne égjen a paprika. Amikor kész, sózzuk, majd összekeverjük a párolt rizzsel.
  4. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokosra.
  5. Megkóstoljuk a káposztát. Ha nagyon savanyú, kimossuk hideg vízzel, én nem tudtam eldönteni, hogy nagyon savanyú-e, így a felét kimostam, a másik felét meg savanyún hagytam, és jól tettem.
  6. Most zsírral kikenünk egy megfelelő méretű tepsit és a tepsi aljára leterítjük a káposzta felét (mosottat és savanyút vegyesen), majd rátesszük a rizses húst. Rákenjük a tejföl felét, majd ráterítjük a káposzta másik felét, rákenjük a tejföl másik felét és betoljuk az előmelegített sütőbe.
  7. Addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje, ez nálam 30 percig tartott. Ennyi idő alatt a káposzta is megpuhult annyira, hogy kellemes legyen, de még jó, rágni való állaga maradt és pont annyira lett savanyú a rakott káposzta, amennyire a legfinomabb.

Kedvenc rakott ételeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top